HIRDETÉS

9 ok, amiért nem szabad hagyni, hogy a nagymamák neveljék a gyermekeket

  Egy gyermek életében kétségkívül a nagyszülők töltik be az egyik legfontosabb szerepet, ám ettől függetlenül még nem érdemes minden lehetséges alkalommal lepasszolni őket a nagyinak, ezzel ugyanis több kárt okozhatunk, mint hasznot. Azon túl, hogy ez számos konfliktust és nézeteltérést tud okozni családon belül, az idősebb szülők pedagógiai módszerei sokszor nincsenek összhangban az éppen aktuális elvárásokkal.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál tudjuk, hogy a nagymamák szerepe nélkülözhetetlen egy gyermek életében, de összegyűjtöttünk néhány dolgot, ami miatt jobb fontolóra venni, hogy mikor-mennyi időt tölt a nagyival a gyermek.

  1. 1 Elavult gyermeknevelési módszerek.

   Anya es nagymama neveles

   Korábban a gyermekeket 37 fokos vízben fürdették, de a modern tanulmányok szerint a 33-34 fokos hőmérséklet az ideális számukra. Régen a szülők tejjel és gyümölcslével itatták a gyermekeiket, de ma már vannak olyan speciális tejkészítmények, amikben minden szükséges vitamin megtalálható. Ez csak néhány azok közül a dolgok közül, amik sokat változtak az elmúlt néhány évtizedben, arról nem is beszélve, hogy ma már számos praktikus gyermeknevelési tanácsot olvashatunk az interneten, ami a nagyszülők számára még ismeretlenek voltak akkor, amikor a saját gyerekeiket nevelték.

   Mit kell tenni: ne féljünk elmagyarázni a nagyszülőknek, és ha kell, akkor vitatkozni is velük, hogy az élet nagyon sokat változott azóta, amikor ők nevelték a gyerekeiket, így sok olyan dolog van, ami bár annak idején helyesnek tűnt, ma már sokkal inkább helytelen. Kétségtelen, hogy a nagymamát nem szabad kizárni a gyermeknevelésből, de neki is alkalmazkodnia kell bizonyos szabályokhoz.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 2 Mutassuk be a saját oktatási modellünket.

   Oktatasi modell

   A 30 évvel ezelőtt használt nevelési módszerek jelentősen különböznek a ma használatosaktól. A mai nagyszülőkkel még nagyon szigorúan bántak gyerekként, és legtöbbször ők is így nevelték a saját gyerekeiket. Meglehet, hogy akkoriban még a „szigorral” is el lehetett érni a gyermek helyes útra terelését, de ma már más szelek fújnak. Régen az emberek alábecsülték a szeretet és a gyengédség fogalmát, ezért sokszor például egyszerűen magukra hagyták a síró gyermeket, míg az meg nem nyugodott. Ma már az ilyesmi egyáltalán nem tanácsos.

   Mit kell tenni: a legjobb, ha a szülők azonnal tájékoztatják a nagyszülőket arról, hogy milyen módszerek és elvek szerint szeretnék nevelni a gyermeküket. Ezt mindenkinek tiszteletben kell tartania, aki részt szeretne venni a gyermek életében: ha a szabály az egyik nagymamára vonatkozik, akkor a másikra is.

  3. 3 Kényeztetés.

   Gyerekek otthon vs nagyinal
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS

   A nagymamák nagyon szeretik az unokájukat, ez tény. A mértéktelen szeretetükkel azonban csak egy gond van: néha akaratlanul is elrontják a gyermekeket. Például, ha a családban a gyermek úgy nő fel, hogy evés után minden családtag elpakol maga után, de a nagyinál azt hallja, hogy erre nincs szükség, mert az idősebbek majd megcsinálják helyette, az komoly ellentéteket szül. A gyermeket ez összezavarja, és nem fogja érteni, hogyan kell viselkedni, hiszen a számára fontos emberek különféle dolgokat várnak el tőle.

   Mit kell tenni: fontos megvitatni a nagyszülőkkel, hogy mi az, amit nekik is el kell várniuk az unokától. Bármennyire is szeretik őket, ebből egyszerűen nem engedhetnek.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  4. 4 A családi élet befolyásolása.

   Nagymama es a csalad

   A gyermekek nevelésében való segédkezés közben a nagymamák sokszor a családi élet alakulásában is komoly befolyást szereznek. Mindenben részt akarnak vállalni: a főzéstől, a vásárláson át, egészen az oktatásig. Ennek eredményeként a nagyszülő sokszor túlságosan is megpróbálja befolyásolni a család életét, ami komoly konfliktushoz vezethet.

   Mit kell tenni: húzzuk meg a határokat. Amikor új család jön létre, fontos, hogy húzzunk egy fonalat a saját édesanyánk és az anyósunk előtt, amit nem szabad átlépniük. Ha ezt sikerül betartanunk, elkerülhetjük a fölösleges konfliktusokat és nézeteltéréseket.

  5. 5 A szülői tekintély aláásása.

   Szuloi tekintely csokken

   A nagyszülők és a szülők sokszor jó zsaru - rossz zsaru szerepbe kerülnek, melynek eredménye a szülői tekintély aláásása. Képzeld el a helyzetet: leszidod a gyermeked, és megbünteted, mert valamit rosszul csinált vagy éppen nem csinált, de a gyermek odarohan a nagymamához, akitől azt hallja, hogy ne hallgasson rád, mert butaságokat beszélsz. A szülő tekintélye ezzel a gyermek szemében elveszik, és ezután még bátrabban fog majd ellenszegülni a saját szüleivel, pláne, hogy tudja, ott a nagymama, aki úgyis mindig az ő pártját fogja majd. Ez a gyereknél később problémás viselkedést okozhat.

   Mit kell tenni: meg kell beszélni a nagymamával, hogy vagy a szülő pártját fogja, vagy pártatlannak kell maradnia az esetleges veszekedések során. Egy biztos: sosem szabad szembeküldenie a gyermeket a szülői akarattal.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!