HIRDETÉS BEZÁRÁS

10+ állatpár, amik majdnem teljesen egyformák (és hogyan különböztesd meg őket)

Mi lenne, ha azt mondanánk neked, hogy valószínűleg Te is rosszul hívsz bizonyos állatokat? Nem, itt nem olyan egzotikus állatokra gondolunk, amiket sokan még felismerni sem tudnának, hanem a leghétköznapibb állatokra, melyek annyira hasonlítanak egy-egy másik állatfajtára, hogy első ránézésre szinte lehetetlen őket megkülönböztetni. Kevesen tudják például, hogy mi a különbség egy láma vagy egy alpaka, vagy mondjuk egy polip és egy tintahal között.
🔥 11 hozzászólás

  HIRDETÉS

  Pedig vannak, hiszen teljesen más állatokról beszélünk. A Liked.hu-nál pedig most hoztunk nektek egy kis útmutatót, mely segít, hogy legközelebb már könnyedén megkülönböztethessétek az egymásra nagyon hasonlító állatokat.

  1. 1 Teve vagy dromedár

   Teve vagy dromedar

   Bár leggyakrabban csak úgy különböztetjük meg őket, hogy egypúpú vagy kétpúpú teve, az egypúpú dromedár valójában egy teljesen más állatok. A dromedárok a teve nemzetség egyik fajtája, de van néhány dolog, amiben nagyon különbözik a rendes, más néven kétpúpú tevéktől. Leglátványosabb különbség talán a púpjaik eltérő számra, de a dromedárok szőre jóval rövidebb, mint a kétpúpú tevéké.

  2. 2 Láma vagy alpaka

   Lama vagy alpaka

   Nem véletlen, hogy mindkét állat ennyire hasonlít az előbb említett tevékre, mivel ők is ugyanabból az állatcsaládból származnak, mint ők, vagyis a tevék rokonai. Mégis sok különbség van azonban a lámák és az alpakák között. A láma nagyobb, mint az alpaka, arca hosszabb és a füle is jellegzetes. Mindkét állat szőre nagyon puha és vastag, ám az alpakáké valamivel nagyobb. Ha találkozunk velük, érdemes őket megsimogatni. Már persze, ha hagyják, mivel mindkét állat nagyon félénk természetű.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 3 Juh vagy kecske

   Juh vagy kecske

   Na, a juhok és a kecskék már egyáltalán nem állnak rokonságban a tevékkel. A kecskeformájúak családjába tartoznak, és ha jobban megnézzük őket, azért vannak köztük látványos különbségek. A kecskék szőre és szakálla például legendás, míg a juhokat köztudottan elsősorban a szőrük miatt tartják, amiből rengeteg különféle dolgot állítanak elő. Ha a juhoknak szarva van, akkor könnyű megkülönböztetni őket, mivel a kecskék ördögi szarvával ellentétben, az övék lekerekített és spirál alakú.

  4. 4 Polip vagy tintahal

   Polip vagy tintahal

   Bár a tintahal és a polip is egyaránt vízben él, mégis teljesen más állatokról beszélünk. Először is, a polipoknak 4 pár csápjuk van, tehát összesen 8, míg a tintahalaknak nyolc rövidebb nyúlvány és két fogókar helyezkedik el a testén - utóbbi kettőt fegyverként használja, ezzel ejti el a zsákmányát. Nem mellékesen egyébként a tintahalak sokkal kisebbek, mint a legtöbb polip.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 5 Kacsa vagy liba

   Kacsa vagy liba

   Mindkettő nagyon szép, és örülünk, ha találkozunk velük, de sokkal jobb lenne, ha meg is tudnánk őket különböztetni, nem? Ahhoz, hogy ez sikerüljön, először is ismernünk kell a méreteiket. A libák sokkal nagyobbak, nyakuk pedig hosszabb, mint a kacsáké. Általánosságban elmondható továbbá, hogy a libák lábának mérete is jóval nagyobb, mint a kacsáké.

  6. 6 Hangya vagy termesz

   Hangya vagy termesz

   Oké, azt azért nem nehéz megmondani, hogy hangya vagy termesz van az otthonunkban, hiszen amíg előbbiek csak maximum morzsák és egyéb élelmek reményében lepik el a házunkat, addig utóbbiak felzabálják a ház gerendáit és a fa bútorokat. Ha a szabadban kell azonban különbséget tennünk közöttük, akkor nem árt, ha tudjuk, hogy a termeszek teste sokkal vastagabb, míg a hangyák dereka karcsú.

  7. 7 Varangy vagy béka

   Varangy es beka

   A békák és a varangyok közel sem annyira hasonlóak, mint gondolnánk. Ebből adódóan könnyedén megkülönböztethetők: a békák kisebbek, bőrük pedig simább. A varangyok ezzel szemben jóval robusztusabbak, izmosabbak, lábujjaik pedig rövidebbek, mint a békáké.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 8 Majom vagy csimpánz

   Majom vagy csimpanz

   Mi? Hát a majmok és a csimpánzok nem ugyanazok? Nos, nem. A csimpánzok nem tartoznak a majomfaj közé, ahogy a sokszor szintén idevett gorillák sem. Érdemes megfigyelni, hogy a majmok kisebbek, és szőrösebbek, míg a leglátványosabb különbség mégis az, hogy a csimpánzok a majmokkal ellentétben nem rendelkeznek farokkal.

  2. 9 Vörös macskamedve vagy mosómedve

   Voros macskamedve vagy mosomedve

   Az egyszerűség kedvéért a legnagyobb különbség közöttük valóban az, hogy az egyik vörös, a másik pedig fekete. A vörös panda orra azonban jóval laposabb, mint a mosómedvéé, a szeme körüli foltok, pedig fehérek, nem pedig feketék.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 10 Kaméleon vagy leguán

   Kameleon vagy leguan

   A legkülönbözőbb dolog köztük a szemük. A kaméleonok szeme – a leguánoktól eltérően – egy sötét pontból áll, amit az alsó és felső szemhéjuk vesz körül, és különböző irányokban tudják mozgatni. A leguánoknak ezzel szemben normális szemük van, mint a többi gyíkfélének.

  4. 11 Földikutya vagy prérikutya

   Foldikutya vagy prerikutya

   Ikrek lennének? Nos, ha közelebbről is szemügyre vesszük őket, akkor észrevesszük, hogy ezek az állatok távolról sem azonosak. Igaz, hogy mindketten a mókusfélék családjába tartoznak, és ennek köszönhető a sok hasonlóság, de a prérikutyák mégis kisebbek, lábaik pedig rövidebbek, mint a földikutyáknak. A földikutyáknak egyébként lapos fejük van, és jóval robusztusabb méretük.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 12 Katicabogár vagy verőköltő bodobács

   Katicabogar vagy Verokolto bodobacs

   Közelről kell szemügyre vennünk őket, hogy megtaláljuk a különbségeket, mivel mindketten aprók, vörösek, és a hátukon foltosak. De nagyjából ezzel a hasonlóságok végére is értünk. A verőköltő bodobács valójában egy poloskafajta, ami hosszú testtel és nagy csápokkal rendelkezik. A katicabogarak ezzel szemben gömbölyűek, apró antennáik vannak, és sokkal aranyosabbak.

  6. 13 Róka vagy panyókás sakál

   Roka vagy panyokas sakal

   Ilyen hasonló megjelenés mellett, még az eltérő színű fülhegyek alapján is nehéz lennem megmondani, hogy melyik-melyik. Megkülönböztetésükre a legjobb módszer, ha odafigyelünk a szőrük színére: a panyókás sakál hátán nagy fekete folt helyezkedik el, ezért van az, hogy feketehátú sakálnak is hívják. Továbbá testüket fehér foltok borítják, melyek a rókákról nem mondható el.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

11 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Magyar nyelven a csimpánz és a gorilla is majom, csak az emberfélék közé tartozik.
  • 11,110
   Létrejött!KvízmesterNetkukac20 hozzászólásElső hozzászólásTörzsvendég10 hozzászólásKommentkirályÖregmotorosMozinéző
   Inkább emberszabású, nem?
 • Ugye tudjátok, hogy a láma-alpaka pároshoz két alpakáról tettetek be fotót? :D
 • "az egypúpú dromedár valójában egy teljesen más állatok" - Még mindig csak kicsi beszélni madzsar?
 • Olyan eleve nincs, hogy majom. Csak a hülyének nézett gyereknek mondjuk így. Van olyan, hogy majomalkatúak és ide tartozik majdnem minden olyan, amit majomnak nézünk pl: csimpánz, gorilla, pávián, cerkóf, orangután stb. A majomalkatúak egy nagyon nagy alrendág.Egyébként meg minden normálisan nevelt magyarnak tudnia illik a különbségeket a juh és a kecske között, a kacsa és a liba között, a varangy és a béka között, de a katica-bodobács, róka-sakál és kaméleon-leguán páros felismeréséhez sem kell diploma. A sakál talán akkor lehet nehezebb, ha szürkületben látjuk. Ilyen erővel ide sorolhatnánk a pónit és a lovat is. Ugyanis amikor állatsimogatóban dolgoztam, boldogan mesélték a nagy tudású szülők a már nagyobb gyerekeiknek, hogy 3 csikója van a lónak... ráadásul egyszerre! jujj
 • a csimpánz és a gorilla is majom, csak az emberszabásúak alfajába tartoznakA vörös róka és az az izé sakál pedig nem is találkozhatnak (elvileg). 
 • 9,814
  Rendszeres látogatóKommentkirályTörzsvendég10 hozzászólás
  hááát, ezt a "cikket"  akár a 6 éves fiam is megírhatta volna.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.