HIRDETÉS BEZÁRÁS

9 különbség az okos és buta emberek beszédében

Ha odafigyelünk, már néhány mondat után jól megismerhetjük egy ember személyiségét.

  Pár perc beszélgetés elég ahhoz, hogy megértsem, mi jár az emberek fejében. Előre szólok, hogy ritkán nevezem hülyének a hülyéket. Mert mindannyian gyakran hülyék vagyunk az élet valamelyik területén.

  HIRDETÉS

  És még az okos emberek között is vannak olyanok, akik nem túl kedvesek, és akikkel kellemetlen beszélgetni. De ezek inkább ritka kivételek, és egy dolgot biztosan állíthatok: a BESZÉD mindent elárul az emberről!

  Árulkodó beszéd 005

  Amint kinyitja valaki a száját, kimond néhány összefüggő vagy összefüggéstelen mondatot, máris összeállíthatod a portréját. Igen, ez pszichológia. Az ember egy összetett lény, akinek a megfejtése maga az élvezet. És kevés olyan ember van, akiket jó érzés hallgatni.

  Nézzük meg az okos és buta emberek beszédében és viselkedésében megmutatkozó legjelentősebb különbségeket.

  1. Életszemlélet és problémák

  Egy hülyének mindig vannak gondjai. Folyton panaszkodik a férjére (feleségére), a gyerekeire, a munkájára, és úgy általában arra, hogy az egész élet rossz. A hülye ugyanis maga teremti ezeket. De nem tudja elemezni a hibáit, és nem tud higgadtan reagálni a kritikára.

  Az okos ember ezzel szemben nem csügged, nem veszíti el a fejét, és nem látja a sors negatív hatását, hanem egyszerűen levonja a tanulságot. Mindenekelőtt önmagát elemzi az adott helyzetben. És maga oldja meg a problémáit.

  2. Viszonyulás a hatalomhoz

  A hülyének szüksége van arra, hogy vezessék és irányítsák. Igen, panaszkodni fog a főnökére. És ami a legfontosabb: nincs benne tisztelet. Előfordul, hogy a hülyék vezető pozíciókat töltenek be. Ilyenkor nemcsak hogy nem tisztelik a beosztottaikat, de még el is nyomják őket, hogy a saját szemükben jelentősebbnek tűnjenek.

  Egy okos ember ritkán hajol meg az erősek előtt, de ugyanakkor tiszteli őket. És ha tapasztalt ember áll előtte, akkor biztosan átvesz egyet s mást a tudásából.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Árulkodó beszéd 006

  3. Oktatás

  A hülye lehet kitűnő tanuló és két diplomás is, de ez nem garantálja az ész meglétét. Még jól fizető állása is lehet, de ezzel egy idő után elégedetlen lesz. A hülye ember a „csordaszellem” által vezéreltetik, nem pedig a saját igényei és vágyai által.

  Az iskolában a legjobb tanuló valójában nem mindig a legokosabb. Ő pusztán a rendszernek való engedelmességben a legjobb, nem pedig a saját sorsának alakításában. Ezzel szemben egy valóban okos embernek lehet, hogy nincs is diplomája. Az okos embert az különbözteti meg, hogy tudja, mit akar. Nem adja alább az általánosan elfogadott követelményeket vagy normákat, hanem kiemeli a számára legfontosabbat és legérdekesebbet. És ebben az irányban valósítja meg önmagát.

  4. Ügyintézés

  A hülyéknek sorozatosan befejezetlen ügyeik vannak. A projektjeik évekig nem készülnek el. Értekezletről értekezletre járnak üres beszédekkel, ahol semmi sem dől el. A kreatív hülyék mindig akarnak valamit, rengeteg ötletük van, még embereket is összegyűjtenek emiatt, és elmesélik a zseniális ötletüket. De ezek végül mindig csak ötletek maradnak. Mert ahhoz, hogy egy projektet megvalósítsunk, bátorság kell és felelősségvállalás.

  Az okos ember ezzel szemben mindig befejezi, amit elkezdett. Nem merülnek fel benne olyan gondolatok, hogy mi van, ha az eredmény nem hoz semmilyen hasznot. Ezért az okos ember mindig mindent részletesen elemez, mielőtt cselekszik. És cselekszik!

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Árulkodó beszéd 007

  5. Információ befogadás

  A hülyék mindent meghallgatnak. Hisznek a tévében összehordott marhaságoknak és annak, amit a szomszéd mondott. Megkérdőjelezhetetlenül megbíznak a főnökükben, és még inkább az állam vezetőiben. Nekik feltétlenül hangosan kell erről beszélniük, és támogatniuk azt, aki eteti őket. Ráadásul, ha holnap megváltozik a hatalom, és a tévében teljesen ellentétes információkat kezdenek közölni, a hülye elfelejti, amit tegnap mondott, és újra a tömeg után megy.

  Az okos ember szellemi diétát tart. Minden téren fejlődik. Teljesen különböző forrásokból gyűjt információkat, és azokat elemzi. Nem tömi tele az agyát rengeteg információval. Tudja, hogyan szűrje és rostálja azokat.

  6. Kommunikáció

  A hülye minden sarkon azt kiabálja, hogy ő a legokosabb, és ismer olyanokat, akik még okosabbak. Szeret másokat megalázni. Soha nem kér bocsánatot, és nem ismeri el a hibáját az előtt, akit megalázott. De mindig remeg és szolgalelkű a főnökei előtt. Mindig beszél valamiről, de ez legtöbbször semmitmondó, és csak azért történik, hogy valamiről beszéljen.

  Az okos ember többet hallgat, mint beszél. Nem azért, mert nincs mondanivalója, vagy nem tud hozzátenni valamit az adott témához. De az okos ember inkább beleássa magát az információba, és célzott kérdéseket tesz fel, hogy valami újjal és hasznossal egészítse ki a tudását. Neki nem célja, hogy megalázzon másokat azzal, hogy hülyének nézi őket.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Árulkodó beszéd 001

  7. Értékek

  A hülye életében káosz uralkodik. És szerinte mindig valaki más a hibás a káoszáért, csak ő nem. Otthon mindig veszekszik a rokonaival. Hangosan teszi ezt, hogy mindenki hallja. A hülye nem a saját életét éli, hanem másét másolja. Mások képeinek sztereotípiái szerint él. Nem hallja magát, nem hall másokat. És ennek következtében mindig pénzszűkében van.

  Az okos ember életének minden területére kiterjed az egyensúly. Ezért a munkamánia nem feltétlenül az ész jele, hanem inkább annak a jele, hogy valaki nem tudja összeegyeztetni az élet különböző részeit. Az okos ember ügyesen és mindenféle károkozás nélkül ötvözi a munkát, az otthont, a családot és még a személyes érdekeit is. Képes dűlőre jutni az agyával és a beszéde segítségével megoldani problémákat. És lám, neki tényleg meg is oldódnak a problémái!

  8. Beszédkultúra

  A hülyét könnyű felismerni a káromkodások és töltelékszavak használatáról. Minél több a káromkodás, annál kevesebb az ember intelligenciája és szókincse. Ezek a szavak nemcsak mérgező, romboló energiával vannak feltöltve, de még visszataszítóan is hangzanak. Ezért van az, hogy ezeknek a hülyéknek az élete tele van rémálmokkal. Amit kimondanak ugyanis a világba, azt kapják vissza az életükbe.

  Az okos ember tiszta beszédet használ. Megérti, hogy bármilyen ismeretség üzleti partnerséggé válhat, és nem akarja elveszíteni a leendő ügyfelet. Jobb, ha rögtön szépen beszél, és művelt, tisztességes emberként mutatja be magát, akivel jó együtt dolgozni. Az okos emberek gondosan választják meg a környezetüket, hogy bármikor bővíthessék az üzleti kapcsolataikat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Emberek testbeszéde

  9. Szerencse

  A hülye mindig a „talánban” reménykedik, és arra vár, hogy majd valaki egyszer megoldja az összes problémáját. Biztos benne, hogy minden sikeres ember valamilyen oligarcha gyereke vagy parlamenti képviselő unokaöccse. Hogy mindenki csak úgy megkap mindent. És persze ő az egyetlen, aki nem, és aki emiatt ilyen szerencsétlen és szegény.

  Az okos ember tudja, hogy nincs olyan, hogy „szerencse”. Mindent magának kell elérnie. Dolgozik, és eredményeket ér el. Mindig pozitív marad minden helyzetben. Mert megérti, hogy a legnagyobb vagyona ő maga. Semmilyen külső tényező nem akadályozza meg abban, hogy sikereket érjen el.

  Árulkodó beszéd 002

  Egy szó mint száz, a bőbeszédűség nem mindig az ész jele. Az okos emberek nem a fecsegést nézik, hanem a beszéd minőségét. A bölcs ember néhány szóban összefoglalja a feladatot, és nem hív össze emiatt értelmetlen értekezleteket. Az okos ember nem pazarolja az idejét arra, amit mással is tölthetne.

  Mi a véleményed a fentebb leírtakról? Egyetértesz velük, vagy kifogásokkal kezeled? Kíváncsi vagyok, hogy mit gondolsz!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.