HIRDETÉS BEZÁRÁS

Mi az az éles, szúró érzés, amit néha a mellkasunkban érzünk?

Váratlanul jön és könnyen pánikot okoz.

  Biztosan te is átélted már azt a hirtelen, éles, mellkasi fájdalmat, ami alig enged levegőt venni. Bár csak pár másodpercig tart, de elég kellemetlen ahhoz, hogy mozdulatlanná dermedj, sőt, néha pánikot is okozhat. Ez a jelenség gyakran előfordul gyerekeknél és fiataloknál egyaránt, de mégsem beszélünk róla eleget.

  HIRDETÉS

  Ebben a cikkben a Liked.hu elárulja, hogy mit mondanak az orvosok erről a rendkívül zavaró érzésről.

  Prekordiális fogási szindróma

  fájdalom mellkas

  A „prekordiális szúrás” (PCS) a neve annak az éles fájdalomnak, ami ijesztő lehet, mert sokan összetévesztik a különféle szívproblémákkal. Prekordiális fogási szindróma, és Texidor-szúrás néven is emlegetik. A mellkasban, a szív elülső részén jelentkezik, ezért nevezik prekordiálisnak (pre = elülső, cordialis = szív). Leggyakrabban gyerekeknél és fiataloknál fordul elő, de felnőtteknél is előfordulhat – igaz, ritkábban.

  A fájdalmat gyakran úgy írják le, mint „mintha egy tűt szúrnának abba a területbe” vagy „mint egy késszúrás”. Nyugalmi állapotban is jelentkezhet, de mérsékelt edzés vagy fizikai megerőltetés hatására is felléphet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Mik az okai ennek?

  számítógépes mellkas

  Bár a fájdalom nagyon kellemetlen és közvetlenül a szív közelében jelentkezik, valójában nem jelent szívproblémát. A fájdalom oka a pleura (a mellkasi szerveket, például a rekeszizmot borító membrán) nyomása vagy súrlódása (és ezáltal irritációja) a bordakosár közelében lévő idegekre. Ezért a fájdalom a mellkas falában vagy a bordák területén jelentkezhet, akár még nyugalmi állapotban is.

  Nyomasztó kellemetlenség

  orvos vizsgál

  Mivel a prekordiális szúrás szindróma gyakrabban fordul elő gyerekeknél és serdülőknél, a szülők gyakran aggódva viszik orvoshoz a gyermeküket, amikor először jelentkezik a fájdalom. Az aggodalom persze érthető, a szív területén jelentkező megmagyarázhatatlan, éles fájdalom miatt könnyen szívproblémára vagy más komoly dologra gondolhatnak a szülők. Ezért az orvos legfőbb feladata ilyenkor a tünetek elemzése és a beteg kórtörténetének áttekintése, hogy kizárhassa a szívproblémát, illetve minden más, kezelést igénylő problémát.

  Fontos megjegyezni, hogy a precordialis szúrás szindróma nem ártalmas, és nem okoz tartós károsodást. A legtöbb esetben a fájdalom magától elmúlik néhány másodpercen belül. Ha aggódsz a gyermeked miatt, mindig fordulj gyermekorvoshoz, hogy kizárhass minden lehetséges komolyabb problémát.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Mi segíthet

  mellkas masszír

  Bár a prekordiális fogási szindróma kellemetlen, nem minősül sürgősségi ellátást igénylő állapotnak. A mély légzés ugyan ebben a helyzetben nehézkes lehet, de segíthet a fájdalom gyorsabb elmúlasztásában. Fontos megjegyezni, hogy a hiperventiláció (heves légzés) ez esetben könnyen szédülést okozhat. Praktikus lehet azonban például a testhelyzet megváltoztatása – ha görnyedtünk, egyenesedjünk fel –, és a fájdalmas terület masszírozása, amíg a fájdalom el nem múlik. Ez általában körülbelül egy percet vesz igénybe. Mivel a prekordiális fogási szindróma különösebb kiváltó ok nélkül jelentkezik (nyugalmi és mozgás közben is jelentkezhet), nem lehet megelőzni.

  Ha a fájdalom nem kapcsolódik súlyosabb betegséghez, mint mondjuk a hörghurut vagy az asztma, nincs ok az aggodalomra. A prekordiális szúrás szindróma általában magától elmúlik 20 éves kor körül. Nem igényel kezelést, bár egyes orvosok nem szteroid alapú gyulladáscsökkentő (NSAID) gyógyszert javasolhatnak a fájdalom enyhítésére, de ez nem feltétlenül szükséges. Azonban ha a fájdalom túl gyakran jelentkezik, vagy ha a személynek szívproblémája van, esetleg más tünetekkel is társul, célszerű orvoshoz fordulni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  orvos ok jelet mutat


  A prekordiális szúrás szindróma sokszor aggodalmat kelt, mert más betegségek is hasonló fájdalommal járnak. Ezek közül néhánynak fizikai oka van, míg mások pszichoszomatikusak, ezért az orvosi kivizsgálás elengedhetetlen a differenciáldiagnózis felállításához.

  A szív területén jelentkező fájdalmat okozhatja még:

  • Idegen test a légutakban
  • Hepatitisz
  • Aerofagia (levegő nyelése)
  • Maró folyadékok véletlen lenyelése
  • Bronchitisz
  • Tüdőgyulladás
  • Asztma

  Ezenkívül az ilyesfajta fájdalom pszichoszomatikus tünet is lehet, például:

  • Pánikroham
  • Hiperventilációs szindróma
  • Konverziós reakció
  • Szorongás
  • Depresszió

  Fontos megjegyezni, hogy bármilyen kétség esetén azonnal fordulj orvoshoz, mert egyetlen egészségügyi cikk sem helyettesítheti a szakember által végzett alapos diagnózist.

  Tapasztaltad már magadon a prekordiális szúrás szindrómát? Milyen korban jelentkezett nálad, és milyen trükköket használtál az elmulasztásához? Oszd meg velünk a kommentekben!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.