HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

Miért döntik sokszor félre a fejüket a kutyák, amikor beszélünk hozzájuk?

A kutyák fejdöntögetése az egyik legnagyobb gyengém. 😍

  Az emberek szeretik, ha a kutyájuk félredönti a fejét, miközben beszélnek hozzájuk. Egyesek úgy gondolják, hogy ilyenkor az állatok jobban figyelnek. Mások úgy vélik, hogy a kutyák már régóta ismernek minket, és tudják, hogy szeretjük, amikor ilyen aranyos dolgokat csinálnak. A tudósok sok időt töltöttek azzal, hogy ezen fejdöntögetések okait vizsgálják, és több következtetésre is jutottak.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu kiderítette, hogy mely tudományos hipotézisek képesek helytálló magyarázatot adni erre a kutyaviselkedésre. Válaszd ki azt, amelyik a legjobban illik a kedvencedhez.

  Azért, hogy jobban lássanak

  A tudósok összehasonlították a hosszú orrú és a lapos orrú kutyák viselkedését. Az előbbiek gyakrabban billentették a fejüket. Ez esetükben egyértelműen a látószög javítására tett kísérlet, mert a szokásos fejtartásban a pofájuk megakadályozza őket abban, hogy megfelelően lássanak minket.

  A legtöbb emberi érzelem az arc alsó részén fejeződik ki. És pontosan ezt takarja el a pofájuk, miközben alulról felfelé néznek. Ha a száj nem látható, lehetetlen megállapítani, hogy a gazdi mosolyog-e vagy sem. A fej megdöntésével a kutya pontosabban megállapíthatja, hogy gazdája dühös vagy boldog.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Azért, hogy jobban halljanak

  A kutyák hallásának érzékenysége több mint 2-szeresen meghaladja az emberi fül érzékenységét. Magasabb frekvenciájú és nagyobb távolságból érkező hangokat is képesek meghallani. A hang irányába tudják fordítani a fülüket, hogy jobban hallják a hangokat. Egyes tudósok a munkájukban kifejtették, hogy a fejdöntés ugyanezt a célt szolgálja.

  Ez különösen a lógófülű kutyák esetében szükséges, mivel a fej megdöntése lehetővé teszi számukra, hogy kinyissák a fülkagylójukat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Kommunikációra vágynak

  Az emberek folyamatosan figyelik a kutyájuk bármilyen figyelemfelkeltő megnyilvánulását. Valószínű, hogy az állandó ingerlés egyfajta reflexet ébresztett a kutyákban. Amint a kutya eldönti a fejét, a gazdája kész mindent félbehagyni, és megsimogatni vagy sétálni vinni őt. A háziállatoknak szükségük van a gazdáik figyelmére, és mindent megtesznek azért, hogy megszerezzék.

  Így működik a testük

  A kutyák agyában van egy mozgató magnak (nucleus ambiguus) nevezett terület, mely a hallásért és a orrmozgásokért egyaránt felelős. Az ismert kutyapszichológiai kutató, Steven R. Lindsay szerint ez lehet az önkéntelen fejmozgás oka. A kutya reflexszerűen billenti a fejét, miközben megpróbálja megérteni, honnan jön a hang.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Tudják, hogy imádjuk

  Érdekes módon a kutyák nem döntik meg a fejüket, amikor egymással kommunikálnak. Nem tartanak hosszan tartó szemkontaktust sem, mint az emberek esetében. Ez arra utal, hogy viselkedésük egyfajta finom érzelmi manipuláció.

  Befolyásolják az ember reakcióját, mivel tudják, hogy az ilyen apró mozdulatukat nagyon gyengédnek tartjuk és nagyra értékeljük. Így egy jó időben történő fejbillentés például segíthet nekik elkerülni a büntetést egy törött váza miatt.

  A te kutyád is meg szokta billenteni a fejét? Esetleg képed is van róla? Feltétlenül mutasd meg nekünk hozzászólásban! 😊

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.