HIRDETÉS BEZÁRÁS
Életmód

9 ok, amiért nem szabad hagyni, hogy a nagymamák neveljék a gyermekeket

  Egy gyermek életében kétségkívül a nagyszülők töltik be az egyik legfontosabb szerepet, ám ettől függetlenül még nem érdemes minden lehetséges alkalommal lepasszolni őket a nagyinak, ezzel ugyanis több kárt okozhatunk, mint hasznot. Azon túl, hogy ez számos konfliktust és nézeteltérést tud okozni családon belül, az idősebb szülők pedagógiai módszerei sokszor nincsenek összhangban az éppen aktuális elvárásokkal.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tudjuk, hogy a nagymamák szerepe nélkülözhetetlen egy gyermek életében, de összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami miatt jobb fontolóra venni, hogy mikor-mennyi időt tölt a nagyival a gyermek.

  1. 1 Elavult gyermeknevelési módszerek.

   Anya es nagymama neveles

   Korábban a gyermekeket 37 fokos vízben fürdették, de a modern tanulmányok szerint a 33-34 fokos hőmérséklet az ideális számukra. Régen a szülők tejjel és gyümölcslével itatták a gyermekeiket, de ma már vannak olyan speciális tejkészítmények, amikben minden szükséges vitamin megtalálható. Ez csak néhány azok közül a dolgok közül, amik sokat változtak az elmúlt néhány évtizedben, arról nem is beszélve, hogy ma már számos praktikus gyermeknevelési tanácsot olvashatunk az interneten, ami a nagyszülők számára még ismeretlenek voltak akkor, amikor a saját gyerekeiket nevelték.

   Mit kell tenni: ne féljünk elmagyarázni a nagyszülőknek, és ha kell, akkor vitatkozni is velük, hogy az élet nagyon sokat változott azóta, amikor ők nevelték a gyerekeiket, így sok olyan dolog van, ami bár annak idején helyesnek tűnt, ma már sokkal inkább helytelen. Kétségtelen, hogy a nagymamát nem szabad kizárni a gyermeknevelésből, de neki is alkalmazkodnia kell bizonyos szabályokhoz.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Mutassuk be a saját oktatási modellünket.

   Oktatasi modell

   A 30 évvel ezelőtt használt nevelési módszerek jelentősen különböznek a ma használatosaktól. A mai nagyszülőkkel még nagyon szigorúan bántak gyerekként, és legtöbbször ők is így nevelték a saját gyerekeiket. Meglehet, hogy akkoriban még a „szigorral” is el lehetett érni a gyermek helyes útra terelését, de ma már más szelek fújnak. Régen az emberek alábecsülték a szeretet és a gyengédség fogalmát, ezért sokszor például egyszerűen magukra hagyták a síró gyermeket, míg az meg nem nyugodott. Ma már az ilyesmi egyáltalán nem tanácsos.

   Mit kell tenni: a legjobb, ha a szülők azonnal tájékoztatják a nagyszülőket arról, hogy milyen módszerek és elvek szerint szeretnék nevelni a gyermeküket. Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania, aki részt szeretne venni a gyermek életében: ha a szabály az egyik nagymamára vonatkozik, akkor a másikra is.

  3. 3 Kényeztetés.

   Gyerekek otthon vs nagyinal

   A nagymamák nagyon szeretik az unokájukat, ez tény. A mértéktelen szeretetükkel azonban csak egy gond van: néha akaratlanul is elrontják a gyermekeket. Például, ha a családban a gyermek úgy nő fel, hogy evés után minden családtag elpakol maga után, de a nagyinál azt hallja, hogy erre nincs szükség, mert az idősebbek majd megcsinálják helyette, az komoly ellentéteket szül. A gyermeket ez összezavarja, és nem fogja érteni, hogyan kell viselkedni, hiszen a számára fontos emberek különféle dolgokat várnak el tőle.

   Mit kell tenni: fontos megvitatni a nagyszülőkkel, hogy mi az, amit nekik is el kell várniuk az unokától. Bármennyire is szeretik őket, ebből egyszerűen nem engedhetnek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 A családi élet befolyásolása.

   Nagymama es a csalad

   A gyermekek nevelésében való segédkezés közben a nagymamák sokszor a családi élet alakulásában is komoly befolyást szereznek. Mindenben részt akarnak vállalni: a főzéstől, a vásárláson át, egészen az oktatásig. Ennek eredményeként a nagyszülő sokszor túlságosan is megpróbálja befolyásolni a család életét, ami komoly konfliktushoz vezethet.

   Mit kell tenni: húzzuk meg a határokat. Amikor új család jön létre, fontos, hogy húzzunk egy fonalat a saját édesanyánk és az anyósunk előtt, amit nem szabad átlépniük. Ha ezt sikerül betartanunk, elkerülhetjük a fölösleges konfliktusokat és nézeteltéréseket.

  5. 5 A szülői tekintély aláásása.

   Szuloi tekintely csokken

   A nagyszülők és a szülők sokszor jó zsaru - rossz zsaru szerepbe kerülnek, melynek eredménye a szülői tekintély aláásása. Képzeld el a helyzetet: leszidod a gyermeked, és megbünteted, mert valamit rosszul csinált vagy éppen nem csinált, de a gyermek odarohan a nagymamához, akitől azt hallja, hogy ne hallgasson rád, mert butaságokat beszélsz. A szülő tekintélye ezzel a gyermek szemében elveszik, és ezután még bátrabban fog majd ellenszegülni a saját szüleivel, pláne, hogy tudja, ott a nagymama, aki úgyis mindig az ő pártját fogja majd. Ez a gyereknél később problémás viselkedést okozhat.

   Mit kell tenni: meg kell beszélni a nagymamával, hogy vagy a szülő pártját fogja, vagy pártatlannak kell maradnia az esetleges veszekedések során. Egy biztos: sosem szabad szembeküldenie a gyermeket a szülői akarattal.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

13 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • 9,110
  Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  Buta cikk! Manapság a szülők egyáltalán nem nevelik semmire a gyereküket, ezerszer jobban jár a gyerek, ha a nagymama neveli.
  • Kitalálom: te nagymama vagy, akit nem engednek folyton beleszólni a "sehogy se nevelt" unokája nevelésébe. 
 • Hát ritka nagy marhaság - kezdjük azzal, hogy ez inkább az én gyerek koromra volt jellemző. - pedig 50 éves vagyok. Ma már a nagyszülők is aktívan dolgoznak, így valójában a szülők a munka és a gyerek közt ignáznak.Ezért viszik a gyereket kocsival az oviba és a suliba, majd onnan haza. Az okos eszközöket is hamarabb engedi meg a szülő, mint a nagyszülő és még sorolhatnám az eltéréseket 
 • Aki ezt a cikket írta az hűlye! Már bocsánat, de ez nálam pont fordítva van. A szüleim akik mindenből ŐRŰLT nagy hülyeséget csinálnak, nem is törődnek velem már több mint 15 éve. A kedves nagymamám vigyázott rám csecsemő korom óta! 
 • Én a nagyszüleimnél lakok mert a szüleim meghaltak, akkor most rosszul vagyok nevelve ?
 • Ez most komoly! ? Már az elsőnél kiakadtam. Jobb a mai kémiai lotty mint az igazi tej , vagy gyümölcsből kicsavart lé amiben semmi koncentrátum nincs? Ja és csodálkozunk hogy itt a rák, immunrendszer legyengül stb. 
 • 9,110
  Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
  Ma is láttam egy csodálatos anyukát, a műhisztiző (szirénázó) gyerekére annyit mondott, "HADD HISZTIZZEN, MAJD ABBAHAGYJA!" a férje meg, na egész este bőgni fog! Ekkora idiótákat! Az, hogy rászóljanak, vagy kapjon egy jó nagy sallert, eszükbe sem jut. (Mondjuk inkább nekik kéne lekeverni egy jó nagyot)
  • A gyereket nem lehet verni...Ha a szülő elfenekeli a gyereket a boltba, akkor lesz valaki okos, aki azért fog panaszkodni, ha meg nem szól rá, akkor azért.Ma a gyerekeknek már csak jogaik vannak, kötelességük kevés maradt szerintük.Sajnos a szép szó nem minden gyereknél elég...

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.