HIRDETÉS

10 furcsa, de működő spórolási módszer, amivel vagyonok maradnak a zsebünkben

  Emlékszel, amikor gyerekkorunkban arról álmodoztunk, hogy ha felnövünk, akkor majd minden fizetésünket édességekre és játékokra költjük? Be kell látnunk, hogy ez a költségvetési terv nem megvalósítható, sőt mi több: manapság már a számlák fizetése, az élelmiszervásárlás vagy épp az utazási költségek rendezése is komoly problémát tud olykor okozni.

  HIRDETÉS

  Nem szabad azonban kétségbeesnünk, a pénzügyi szakértők folyamatosan új módszereket dolgoznak ki, melyek segíthetnek nekünk a spórolásban. Cikkünkben most 10 ilyen furcsa, de kétségkívül hatékony módszert gyűjtöttünk össze.

  1. 10 Töltsünk el egy hétvégét kiadások nélkül.


   Számos felmérés kimutatta, hogy az emberek hétvégente szó szerint szórják a pénz. Különösen a férfiak és a 18 év alatti gyermek(ek)kel rendelkező családok, akik sokkal többet költenek, mint a lakosság más szegmensei.

   Az internetezők ezért egy „költségmentes hétvége” mozgalmat indítottak, ami segít megóvni a pénzügyeinket. Próbáljunk meg egy hétvégét felesleges költekezés nélkül tölteni: mellőzzük a nézelődős nagy bevásárlásokat, kerüljük az éttermeket és a kirándulásokat. Ehelyett inkább piknikezzünk a családunkkal, sportoljunk a friss levegőt vagy csak főzzünk valami finomat otthon a családunkkal – ezzel ugyanis sok pénzt takaríthatunk meg.

  2. 9 Zárjuk ki az üdítőket az életünkből és igyunk inkább csapvizet.


   A nagyvárosok lakosai évente őrült pénzeket költenek üdítőitalokra. Összehasonlításképpen: a magyarok átlagosan ugyanannyi pénzt költenek italféleségekre (ásványvízre, üdítőkre, alkoholos italokra, kávéra), mint amennyit például elektromos cikkek vásárlására.

   A palackozott- és/vagy csapvízzel sokat spórolhatunk, egyúttal pedig az egészségünket is megőrizhetjük. A gyümölcslevek, alkohol és más káros mellékhatással járó italok mellőzése jövedelmezőbb, mint egy átlagos bankbetét.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 8 Rejtsük el a bankkártyáinkat.


   A fejlett országokban az emberek 70%-a ma már rendszerint a bankkártyás vásárlást választja a pénztáraknál, ennek azonban csak a gyártók és az eladók tudnak örülni igazából: a készpénz nélküli fizetéseknél ugyanis nagyságrendekkel többet költünk.

   Történik mindez azon egyszerű oknál fogva, hogy a bankkártyás fizetés semmilyen hatással sincs az emberi pszichológiára – majdnem olyan érzés, mintha ingyen jutnánk hozzá az adott árucikkekhez. A készpénzes vásárlás ezzel szemben valódi kínzás: ilyenkor sokkal jobban érezzük, hogy a kemény munkával megkeresett pénzünket adjuk oda az árukért cserébe, ezért sokkal inkább visszafogjuk a felesleges termékek vásárlását. 

   A kis bevásárlásokhoz tehát használjunk inkább készpénzt, és lehetőleg kerüljük a webáruházakat – ezekben ugyanis még jobban szórjuk a pénzt, mint a személyes vásárlások esetén.

  4. 7 Alkalmazzuk a "halasztott vásárlás" módszerét.


   A marketing-szakemberek folyamatosan próbálnak felesleges vásárlásra ösztönözni minket a különféle trükkök segítségével: az online vásárlók 80%-a például ún. impulzusvásárlást hajt végre. A személyes vásárlás esetén ez az arány jóval kevesebb, de a vásárlók egyharmada személyesen sem tud ellenállni a nem tervezett kiadásoknak.

   Annak érdekében, hogy visszaszorítsuk ezt a felesleges pénzszórást, tartsunk 48 órás szünetet, mielőtt megvennénk a hirtelen fellángolással kiszemelt terméket. Néhány nap elteltével a vásárlási vágy lankad, és sokkal józanabb döntést tudunk hozni azzal kapcsolatban, hogy valóban szükségünk van-e az adott termékre vagy sem.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 6 Spóroljunk szokatlan módszerekkel.


   A spórolás pszichológiai szempontból is nagy kihívás tud lenni: egyesek például azért költenek ma, mivel úgy gondolják, hogy ha nem most, akkor majd holnap úgyis elköltik valami másra. Számtalan apró trükk létezik azonban, hogy visszaszorítsuk a felesleges költekezést, az egyik ilyenre pedig például a különféle statisztikák mutattak rá.

   Kimutatták ugyanis, hogy az esős-hideg napokon sokkal kevesebb pénzt költünk, mint a napsütéses-kellemes napokon. A borongós napok az életkedvünkre is nagy hatást gyakorolnak, ezért sokkal kisebb eséllyel kezdünk felesleges vásárlásra a boltokban – ilyenkor inkább szeretnénk mihamarabb letudni a létfontosságú vásárlást, és menni a dolgunkra. Ha tehát szeretnénk további pénzt megtakarítani, lehetőleg a hét legcudarabb napján induljunk nagy bevásárlásra.

  6. 5 Kezdjük el gyűjteni az aprópénzt.


   Ahogy a mondás is tartja: sok kicsi sokra megy – ezt azonban az emberek többsége nem mindig veszi figyelembe. Kétféle módszer létezik rá, hogy az aprópénzből nagy tökére tehessünk szert:

   • A különböző fémpénzeket kezdjük el más-más üvegekben gyűjteni (családon belül) és versenyezzünk, hogy melyik telik meg leghamarabb. Ez a módszer segít, hogy a vásárlás után maradt aprópénzt biztosan ne szórjuk el hülyeségre, hiszen a játékos versengés miatt alig várjuk, hogy hazavigyük és tovább gyarapíthassuk a rögtönzött perselyek tartalmát.
   • A második módszer csak a kisebb címletű érmékkel működik és a számtani progresszió elvén alapul: első nap például tegyünk 5 forintot a perselybe, második nap 10-et, harmadik nap 20-at és így folytassuk amíg tudjuk, majd kezdjük elölről a folyamatot.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

Másolás
4 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!