HIRDETÉS BEZÁRÁS
Egyéb

Mi az a gluteális amnézia és hogyan lehet elkerülni

Ez minden ülő munkát végző emberre veszélyt jelenthet.

  Biztos vagyok benne, hogy ha összeszámolnád, hogy mennyit ülsz naponta, meglepődnél az eredményen. Egy átlagos felnőtt 8 óránál is többet tölt ülő helyzetben, és ez a szám a tinik esetében még magasabb is lehet. Ez a banálisnak tűnő tény komoly hatással van az egészségünkre, és akár gluteális amnéziához is vezethet, ami nemcsak a fenék izmait, de a hátat, a térdeket és más testrészeket is érint.

  HIRDETÉS

  Ebben a cikkben megtudhatod, hogy mi az a gluteális amnézia, hogy hogyan előzheted meg, és ha már kialakult, hogyan fordíthatod vissza a folyamatot.

  Az ülés veszélyei

  A hosszú ideig tartó ülést az új „dohányzásnak” is szokták nevezni, és ez nem véletlen. A tartós ülő helyzet számos veszélyes fizikai problémát okozhat, mint például a magas vérnyomás, a magas vércukorszint, a szív- és érrendszeri betegségek, sőt akár rákot is. Ezek a problémák akkor is fennállhatnak, ha rendszeresen sportolsz.

  Azonban a hosszas ülés nemcsak súlyos betegségeket okozhat, hanem kevésbé súlyos, de a mindennapi életünket befolyásoló kellemetlenségeket is. Ezek egyike a gluteális amnézia.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Mi az a gluteális amnézia?

  A gluteális amnézia egy olyan szindróma, melynek során a fenék izmai, azaz a farizmok elfelejtik a funkciójukat, és elernyednek. A hosszas ülés miatt ezek az izmok passzív állapotba kerülnek, és a test „elfelejti”, hogyan kell aktiválni őket – innen ered a „gluteális amnézia” elnevezés.

  Ez komoly problémákat okozhat, mivel a farizmok a test legnagyobb izmai, és szinte minden mozgásban részt vesznek. Amikor elernyednek, a gyengébb izmoknak és a test más részeinek, mint a térdnek és a hátnak kell átvenniük a szerepüket, ami sérülésekhez vezethet.

  Hogyan állapítható meg, hogy gluteális amnéziád van-e?

  Akik gluteális amnéziában szenvednek, gyakran panaszkodnak a fenék zsibbadására és fájdalmára a hosszan tartó ülés után. Ezenkívül érezhetnek fájdalmat a hátuk alsó részében, a csípőben vagy akár a térdekben is. Azok a sportolók is érintettek lehetnek, akik nem észlelnek fejlődést a fenekük izomzatában.

  Ha nem biztos benne, hogy te is érintett vagy-e, egy tükör segítségével ellenőrizheted. Állj a következő három pózba, és figyeld meg, hogy helyesen vagy hibásan hajtod-e végre őket végre:

  • Guggolás: Állj csípőszéles terpeszben, hajlítsd be a térdeid, és engedd le a csípődet, mintha le akarnál ülni egy székre. Ügyelj arra, hogy a hátad egyenes maradjon, a térdeid pedig ne menjenek túl a lábujjakon.
  • Felhúzás: Állj csípőszéles terpeszben, a lábfejeidet kissé kifelé fordítva. Hajlítsd be a térdeid, és hajlítsd be a csípődet, hogy megfogd a súlyzót a lábaid előtt. Emeld fel a súlyzót a csípődig, egyenes háttal.
  • Hid: Feküdj a hátadra, hajlítsd be a térdeidet, és emeld fel a csípődet a talajról, amíg a tested egyenes vonalat nem alkot a vállaidtól a térdedig. Tartsd meg ezt a pozíciót néhány másodpercig.

  Ha nem tudod helyesen elvégezni ezeket a pózokat, az gluteális amnéziára utalhat. Azonban fontos, hogy mindig fordulj szakképzett orvoshoz vagy terapeutához a pontos diagnózis felállításához.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hogyan kezeljük a gluteális amnéziát

  Minden test más és más, és mindenkinek megvan az egyedi fizikai állapota, amit figyelembe kell venni a testmozgás során. Ezért mindig a legjobb, ha szakemberhez fordulsz, hogy kidolgozzon egy olyan edzésprogramot, ami nem árt az egészségednek, ha egyedül csinálod.

  Edzd a fenék izmait naponta néhány percig: Ha a napod nagy részét ülve töltöd, a legjobb megelőzés a mozgás. Csak napi néhány percre van szükséged a fenék izmainak aktiválásához. Próbálj guggolni, hidat építeni, vagy egyszerűen feküdj le egy sík felületre, és szorítsd össze a farizmaidat.

  Mozogj: Változtass a rutinodon, hogy kevesebbet kelljen ülnöd. Például sétálj el gyalog a munkahelyedre a buszozás helyett, tarts szüneteket, és legalább félóránként állj fel a székről.

  Gyakorold a rugalmasságot: A testmozgással növeled a rugalmasságodat, ami hatékonyabbá és sérülésmentesebbé teszi a fenék izmainak aktiválását és erősítését.

  Figyelj az étkezésedre: A túlsúly extra terhet ró a fenék izmaira, ami súlyosbíthatja a gluteális amnézia tüneteit.

  Te mit gondolsz, mennyi a maximális idő, amit ülve lehet tölteni naponta? Milyen típusú edzéseket ajánlanál a fenék izmainak aktiválására és feszesen tartására? Oszd meg a véleményedet hozzászólásban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.