HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért tilos a sínekre, valamint a vasbeton talpfák végére lépni a vasúti vágányokon történő átkeléskor?

Ilyenkor különösen elővigyázatosnak kell lenni.

  Sziasztok kedves olvasók! Nemrégi az egyik cikkem alatt, amiben arról beszéltem, hogy miért nem szabad elfordulni az elhaladó vonattól, ha közel állsz hozzá, többen is kommenteltek. Voltak, akik azt írták, hogy nem szabad a sínekre sem lépni átkeléskor. Aztán volt, aki megkérdezte, hogy miért.

  HIRDETÉS

  Mivel van, akinek ez nem egyértelmű, írok egy cikket a témában. Ebben a rövid írásban elmagyarázom, hogy miért nem ajánlott a sínekre lépni átkeléskor.

  Vasúti átkelés szabályai 004

  Valószínűleg az első és legfontosabb szabály, ha nem kijelölt helyen kelsz át a síneken, hogy alaposan körülnézz, nem jön-e vonat valamelyik irányból. Ez talán magától értetődő. Ezen kívül mindig derékszögben kell átkelni a vágányokon. Miért? Mert ez a legrövidebb út.

  Most jön a lényeg: úgy kell lépni, hogy az egyik lábad a sín egyik, a másik pedig már a sín túloldalán legyen. Vagyis az egyik lábadnak mindig a sínek között, a másiknak pedig mindig a síneken kívül kell lennie, ügyelve arra, hogy véletlenül se lépj a sínekre, és főleg ne lépj arra a szűk részre, ahol a lábad beragadhat a váltó és a sín közé. A legjobb, ha váltó közelében inkább meg sem próbálsz átkelni a síneken.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Vasúti átkelés szabályai 003

  Miért ne lépj a sínekre? Egyszerű a válasz: csúszósak, főleg esőben vagy télen. Nagyon könnyű megcsúszni, és ne feledd, hogy ez nem ugyanaz, mint télen sétálni az utcán, ahol még ha meg is csúszol, akkor is van rá esély, hogy meg tudod őrizni az egyensúlyodat. Ha a sínen csúszol meg, a kis érintkezési felület miatt valószínűleg nem tudod megőrizni az egyensúlyodat, és azonnal el fogsz esni.

  Ráadásul Murphy-törvénye szerint szinte biztos, hogy eséskor bevered a fejed vagy a másik sínbe, mert pont olyan távolságban van, vagy a kemény beton talpfába.

  Vasúti átkelés szabályai 002
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ezzel kapcsolatban van még egy aranyszabály:

  Mind a közúti gyalogátkelőhelyeknél, mind a vasúti síneknél csak akkor szabad átkelni, ha elegendő időd van elkezdeni az átkelést, elesni, felállni és befejezni az átkelést. A vasúti síneken történő esés azonban mint már mondtam, különösen fájdalmas, így itt különösen körültekintőnek és óvatosnak kell lenni.

  Vasúti átkelés szabályai 001

  A vasbeton talpfák ráadásul a geometriai formájuk miatt leejtősek a végeken, ezek pedig esőben szintén csúszósak lehetnek. Ne feledd, hogy még ha 400 méterrel a közeledő vonat előtt kezded is meg az átkelést, akkor sem szabad elesned, mert 80 km/h átlagos sebességnél másodpercenként 22 métert tesz meg a szerelvény.

  Könnyen kiszámíthatod, hogy ez esetben körülbelül 18 másodperced lenne az átkelésre, ami egyáltalán nem biztonságos. Ilyen esetben tehát jobb, ha megvárod, amíg a vonat elhalad, a legjobb pedig, ha mindig csak kijelölt gyalogátkelő helyeken keresztezed a vasúti síneket.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.