Ezeknek a tényeknek az ismerete segít, hogy elkerüld a veszélyt a hétköznapi helyzetekben


Néha a veszély szó szerint a sarkon les ránk, és ha ránk talál, minden másodperc létfontosságú lehet, hogy megmentsük saját vagy szeretteink életét. Ilyenkor minden mozdulatunk kulcsfontosságú, ezért összeállítottunk egy útmutatót a leggyakoribb hétköznapi veszélyhelyzetekhez, ami mindenki számára hasznos utasításokat tartalmaz.

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál őszintén reméljük, hogy soha senkinek nem lesz szüksége a most következő tanácsokra, de ha mégis, akkor bízunk benne, hogy eszébe jutnak majd ezek a tanácsok és sikerül elhárítania a veszélyt.

 1. 1 Ne önts gyújtófolyadékot a nyílt lángba.

  58de4b5901bbd0c4ade04eb432

  A tűzgyújtó folyadékot rendkívül veszélyes közvetlenül a nyílt lángra locsolni, a folyadék sugarán felfutó láng ugyanis berobbanthatja a palackot, komoly égési sérüléseket okozva ezáltal a tűz közvetlen közelében tartózkodó embereknek.

  • Mindig használj minőségi tűzgyújtó folyadékot.
  • Viselj tűzálló kesztyűt, vagy legalább egy hőálló konyhai kesztyűt.
  • A folyadékot még a tűz meggyújtása előtt öntsd a fára vagy a szénre, és várj 2-3 percet, amíg felszívódik.
  • Használj egy feltekert újságpapírt a tűz biztonságos távolból történő begyújtására.
  • Ügyelj rá, hogy a tűz lángja semmiképp se legyen 10-15 centiméternél magasabb.
 2. 2 Ha megsérülsz, vagy megharap egy állat, azonnal menj tetanusz injekcióért.

  419d7e59798ddc97a1e9fa8606

  A tetanusz bacillus, a tetanusz kórokozója egy rendkívül mérgező toxint termel az emberek számára, mely hatással van az idegrendszerre, görcsöket és bénulást okozva a balesetet szenvedő személynél. A tetanusz bacillus nagyon szívós, általában az emberek és állatok beleiben, ürülékében és a rozsdás szerszámok felületén található. A védőoltásoknak köszönhetően ma már ritkának számítanak a halálos kimenetelű balesetek, de ehhez elengedhetetlen, hogy a súlyos sérülés esetén azonnal felkeressük a legközelebbi kórházat egy tetanuszinjekcióért.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Ne ugorj hirtelen a vízbe, ha hosszabb ideig voltál a napon.

  63ba435c0eba647661443fe6d7

  Felhevült testtel fontos, hogy lassan és fokozatosan sétáljunk be a vízbe. A hirtelen hőmérsékletcsökkenés eszméletvesztéshez vezethet, ami különösen veszélyes a vízben.

 4. 4 Védd magad és szeretteidet a hőgutától a melegben.

  6819f75ac883c3773d87661f39

  Meleg időben könnyű túlhevülni. Hőgutát nemcsak a napon kaphatunk, hanem olyan beltérben is, ahol túl magas a hőmérséklet. A hőguta jelei közé tartozik a szédülés, a levertség, a zavartság, zavaros beszéd, hányinger és a hányás is. Ha ezek közül bármelyiket tapasztalod magadon vagy szeretteiden, azonnal hívj orvost.

  Soha ne hagyd egyedül az időseket, gyerekeket vagy az állatokat egy bezárt autóban. Egy napon álló autó utastere még akkor is könnyen elérheti az 50°C-ot, ha odakint 21°C-os, napsütéses idő van. Ilyen esetben már néhány perc is életveszélyes hőgutához vezethet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 5. 5 Kerüld el a fák alatti hógödröket.

  57df425cb09b15ef6def76b64b

  Erős havazások után a fák alatt gyakran jelennek meg futóhomokhoz hasonló gödrök, mivel a fa alsó ágai megakadályozzák a hó tömörödését, és emiatt üregessé válik a törzs körüli rész. Ez szabad szemmel, pláne felülről, nem látható, ha pedig valaki ilyen csapdába kerül, akkor nagyon nehéz egyedül kiszabadulnia belőle, mert minden mozgással egyre mélyebbre csúszik. Általában azok a síelők esnek ilyen csapdába, akik szeretnek a friss havon csúszni. A veszély elkerülése érdekében vagy kerüljük el, vagy a síbot segítségével először mindig tapogassuk ki a fák körüli területet.

 6. 6 Legyünk figyelemmel más autósok holtterére.

  7b571559f78326618e3ea02247

  Ha az autó tükrei nincsenek tökéletesen beállítva, akkor előfordulhat, hogy egy jármű körül holttér keletkezik, melyben a sofőr nem veszi észre a mellette/mögötte közlekedő többi autóst. Ez különösen kanyarodáskor vagy sávváltáskor lehet veszélyes, és főleg akkor, ha egy motoros vagy biciklis kerül a holttérbe. Az ilyen veszélyek elkerülése végett mindig feltételezzük, hogy esetleg az előttünk/mellettünk haladó jármű holtterében vagyunk, és ne tapadjunk rájuk túlságosan vagy ne végezzünk hirtelen manővereket, mert ez könnyen balesettel járhat.

 7. 7 Ne adj aszpirint a 16 év alatti gyermekeknek.

  Aszpirin 16 ev alatt

  16 év alatti korban az aszpirin szedése Reye-szindrómát okozhat, ami rendkívül veszélyes is lehet. Ilyen esetekben forduljunk orvoshoz, és helyettesítsük más gyógyszerekkel az aszpirint.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 Csak vízzel vedd be a gyógyszereket.

  e6e04b54e4b1b1455d07527466

  Fontos, hogy sose vedd be egyszerre a gyógyszereket, mert sosem tudhatod, hogy milyen reakciót vált ki, ha vegyíted őket egymással. Hasonló a helyzet a gyümölcslevek esetén, bizonyos gyümölcslevek például gyengíthetik vagy fokozhatják a gyógyszer összetevőinek hatását.

 9. 9 Ha fulladozol, soha ne szaladj WC-re, vagy más helyre, ahol nincsenek emberek.

  712c155a60845c25cf5c1ab573

  Ha fulladozol, soha ne menj eldugott mellékhelyiségbe, például egy étterem mosdójába azért, hogy "ne zavarj ezzel másokat". A mosdókban könnyen elájulhatsz és megfulladhatsz anélkül, hogy bárki is tudna róla, ezért fontos, hogy ha bajban vagy, akkor nyugodtan mutasd meg másoknak, hogy ők is tudják, sürgős segítségre van szükséged.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!