HIRDETÉS BEZÁRÁS

Hova tedd a táskád és hogyan egyél halat helyesen? Összegyűjtöttük az összes éttermi etikett szabályt

Ezeket az alapvető szabályokat illik betartani.

  Gyakran felmerülnek az alábbi kérdések: hová tegyem a táskám, hogyan rendeljek, hogyan használjam az evőeszközöket, hogyan egyem a halat, hová tegyem a csontokat, mit csináljak a szalvétával és a fogpiszkálóval, hogyan fizessek és mennyit borravalót adjak?

  HIRDETÉS

  Akkor javasoljuk, hogy ismerkedj meg az éttermi etikett legalapvetőbb szabályaival, hogy a jövőben csak a finom ételekkel kelljen foglalkoznod ahelyett, hogy amiatt aggódnál amiatt, hogy valami rosszat csinálsz.

  Éttermi illemszabályok 014
  Az étteremben általában fogadnak és az asztalhoz kísérnek, ezért az etikett szabályai szerint jobb, ha nem késel.

  Egy éttermi vacsora vagy ebéd felejthetetlen lehet, ha kellemes környezetben zajlik egy jó modorú ember mellett. Az etikett szabályai meglehetősen egyszerűek, és betartásuk a megfelelő nevelésről és a mások iránti tiszteletéről tanúskodik.

  Hogyan lépj be egy étterembe

  Éttermi illemszabályok 013
  Az érkezés pillanatától a távozásig be kell tartani ezeket a szabályokat.

  Íme az etikett legfőbb szabályai, amelyeket figyelembe kell venned, amikor belépsz egy étterembe:

  • Ha asztalt foglaltál, próbálj meg időben érkezni. A 15 perces vagy annál hosszabb késés ahhoz vezethet, hogy az asztalodat más vendégeknek adják.
  • Lépj be az étterembe, és várj, amíg a hostess vagy a pincér fogad. Általában megkérdezik, van-e foglalásod és hányan vannak a társaságodban, majd az asztalhoz kísérnek.
  • Sok étteremben van ruhatár vagy speciális fogas a felsőruházatnak. Add oda a kabátod vagy a dzsekid a hostessnek, vagy akaszd fel magad a kijelölt helyre.

  Fontos! Győződj meg róla, hogy az öltözéked megfelel az intézmény dress code-jának. A formálisabb éttermek megkövetelhetik a férfiaktól, hogy zakót vagy öltönyt viseljenek, a nőktől pedig az estélyi ruhát. Farmerben vagy melegítőben egyszerűen nem engednek be egy ilyen étterembe.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hogyan ülj le az asztalhoz egy étteremben

  Éttermi illemszabályok 012
  Az etikett szabályai szerint nem szokás a könyököt az asztalra helyezni.

  A megfelelő elhelyezkedés az asztalnál az éttermi etikett fontos része, amely befolyásolja a látogatás összbenyomását.

  • Egy olyan társaságban, ahol mindkét nem képviselteti magát, hagyományosan a férfi segít a nőnek leülni az asztalhoz, odébb tolva a széket. Hogyan kell ezt csinálni? Állj a szék mellé, dőlj kissé előre, fogd meg a széket a támlájánál vagy két oldalról, és óvatosan húzd el az asztaltól. Miután a nő leült, óvatosan, hirtelen mozdulatok nélkül told közelebb a széket az asztalhoz.
  • Női társaságában az, aki elsőként érkezik az asztalhoz, leülhet egyedül, vagy megvárhatja, amíg a pincér segít neki.
  • Férfiak társaságában mindenki egyedül ül le, kivéve, ha a társaságból valaki felajánlja a segítségét.

  Hová tegyem a táskám egy étteremben vagy kávézóban az etikett szerint?

  Éttermi illemszabályok 011
  Egy kis kézitáskát elhelyezhetsz az asztalon, de csak akkor, ha nem zavar senkit.
  • Sok étterem és kávézó rendelkezik speciális kampókkal vagy táskatartókkal, amelyek az asztal szélére rögzíthetők vagy az asztal alatt helyezkednek el. Ez a legjobb megoldás, mivel egy ilyen kampó nem foglal extra helyet, senkit nem zavar, és a táska a vendég látóterében marad.
  • Ha a táska kicsi, akkor a térdedre is teheted, és a szalvétával letakarhatod. Ez a megoldás azonban nem biztos, hogy a legkényelmesebb, ha hosszabb időt töltesz az étteremben.
  • Ha van szabad szék a közelben, ráteheted a táskát. Ügyelj azonban arra, hogy ez ne okozzon kellemetlenséget a pincéreknek és a többi vendégnek, és hogy a székre ne legyen szüksége az új vendégeknek.
  • Ha más lehetőség nem lehetséges, a táskát óvatosan a földre is teheted a lábad mellé, hogy ne zavarja az utat, és nehogy véletlenül fellökjék az arra járók vagy a pincérek. Sose tedd a táskád olyan helyre, ahol valaki megbotolhat benne.

  Apropó! Néhány étteremben külön helyet biztosítanak a felsőruházat és a kiegészítők tárolására. Megkérdezheted a személyzetet, hogy van-e lehetőség a táskád ilyen helyen történő elhelyezésére.

  Hogyan rendeljek és hívjam a pincért az etikett szerint?

  Éttermi illemszabályok 010
  Mielőtt odahívnád a pincért, győződj meg róla, hogy tudod, mit akarsz.
  • A pincér helyes megszólítása és a rendelés leadása az étteremben a jó éttermi etikett kulcsfontosságú elemei.
  • A pincér hívásához elég egy kis kézmozdulat, ha kissé felemeled a kezed nyitott tenyérrel lefelé, vagy finoman integetsz. A hirtelen karlendítések vagy az ujjak csettintése illetlenségnek számít. Gyakran elegendő szemkontaktust teremteni a pincérrel, hogy jelezd, szükséged van a figyelmére.
  • Ha az étterem zsúfolt, a pincér lehet, hogy nem azonnal reagál a kérésedre. Légy türelmes, és várj, amíg odamegy az asztalodhoz.
  • Fontos! Mielőtt kihívod a pincért, győződj meg róla, hogy készen állsz a rendelés leadására. Ha több időre van szükséged az ételek kiválasztásához, és a pincér magától odament, mondd meg neki, hogy még kell egy perc.
  • Amikor a pincér odamegy az asztalhoz, szólítsd meg udvariasan, a „kérem” és a „köszönöm” szavakat használva. Ez a munkája iránti tiszteletet mutatja. Beszélj érthetően, mutass rá azokra az ételekre és italokra, amelyeket rendelni szeretnél. Ha speciális preferenciáid vagy allergiád van, tájékoztasd a pincért.
  • Ha kérdésed van az étlappal kapcsolatban, vagy ajánlásokat szeretnél kapni, ne habozz megkérdezni a pincért. Egy jó pincér örömmel segít a választásban. És ha a pincér elmagyarázza az étel jellemzőit, vagy ajánlásokat tesz, figyelmesen hallgasd végig, és ne szakítsd őt félbe.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hogyan viselkedjek az asztalnál egy étteremben az etikett szerint?

  Éttermi illemszabályok 009
  Az etikett szabályai szerint a boros és pezsgős poharakat a száruknál kell fogni.

  Az éttermi etikett szabályainak ismerete és betartása lehetővé teszi, hogy magabiztosabbnak érezd magad az asztalnál, és jó benyomást keltsen rólad, mint kulturált és jól nevelt vendégről.

  Hogyan ülj az asztalnál egy étteremben?

  Egyenesen kell ülni az asztalnál, nem túl közel és nem túl távol az asztaltól. A könyököd nem illik az asztalra tenni, csak a kezed, amikor eszel. Amikor nem eszel, a kezedet a térdedre kell tenni.

  Hogyan tartsam a poharakat az etikett szerint?

  A boros és pezsgős poharakat ajánlatos a száruknál fogva tartani, hogy az ital a lehető legtovább hideg maradjon. A konyakos poharakat a tenyerünkben tartjuk, az ujjaink között átvezetve a szárat.

  Hová tegyem a fogpiszkálót?

  Étteremben jobb, ha nem használsz fogpiszkálót az asztalnál. Jobb, ha felállsz az asztaltól, és a mosdóban végzed el a szükséges műveleteket. Ha nincs lehetőséged kimenni, használd a fogpiszkálót úgy, hogy a kezeddel eltakarod a szád, és nem hívod fel magadra a figyelmet. Használat után a fogpiszkálót szalvétával kell becsomagolni, és óvatosan a kenyértányérra vagy a fő tányér szélére kell helyezni. Az etikett szabályai szerint nem szabad a használt fogpiszkálókat szem előtt hagyni.

  Mit csináljak a szalvétával az etikett szabályai szerint?

  Az étkezés elején terítsd ki a szalvétát az öledbe. Használd szükség szerint, óvatosan megtörölve a szád sarkát. Az étkezés befejeztével tedd a szalvétát a tányér bal oldalára.

  Hogyan együk a különböző ételeket egy étteremben?

  Éttermi illemszabályok 008
  Az étkezési etikett szabályai szerint a salátákat villával kell enni.
  • A leveseket kanállal eszik. A salátákat villával eszik, de a pincérek ehhez az ételhez speciális salátakést is adhatnak. A húsételeket villával és késsel eszik.
  • A pizzát általában kézzel eszik. Ha azonban olyan étteremben vagy, ahol tányéron szolgálják fel a pizzát, használhatsz kést és villát. Ebben az esetben először vágd a pizzát kis darabokra, majd villával fogyaszd el.
  • A khinkalit és más hasonló tésztabatyukat általában kézzel eszik. Fogd meg a khinkalit a „farkánál”, és óvatosan harapd le a tetejét. Ezután idd meg a benne lévő levest, és edd meg a khinkali többi részét.
  • A bruschettát általában villával és késsel eszik. Vágd a bruschettát kis darabokra, majd villával fogyaszd el.
  • A khachapuri-t általában kézzel eszik. Fogd meg a khachapuri-t, és harapj le belőle egy darabot.
  • A halat általában villával és késsel eszik. Először vágd a halat kis darabokra, majd villával fogyaszd el. Ha a halat csontokkal tálalják, ügyelj arra, hogy ne nyeld le őket.
  • A sushit pálcikával kell enni, de ha nem tudod használni, kérhetsz evőeszközöket.

  Fontos! Ne egyél túl forrón, a villa és kanál fújását ugyanis illetlenségnek tartják. Jobb, ha vársz egy kicsit, amíg az étel kihűl.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.