14 hétköznapi holmi, ami kevesek által ismert titkos funkcióval bír

Valószínűleg mindannyiunknak van legalább egy rakás olyan rutin művelete, amit csukott szemmel is képes lenne elvégezni. Minden nap kávézunk, zuhanyozunk, élére vasaljuk a nadrágunkat, és meg sem fordul a fejünkben annak a gondolata, hogy esetleg valamit rosszul csinálunk. Sokszor pedig még az olyan egyszerű dolgoknak, mint a szemes kávé csomagolásának is vannak olyan apró titkai, melyekről a legtöbb embernek fogalma sincs.

Cikkünkben most a végére járunk ezeknek az apró titkoknak, hogy mindenkivel megismertessük a leghétköznapibb dolgaink rejtett funkcióit.


 1. 8 Érmék


  Ha ki kell húzni egy szálkát vagy szilánkot, de épp nincsen kéznél csipesz, akkor ez három érme – képen látható módon történő – segítségével is könnyedén megoldható.

 2. 9 Táblatörlő

  11928065 90214960 84c6fa2b599b1388a7894b248bf9c556040f34b2 1500 1 1573450476 728 f23080b698 1573480978
  enasco

  A mágnestáblák törlője gyorsan szennyeződik és használhatatlanná válik. Kevés ember tudja azonban, hogy az alsó része különböző rétegekből áll, melyek eltávolíthatók és ezáltal újjávarázsolható az eszköz.

 3. 10 Masni a fehérneműkön


  Annyira természetesnek vesszük, hogy ma már el sem gondolkodunk azon, miért van masni a női fehérneműkön. Ma már persze csak dekorációs jelleggel kerül oda, ahova, azonban nem volt ez mindig így. Mielőtt a dekoráció részévé vált volna, a reneszánsz idején komoly funkciója volt: mivel ekkoriban még nem voltak rugalmas szélű fehérneműk, ezért ezeket a masnikat kikötve, azokat a derék körül megkötve rögzítették magukon a nők.

  Egy másik elmélet is létezik, mely szerint a nők sokszor sötétben öltöztek, és ez segített nekik beazonosítani, hogy melyik a fehérneműk eleje.

 4. 11 Vécéajtó a repülőgépeken


  Kevesen tudják, de a repülőgépek vécéajtóin a WC felirat valójában felhajtható, alatta pedig egy kis kapcsoló található, aminek a segítségével kívülről is nyithatóvá válik az ajtó. Biztonsági okokból van erre szükség.

 5. 12 Telefonkamera


  A száloptikás kommunikáció lézersugárzással történik, mely szabad szemmel láthatatlan. A mobiltelefonok kamerája azonban képes észlelni az ilyen és ehhez hasonló láthatatlan sugarakat: próbáld meg csak például a tévétávirányító kis lámpáján keresztül nézni a telefonod kapcsolgatás közben - ez infravörös LED-del működik.

 6. 13 Lyukak a kávécsomagolásokon


  Csak akkor mondhatod magad igazi kávérajongónak, ha tudod, mire szolgál az a kis nyílás a szemes kávé csomagolásán. Ez egy gázszelep: kiszabadítja a csomagolás után keletkező szén-dioxidot és segíti az oxigén bejutását a zacskóba.

  A pörkölés utáni napokon a kávébabok több liter szén-dioxidot bocsátanak ki, a szelep nélkül pedig a csomagolás egyszerűen felrobbanna. Ha tehát olyan szemes kávét veszel, amin nincs ilyen lyuk, az azt jelenti, hogy a kávébabot jó néhány nappal a pörkölés után csomagolták, és valószínűleg kevésbé friss.

 7. 14 Banánhéj

  Ez a kis videó megmutatja, hogyan kell a banánt helyesen megpucolni, pusztán néhány másodperc alatt.


  Bónusz: ezért 4 számjegyűek a bankkártyák PIN-kódjai.

  Kevesen tudják, de a PIN-kódok kezdetben 6 számjegyből álltak. Az ATM feltalálójának, John Shepherd-Barron a felesége azonban sehogy sem tudott megjegyezni 6 számjegyet, ezért csökkentették le inkább 4-re.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

80
Ez igen!
6
Nem tetszik!
22
Vicces
10
Imádnivaló
15
Meglepő
9
Szomorú
8
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!5 comments

 • Szia, guest

Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!