HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért akasztanak az amerikaiak egy érmékkel és vízzel teli zacskót a tornácukra?

Nehéz elképzelni, hogy tényleg működik, de ennyi ember csak nem tévedhet.

  Rögtön a lényegre térek.

  Azt mondják, hogy a vízzel és fényes érmékkel teli zacskók kiválóan elriasztják a muslicákat és legyeket. Legalábbis az interneten ezt írják.

  HIRDETÉS

  Ez a trükk külföldön nagyon népszerű. Bár én személy szerint láttam már olyan házakat nálunk is, ahol ilyen riasztó lóg.

  Mennyire hatékony ez a módszer, és miért pont a víz és az érmék riasztják el a legyeket, és nem mondjuk néhány felakasztott fahéjrúd? Nézzük meg együtt, és készítsük el ezt a csodaszert.

  Zacskó 001

  Legyeknek belépni tilos!

  Ha Dél-Amerikában sétálsz, sok házban vízzel és érmékkel teli zacskókat fogsz látni az éttermek és magánházak ajtaján és ablakán lógva.

  Minden nyáron rovarhordák támadják meg a helyieket, akik emiatt nem tudnak nyugodtan az utcán vagy az udvaron üldögélni. Estére pedig a szúnyogok, legyek és egyéb bogarak száma a többszörösére nő a nappalihoz képest. A rovarok félreeső helyeket keresnek a szaporodáshoz, és élelem után kutatva gyakran behatolnak a házakba. Ki örülne ezeknek a hívatlan vendégeknek, akik gyakran veszélyes betegségeket terjesztenek?

  Egy idő után az amerikaiak megunták ezt, és kitaláltak egy olcsó, szokatlan riasztót, amit házilag is össze lehet dobni a rendelkezésre álló eszközökből. Hogy ki volt az a zseni, aki először megalkotta ezt a furcsa szerkezetet, nem tudni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Zacskó 012

  Mi a titka a vízzel teli zacskónak a rovarok ellen?

  Számomra ennek a riasztónak a működési elve igazán érdekes felfedezés volt. Három elmélet létezik, amelyek magyarázzák a szerkezet hatékonyságát:

  1. A Tennessee-i Farmerek Hivatalának weboldalán az áll, hogy a vízben az érmék sokkal nagyobbnak tűnnek, mint amekkorák valójában. Megtörik a fényt, ami irritálja a rovarokat, és összezavarja őket. Mivel a legyek szeme rendkívül érzékeny a fényerő változásaira, a bogarak irányt váltanak, és egy számukra kényelmesebb helyre repülnek. Ez nem hangzik túl meggyőzően, szerintem.

  2. Azt állítják, hogy a légy látószöge nem teszi lehetővé számára, hogy egy ilyen helyzetben megfelelően érzékelje a teret. Mivel a fény folyamatosan megtörik, visszaverődik az érmékről, a rovarok csak egy hatalmas fényfoltot látnak. Számukra úgy tűnik, hogy ez az egész teret betölti.

  Zacskó 011

  3. A harmadik elmélet a leghihetetlenebb. Egyesek meg vannak győződve arról, hogy a legyek szeme miatt a vízzel teli zacskók egy óriási vízfelületnek tűnnek. A rovarok pedig megijednek ettől, és inkább elrepülnek.

  Zacskó 010

  Talán a második magyarázat tűnik a legracionálisabbnak számomra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hogyan készítsük el házilag ezt a riasztót?

  Én még mindig kételkedtem ennek a módszernek a hatékonyságában, de azért bemutatom, hogyan lehet elkészíteni. Ha ilyen népszerű Amerikában, és Európában is sok helyen megtalálható, akkor csak lehet valami haszna, nem?

  Szóval, teszteljük:

  • A világszerte népszerű riasztó elkészítéséhez a következőkre lesz szükséged:
  • 500 ml víz
  • 3-4 érme vagy fényes tárgy (ha semmi sincs kéznél, használhatsz alufólia darabokat)
  • Műanyag zacskó
  • Opcionálisan használhatsz citromsavat, hogy az érmék ne mattuljanak be. De ez nem kötelező.
  Zacskó 009
  • Öntsd a vizet a zacskóba, és tedd az aljára a fényes tárgyakat vagy érméket.
  • Ezután a zacskót alaposan le kell zárni, például tekerd körbe a felső részét ragasztószalaggal.
  • Ha a riasztó elkészült, akaszd fel az ajtó- vagy ablaknyílás mellé. Egyesek az étkezőasztal mellé helyezik az udvaron, hogy a legyek ne zavarják a kertben történő étkezést

  Mi a teendő, ha nem vagy biztos a vízzel teli zacskó hatékonyságában?

  Ha a zacskó nem űzte el az összes repülő kártevőt, ne keseredj el, hanem inkább vesd be a nehéztüzérséget:

  1. Tartsd tisztán a házat és az udvart

  A rovarokat vonzza az ételmaradék és szemét, ezért a hulladékot azonnal el kell távolítani az udvarról, a maradék étellel teli szemeteskosarakat és kukákat pedig szorosan le kell zárni. Így nem fognak új bogarak születni a közeledben.

  Zacskó 004

  2. Használj illóolajokat

  A legyek nem szeretik a citromfű és a menta erős illatát. Ezért ha nem szeretnéd, hogy folyamatosan rovarok röpködjenek a házadban, használj speciális illóolajokat a házadban.

  3. Vegyél fahéj illatú légfrissítőt

  Szerezz be egy fahéj illatú légfrissítőt, ezt ugyanis a legyek ki nem állhatják. Nem szeretnéd, hogy a nyári szezonban a házadnak folyamatosan „karácsony illata” legyen? Cseréld le a légfrissítőt illatos gyertyákra.

  Zacskó 003
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4. Akassz fel légyfogó papírt a házban

  Szinte minden boltban kapható, és nagyon olcsó: körülbelül ezer forint egy 5 darabos csomag. A működési elve egyszerű: a növényi és ásványi olajok, a fenyő és a méz illata vonzza a rovarokat. A bogarak leszállnak a papírra, és beleragadnak.

  5. Készíts szegfűszeges-citromos dekorációt

  Zacskó 002

  A szegfűszeg erős illata elriasztja a rovarokat, ezért elég egy kis tálba szórni, és az asztalon hagyni. A szegfűszeg hatásának fokozására használhatsz citromot. Ehhez csak szúrj néhány szegfűszeg egy fél citromba. Ez a mutatós dekoráció kellemes illattal tölti meg a házat, és elűzi a bogarakat.

  6. Vedd elő a porszívót

  A legbátrabb háziasszonyok és házigazdák egy egyszerű porszívóval felfegyverkezve szállhatnak harcba a kártevőkkel. Csak dugd be a konnektorba, állítsd a legnagyobb teljesítményre, vedd le a kefés fejet, és a csővel szedd össze az összes legyet. Én valószínűleg próbálkoznék ezzel, mert elég fárasztónak tűnik, de biztos, hogy maga a folyamat nagyon vicces lehet.

  Mit gondolsz a pénzérmés zacskós rovarriasztóról? Esetleg próbáltad már?

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.