12 ártalmatlannak tűnő tisztálkodási szokás, aminek jobb örökre búcsút inteni

A higiénia a civilizált ember életének egyik legfontosabb jellemzője. A legtöbb ehhez kapcsolódó műveletet teljesen rutinszerűen végezzük: gondolkodás nélkül bepattanunk a zuhanyba, hajat mosunk, majd megtörölközünk és dezodorral fújjuk be magunkat, miközben meg sem fordul a fejünkben annak a gondolata, hogy esetleg az egyik-másik rutin szokásunk talán egészségtelen az egészségünkre nézve.

Pedig nem ártana, hiszen ahogy a most következő cikkünk is mutatja, még a leghétköznapibb szokásokból is bajunk lehet, ha nem vigyázunk.


 1. 1 Túl gyakran használt aromás fürdőbombák.


  A fürdőbombák egyik legmérgezőbb alkotóeleme a szintetikus illatok. Az ilyen adalékanyagoknak sokszor a 95%-át is olyan olajokból készítik, amik komoly hatással lehetnek a hormon-háztartásunkra. Különösen óvakodnunk kell az acetaldehid nevezetű összetevőtől, amit veszélyesen rákkeltő anyagnak tekintenek, emellett pedig hatással lehet a légzőrendszerünkre, az idegrendszerünkre és a veséinkre.

 2. 2 Parfümözött fehérnemű.


  Az intim helyeken történő bőrirritáció leggyakrabban a kontakt dermatitis egyik tünete. Ez a bőrgyulladás különböző okokból kialakulhat, ám leggyakrabban a mosóporhoz vagy valamilyen szintetikus anyaghoz köthető. Kockázati tényezők között szerepel a parfümök fehérneműn történő használata is, ezért az orvosok egyhangúan ellenzik az illatszerek ilyen módon történő felhasználását.

 3. 3 Túl gyakran használt hidratálók és maszkok.


  Annak érdekében, hogy megtudjuk, megfelelő mennyiségű hidratálót használunk-e, csak meg kell néznünk, hogy mennyi ideig tart ki egy flakon. Ha több hónapig, akkor minden rendben van, de ha néhány hétig, akkor érdemes csökkenteni a használatát.

  A túlzott használat eldugult pórusokhoz, csillogó bőrhöz és pattanásokhoz vezethet. A szakértők azt javasolják, hogy ha a bőrünk nagyon száraz, akkor is csak maximum egyszer reggel, és egyszer este használjuk, minden más esetben pedig a napi egyszeri használat is bőven elegendő.

 4. 4 Étkezés utáni közvetlen fogmosás.


  Bár meglehetősen paradox, a közvetlenül étkezés utáni fogmosás valójában egyáltalán nem ajánlott. Különösen akkor, ha az étkezés során savas ételt vagy italt fogyasztottunk. A helyzet ugyanis az, hogy a sav reakcióba lép a fogkrémmel – és ketten együtt képesek elpusztítani a fogzománcot. Ezért az étkezés utáni fogmosással jobb egy-két órát várni. Ez idő alatt érdemes fogselymet használni.

 5. 5 Antibakteriális szappanok használata.


  Az antibakteriális szappanok egyik összetevője a triklozán nevű anyag, ami képes megváltoztatni a tesztoszteron szintünket és a pajzsmirigy hormonokat. Nagy mennyiségben ez az anyag ellenőrizhetetlen sejtnövekedést okoz, beleértve a rákos sejteket is.

  A triklozán az antibakteriális szappanok csaknem 75%-ában megtalálható, ezenkívül tisztítószerekben és fogkrémekben is megtalálható. Érdekesség: a triklozánt tartalmazó anyagokat már betiltották Kanadában és az Egyesült Államokban, mert a gyártók nem tudták bizonyítani a biztonságosságát.

 6. 6 Fürdőkefe és fürdőszivacs használata.


  Kutatások kimutatták, hogy a súrolás több kárt okoz, mint hasznot. A bőr elhalt felső rétegének eltávolításával ugyanis megsemmisítjük a hám és a külső környezet közötti természetes „védőgátat”. Ez segít ugyan eltávolítani a bőr felszínén felgyülemlett zsírt, de hosszútávon ellenkező hatást vált ki: ha ugyanis nincs védőréteg, akkor a bőr aktívan zsírt termel, melynek eredményeképp a bőrünk még zsírosabb lesz.

  Az orvosok ezért azt tanácsolják, hogy lehetőleg mindenünket a kezünkkel mossuk fürdés közben, és csak a nehezen elérhető helyekhez, például a hátunkhoz használjuk pl. fürdőkefét.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 Mosdókendők, kefék és szivacsok nedves helyen történő tárolása.


  A nedves fürdőszobai kellékek a baktériumok melegágya. Egy ilyen szivacs használata bőrirritációt és pattanásokat okozhat. Ennek elkerülése végett a fürdés közben használt kellékeket tartsuk a fürdőkádtól/zuhanytól távol, száraz helyen.

 8. 8 Spray formájú dezodorok használata.


  A spray-k fő veszélye az, hogy belélegezzük őket. Ennek lehetséges következményei közt van a hányinger, az asztma-roham, allergia és az asztma kialakulása. Bár sok dezodorra rá van írva, hogy ne használjuk zárt helyen, valószínűleg egyikünk sem fog kimenni a kertbe, hogy befújja vele a hónalját. Épp ezért, mivel legtöbbször nem tudjuk tartani a gyártó által előírt használatot, érdemes spray dezodorok helyett inkább hónaljstiftet használni.

 9. 9 Egésznap használt intim betét.

  Mindenekelőtt fontos tudni, hogy az orvosok az illatmentes betéteket javasolják, ezek ugyanis nem irritálják az érzékeny bőrt. A napi rendszerességgel használt betétek erősen megnövelik a hüvelyi fertőzések kockázatát. Ha bizonyos körülmények miatt mégis folyamatosan viselnünk kell, akkor is ügyeljünk rá, hogy a nap folyamán gyakrabban cseréljük, éjszaka pedig lehetőleg semmikképp se használjuk.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

 10. 10 Intim mosó használata.


  Az intim zuhanykészletek használata szintén több bajt tud okozni, mint hasznot. A hozzá használt gyógyszeroldat ugyanis feloldja a vagina természetes védelmi rendszerét, ami hosszútávon komoly fertőzésekhez vezethet.

 11. 11 Csipesszel eltávolított orrszőrzet.


  Az orrszőr célja a levegő megszűrése és annak megakadályozása, hogy a szilárd részecskék a légzőrendszerünkbe jussanak. A csipesszel történő orrszőr-eltávolításnak két következménye is lehet:

  • először is a kitépett szőr helyén apró seb keletkezik, ahová ha baktériumok kerülnek, akkor a seb begyulladhat
  • másrészt pedig a levegőszűrés már nem lesz olyan alapos, ezért idegen anyagok juthatnak a légzőrendszerünkbe.

  Az orrszőrvágásra épp ezért az orvosok kivétel nélkül a direkt erre a célra kifejlesztett orrszőrvágó gépeket javasolják.

 12. 12 Lehajtott fejjel hajmosás.


  Nem véletlen, hogy az orvosok nem javasolják a cifrábbnál-cifrább, szerteágazó frizurák használatát, mivel a hajunkat természetes állapotában tartva jóval kisebb az esélye annak, hogy megsérüljön.

  Ez nemcsak a mindennapi hajviseletre igaz, hanem a hajmosásra is: a fodrászok épp ezért nem javasolják az előrehajolva történő (növekedési iránnyal ellentétes) hajmosást, ehelyett ugyanis sokkal biztonságosabb, ha egyenesen állva, a fejünket kissé hátradöntve mossuk a hajunkat. Ettől a hajunk egészségesebb és erősebb lesz.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás

Szólj hozzá!

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  Mit készítsünk?!
  Kép
  Fotó vagy GIF.
  GIF
  GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
  Videó
  Youtube, Vimeo vagy Vine.
  Szöveg
  Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
  Lista
  Klasszikus internetes lista, számozással.
  Szavazás
  Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
  Visszaszámlálás
  Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
  Személyiség teszt
  Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
  Kvíz
  Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
  Nyílt lista
  Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
  Ranglista
  Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

  Küldd el egy barátodnak!