HIRDETÉS

A pszichológusok 7 szerelemtípust különböztetnek meg, és csak kevesen élik át az utolsót


Mi a szerelem? A tudósok és filozófusok évtizedek óta keresik a választ erre a kérdésre. Az 1980-as években az amerikai pszichológus, Robert Sternberg kifejlesztett egy háromkomponensű szerelemelméletet, amely magában foglalja az érzelmi intimitást, a szenvedélyt és az elkötelezettséget. Elmondása szerint ez a 3 dolog okozza azt a gyönyörű érzést, ami több százezer zeneszám és vers alapjául szolgált már. Elméletének köszönhetően Sternbert később 7 jól elkülöníthető szerelemtípust különböztetett meg, cikkünkben pedig most ezeket fogjuk nektek bemutatni.

HIRDETÉS

Mi, a Liked.hu-nál pontosan tudjuk, hogy az érzések idővel változnak. Ami ma még pokoli szerelem, az lehet hogy pár hónap vagy év múlva szinte már gyűlöletbe megy át vagy fordítva, és az sem ritka, hogy két ember között örökké tartó szerelem sajnos rajtuk kívülálló okok miatt nem teljesedhet ki soha igazán. Bárhogy is, cikkünkben most bemutatjuk azt a 7 szerelemtípust, ami közül valamelyikről biztos, hogy Ti is magatokra ismertek a pároddal. Ha az utolsóról, akkor csak javasolni tudjuk, hogy sose engedjétek el egymást.

 1. 1 Lelkesedés


  Ez az az időszak, amikor az emberek alig ismerik egymást, mégis kölcsönös vonzódást éreznek. Egy ilyen kapcsolatban a feleknek leggyakrabban nincs elképzelésük arról, hogy van-e bennük valami közös, illetve lehet-e közös jövőjük, egyszerűen élvezik a pillanatot.

  A pszichológus szerint ez a lelkesedés idővel kiteljesedhet és felfejlődhet, de ez nem mindig történik meg. Sok pár nem „éli túl” az ilyen típusú szerelmet.

 2. 2 Kedvelés


  Ezek azok a kapcsolatok, amikor mindig önmagad lehetsz. Az ilyen típusú szerelemben az embereket általában a közös érdekek, a közös életfelfogás és egymás megértése egyesíti. A pszichológusok úgy vélik, hogy az ilyen szenvedély és elkötelezettség nélküli intimitás inkább a barátságról szól, sem mint az őszinte szeretetről.

 3. 3 Üres szerelem

  5289560 1536217984 728 7b9719a427 1536656648
  © Gone Girl / 20th Century Fox Film Corporation
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Az ilyen típusú szerelmet átélő párokat mindenfajta intimitás és szenvedély mentesen, pusztán az elkötelezettség tartja együtt. Az ilyen típusú kapcsolatok gyakran nagy és heves szerelem után alakulnak ki, néha pedig fordítva: az üres szerelmet élő emberek megváltoznak és szenvedélyt visznek az érzelmeikbe.

 4. 4 Ostoba szerelem


  Ez a fajta szerelem magába foglalja az elkötelezettséget és a szenvedélyt, ezért valószínűleg sok pár magára ismer róla. Ez a fajta szerelem akkor alakul ki, amikor 2 ember vonzódik egymáshoz és képesek a pároktól elvárt tradíciók követésére: esküvőkre járnak, megosztják az otthoni feladatokat, hangzatos fogadalmakat tesznek, stb., de nem jellemző rájuk igazi intimitás.

  A pszichológusok szerint az ilyen párok hosszú ideig lehetnek együtt, de a boldogságuk viszonylagos. Valójában nem tekintenek barátként a párjukra.

 5. 5 Romantikus szerelem


  Az ilyen szerelem magába foglalja a szenvedélyt és az intimitást. Az ilyen párok nagyon vonzódnak egymáshoz és jól érzik magukat együtt, ám még nem állnak készen komoly elköteleződésre. Az ilyen típusú kapcsolatok legtöbbször nem érik el az együttélés vagy a házasság szintjét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Pajtásházasság


  Az ún. „pajtásházasság” típusú szerelmek elkötelezettségből és intimitásból állnak. Az ilyen kapcsolatok sokkal erősebbek, mint a szokásos barátságok, és valódi ragaszkodás van a partnerek között. Ennek ellenére ez egy meglehetősen szemérmes kapcsolat, mivel az ilyen szerelemnek nincs szenvedélye. A pszichológusok szerint ez a fajta szerelem legtöbbször a hosszú ideje együtt élő (vagy már házas) párok között alakul ki.

 7. 7 Tökéletes szerelem


  Ebben a szerelemtípusban mindhárom összetevő megtalálható: szenvedély, érzelmi intimitás és elkötelezettség. Természetesen nem egyforma szinten vannak jelen, de a lényeg, hogy mindannyian egyformán jelen vannak. Ritkán látni ilyen típusú kapcsolatokat, mégis ha a pároknak sikerül felépíteni egy ilyet, akkor kétség sem fér hozzá, hogy igazán szeretik egymást. Az ilyen párok valószínűleg képesek lesznek egy egész életet is leélni egymás mellett, és még idős korukban is boldogan élvezik majd a házas életet.

  Ezek voltak tehát az amerikai pszichológus által megkülönböztetett szerelemtípusok, de fontos megjegyezni, hogy ezek több éve együtt élő párokon alapulnak, néhány hete vagy hónapja tartó szerelem esetében nem érdemes még messzemenő következtetéseket levonni, hiszen a párkapcsolat igazi mivolta a rózsaszín köd elillanása után mutatkozik majd meg teljes valójában.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.