HIRDETÉS
Életmód

14 apróság a házban, amit nem érdemes megvenni még akkor sem, ha akciós

Érdemes más alternatívát keresni helyettük.

  A boltok polcai tele vannak különféle csodálatos eszközökkel a háztartáshoz és a mindennapi életünköz. Van, amelyik gyors szennyeződés eltávolítást ígér a ruhákról, mások pedig baktériummentességet garantálnak.

  HIRDETÉS

  A valóságban nem mindegyikük olyan “csodálatos”, mint azt a címkéjük sugallja. Az alábbi listán összegyűjtöttünk néhány olyan otthoni kelléket, amik a valóságban nem túl hatékonyak és talán érdemes lehet megfontolni, hogy más, praktikusabb alternatívára cserélje őket az ember.

  1 Papírtörlő

  Fölösleges dolgok a házban 023.webp

  1931-ben Arthur Scott mutatta be a világnak a konyhai papírtörlőkendőket. Azóta szinte minden lakásban megtalálhatóak. Általában a WC-papírral és a papírszalvétákkal együtt vásárolják őket, de felmerül a logikus kérdés: miért?

  Először is, alig különböznek más otthoni papírtörlőktől. Egy szimpla szalvéta is hasonlóan hatékony tud lenni, ha például gyorsan kell eltávolítani a felesleges olajat egy serpenyőből. Másodszor, ne feledjük, hogy a konyhában általában van textil anyagú törlőkendő (konyharuha) is. Ezek hosszútávon olcsóbbak, mint a papír társaik, de ugyanolyan hatékonyak, amikor például kezet kell törölni.

  2 Poroló

  Fölösleges dolgok a házban 022.webp
  © Entheta / Wikimedia Commons

  Az ilyen porolók különböző anyagokból készülnek – polipropiléntől az strucc tollig. Azonban az összes működési elve azonos: a sörték statikus elektromossága vonzza a port. A por egy része viszont még mindig a tárgyakon marad vagy leesik a földre, ami miatt extra takarítóeszközöket kell használni. Sokkal egyszerűbb közönséges rongyokat használni, vagy úgy tervezni a polcokat, hogy a por ne ülhessen le a bennük tárolt apróságokon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3 Vákuumos zacskók

  Fölösleges dolgok a házban 021.webp

  Nagyon népszerű megoldás a kompakt és higiénikus tároláshoz. Azonban ez nem mindig működik olyan jól, ahogy azt a reklám ígéri.

  Először is, nem lehet benne tárolni a legnagyobb dolgokat – például kabátokat és pufi dzsekiket. Másodszor, az a ruha, amely zárt műanyag zacskóban van tárolva szellőzés nélkül, elveszítheti a formáját és kellemetlen szagot áraszthat. Harmadszor, néhány csomagolásnál gyenge zipzáras zár van – hamar levegőt szívnak fel, és megnő a méretük. Ezért, mielőtt vákuumcsomagoló tasakokat vásárolnánk, érdemes más tárolási módszereket is megfontolni. Például kosarakat vagy cipzáros textil dobozokat.

  4 Billentyűzet porszívó

  Fölösleges dolgok a házban 020.webp
  © Air fans / Wikimedia Commons© CC BY-SA 4.0

  USB-porszívó – biztonságos alternatívája a hagyományos porszívónak a billentyűzet tisztításhoz. Ha valakinek ilyen eszközt adsz ajándékba, akkor az illető biztosan értékelni fogja a kreativitásod, azonban valószínűleg nem fogja túl gyakran használni. Először is, a billentyűzetet nem mindennap tisztítjuk, másodszor pedig vannak ennél praktikusabb alternatívák: billentyűzet tisztító kefék és zselék.

  5 Légfrissítő

  Fölösleges dolgok a házban 019.webp
  ©  
  Kskhh / Wikimedia Commons 
  ©  
  CC BY-SA 4.0

  Az illatosítók elfedik a kellemetlen szagokat, de nem szüntetik meg azokat. Ráadásul károsak is lehetnek. A légfrissítők olyan toxikus anyagokat tartalmaznak, melyek légzési problémákat okozhatnak.

  Ha kellemetlen szag keletkezik otthon, először is érdemes ellenőrizni, hogy nincs-e olyan elfelejtett szemét, stb. ami kellemetlen szagot áraszt. Ha minden rendben van, akkor foglalkozhatunk az illatosítással. Nem feltétlenül kell műanyag frissítőket vásárolni – lehet természetes eszközöket is használni. Például néhány csepp a kedvenc illóolajunkból pár vattapamacsra és ezeket aztán bárhol elhelyezhetjük a szobákban.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6 Nedves törlőkendők

  Fölösleges dolgok a házban 018.webp

  A nedves törlőkendők, az elvárásokkal ellentétben, inkább elősegítik a baktériumok terjedését, mintsem tisztítják és fertőtlenítik a felületeket. Emellett rosszul is törlik azokat, foltokat hagynak maguk után.

  Az alternatívája a nedves törlőkendőknek a papír- vagy vízzel megnedvesített zsebkendők lehetnek. Ha antibakteriális hatásra van szükség, antiszeptikumot is használhatunk víz helyett.

  7 USB ventilátor

  Fölösleges dolgok a házban 017.webp
  ©  
  Antonio Mette / Wikimedia Commons 
  ©  
  CC BY-SA 4.0

  Ellentétben a pletykákkal, az USB-ventilátorok helyes használata nem árt a számítógépnek. Azonban a felhasználók észrevették, hogy nem olyan hatékonyak: némelyik túl kicsi és 3-4 nap után tönkremegy. Ahhoz, hogy ne szenvedjünk a melegtől, ajánlott erősebb ventilátorokat használni, vagy más hűtési módszereket kipróbálni, például hideg vizet inni.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  8 Sütő tisztító

  Fölösleges dolgok a házban 016.webp

  Ahhoz, hogy jól tisztítsuk a sütőt, gyakran erős, maró hatású anyagokat használunk. Ezzel észrevétlenül károsíthatjuk a szervezetünket. Már közvetlenül a takarítás során is előfordulhat torok, orr vagy szem irritáció. Ráadásul, ha nem sikerül megfelelően eltávolítani a tisztítószert a sütő belsejéről, akkor bekapcsoláskor párologni kezd, ami veszélyes lehet a háztartásban élők számára vagy akár az ételbe is belekerülhet.

  A tisztítószerek az emberi test kellemetlenségein túl veszélyt jelentenek magára a sütőre is. A tisztítószerben lévő vegyszerek károsíthatják a zománcot bizonyos részeken, ami rozsdásodáshoz és korai elromláshoz vezethet. Annak érdekében, hogy elkerüljük a felesleges kockázatokat, otthoni megoldást is használhatunk: keverjünk össze szódabikarbónát, hidrogén-peroxidot és mosogatószert. Ezzel a masszával remekül lehet tisztítani a sütőt. Ne felejtsük el, hogy a dörzsölő anyagok károsíthatják a felületet.

  9 Elektronikai törlőkendők

  Fölösleges dolgok a házban 015.webp

  Egy másik nedves törlőkendő típus, aminek nincs észrevehető előnye, de drágább, mint az átlagos. Biztonságosan kiváltható például egy puha portörlővel, melyet egy kis vízbe vagy enyhe alkohololdatba célszerű előtte áztatni (csak kicsit).

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  10 Alvómaszk

  Fölösleges dolgok a házban 014.webp

  Az alvómaszk egy gyakran használt dolog. Azonban lehet néhány hátulütője. Az egyik az, hogy látási problémát okozhat. Bizonyos esetekben a hosszú ideig tartó szemnyomás miatt ébredés után kicsit homályosan láthatunk.

  11 Mosókapszulák

  Fölösleges dolgok a házban 013.webp

  A mosókapszulák koncentrált tisztítószerek. A gyártók azt állítják, hogy némelyik közülük hatékonyabb, mint a korábban használt mosóporok.

  A vásárlók azonban jelentős hátrányokat is felfedeztek: a kapszulák például gyakran a mosógép ajtajához ragadnak, és a termék egy része nem kerül bele megfelelően a mosógép dobjába. Ezenkívül némelyik ilyen kapszula a makulátlan tisztaság helyett új foltokat és ragacsos rétegeket hagy a ruhákon. Erről a gyártók később úgy nyilatkoztak, hogy a foltok megjelenése a helytelen használatból ered, nem pedig gyártási hibából. Azonban aligha akarja valaki kockára tenni a kedvenc, feltehetőleg drága ruháit, miközben jól bevált alternatívák is vannak a mosókapszulák helyett.

  12 Szösztelenítő henger

  Fölösleges dolgok a házban 012.webp

  A ragacsos felületű szösztelenítő hengerek létfontosságú eszköznek számítanak, különösen, ha állatok is vannak a házban. Azonban a gyakorlatban nem mindig olyan praktikusak, és elég drágák is. Éppen ezért néhány internetes felhasználó azt javasolja, hogy használjunk inkább helyettük újrahasználható szöszeltávolító borotvát. Ezt évekig lehet használni, anélkül, hogy bármely részét cserélni kellene.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  13 Szösztelenítő mosógolyó

  Fölösleges dolgok a házban 011.webp

  Ezeket a boltokban kapható szilikongolyókat néhányan tévedésből az ágynemű mosásához használják. Nem érdemes ezt tenni, mivel kizárólag finom anyagok tisztítására szolgálnak. Legalábbis arra szolgálnának, azonban a felhasználók azt tapasztalják, hogy ezek a golyók teljesen haszontalanok: beleragadnak a ruhákba és nem produkálnak látható eredményt.

  14 Vajazókés

  Fölösleges dolgok a házban 010.webp

  Gondoljuk csak át, hányan használunk a konyhánkban olyan késeket, amelyeket az anyáinktól vagy a nagymamáinktól örököltünk. Az igazság az, hogy a vajazókés aligha van a gyakran használt konyhai kések között. Ez valahol logikus, mivel bármelyik másik késsel, sőt, szélsőséges esetekben akár egy közönséges villával vagy kanállal is hasonlóan jól lehet kenyérre kenni a vajat.

  Te mely háztartási eszközöket tartod fölöslegesnek?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.