Ezekkel most még főként kiállításokon találkozhatsz mostanság, de sok megoldás elég gyorsan átkerül majd a mi valóságunkba is, míg mások valószínűleg jó ideig nem válnak még tömegessé.
A lábazat elhagyása
Amióta a robotporszívók tömegessé váltak, csak idő kérdése volt, hogy mikor tűnnek el a zárt lábazattal rendelkező konyhák. Ráadásul, ahogy azt mindannyian tudjuk, a divat ciklikus, és minden új valójában egy nem teljesen elfeledett régi dolog. A lábakon álló és a felfüggesztett alsó szekrényekkel rendelkező konyháknak minden esélyük megvan rá, hogy új trenddé váljanak. Nemcsak megkönnyítik a takarítást – átruházva azt a robot „vállára” –, de a konyhát is kevésbé teszik súlyossá, sokkal légiesebbek tőle.

Itt pontosan ugyanaz a szabály érvényesül, mint bármely függesztett vagy megemelt bútornál: láthatóvá válik a padló, kitágul a látható tér határa, és a konyha nagyobbnak tűnik. Természetesen ennek megvannak a maga hátrányai, például erősebb rögzítésre van szükség, amely kibírja a nagy terhelést, és a falaknak is meg kell felelniük az ilyen nehéz bútorok támasztotta követelményeknek.

Maga a konyhai alapelem (szekrénytest) nem olyan nehéz, de ha telepakolod edényekkel, lábasokkal és serpenyőkkel, és még a tetejére is teszel valamit, a súlya sokkal nagyobb lesz, mint egy függesztett komódé.
Funkcionális hátfalpanel
Ez már egy elég népszerű megoldás, ami akár tömegessé is válhat. A konyha mélységének növelése és nem csupán egy statikus hátfal, hanem egy további tárolórendszer kialakítása – praktikus.

Valójában egy ilyen hátfal a sínes tárolók alternatívájává válik: az összes vágódeszka, kés, fűszeres üvegcse és sok minden más kéznél van, de rejtve marad a szemek elől, amikor épp nem főzöl. Így mindig tisztaság és rend uralkodik nálad, és ahhoz, hogy a konyhát „munka üzemmódba” kapcsold, elég elcsúsztatnod a hátfal egy részét.
Kerámia és üveg frontok
A kerámia frontok megoldása egyelőre csak a költségei miatt nem vált tömegessé. Azonban abból a szempontból, hogy mennyire illeszkedik a modern dizájntrendekbe és mennyire praktikus a használata, jó esélye van kiszorítani a jelenlegi piacvezetőket – a zománcozott és műanyag felületeket.

Leggyakrabban ez egy MDF-lapra ragasztott vékony (kb. 3 mm-es) kerámia réteggel ellátott frontot jelent. Gyakorlatilag semmitől sem kell féltened, legfeljebb egy kalapácsütés tudná összetörni – de mutass nekünk olyan frontot, amelyik ne sérülne meg egy ilyen behatástól?

Egy másik változat, amely nálunk még nem túl népszerű, a matt, színes üvegfrontok. Az üveg abszolút simasága miatt könnyebben tisztítható, a frontok lehetnek simák vagy bordázottak, félig átlátszóak vagy teljesen átlátszatlanok. Egyetlen hátrányuk a törékenységük, de ha a felső szekrényekhez tervezed őket, miért is ne? Nálunk egyelőre csak a bordázott, átlátszó frontok és az egyszerű, sima üveg alumíniumkerettel terjedtek el.
Integrált főzőlap
A munkalapba süllyesztett főzőlapnak van egy lényeges hátránya: a lap és a munkalap közötti illesztésbe beül a szennyeződés, amit nem olyan egyszerű eltávolítani. De hát ki ne vágyna a tökéletes simaságra és a kiálló részletek nélküli felületre, igaz? Van megoldás, amelynek ráadásul csak egyetlen hátránya van: az ára. Egy ilyen indukciós főzőlap körülbelül 3 000 000 forintba kerül. A munkalapba teljesen beépített főzőlapról van szó, egy példa erre a Ligron Tech.

Egy ilyen főzőlap lehetővé teszi, hogy megszakítás nélküli munkafelületet kapj, ahol a főzőzónák létezésére csak a munkalapon látható körvonalaik és a vezérlőpanel emlékeztetnek.

Maga a panel vastagsága átlagosan 6 mm, bár ez a választott modelltől függ. Ennek ellenére egy ilyen főzőlap beépítési mélysége 45 mm. Arra is érdemes emlékezned, hogy a főzéshez speciális szilikon alátéteket vagy edényalátéteket kell használnod (ezek ára kb. 30000 forint), nehogy megsérüljön a munkalap. Amint megjelenik egy kedvezőbb árú változat, ez a megoldás egyértelműen tömegesen népszerű lesz.
Forraló funkciós csaptelep
Ez egy eszköz azoknak, akik szeretnék kihagyni a teakészítés egyik köztes lépését. Miért töltenél vizet a vízforralóba és várnád meg, amíg felforr, ha rögtön a csapból is engedhetsz egy bögrényi szűrt, forrásban lévő vizet? Ilyen csaptelepeket ma már sok prémium szanitermárka kínál, de az áruk egyelőre nem teszi lehetővé, hogy tömegesen elterjedjenek a modern konyhákban.

Két változat létezik: 3 az 1-ben és 4 az 1-ben. Az első változat normál hideg és meleg vizet, valamint szűrt, forrásban lévő vizet ad, míg a második mindezeken felül még hűtött, szűrt vizet is biztosít. A 4 az 1-ben rendszer ára kb. 1 millió forintnál kezdődik.



De tulajdonképpen már ez is a „múlté”, a kiállításokon ugyanis már lehet találkozni a Gessi csapteleppel, amely… kávét is készít. Minden afelé halad, hogy a konyha a minimalizmus mesterművévé váljon: nem lesz szükség külön vízforralóra vagy kávéfőzőre, minden, a vízzel kapcsolatos funkció egyetlen kompakt csaptelepben összpontosul majd.
Öko-stílus
Ez jelenleg egy globális trend a lakberendezésben, és a konyha sem maradhatott ki belőle. Az első dolog, ami szembetűnik, az élénk, „savanyú” színek mellőzése. Irányadók a természetes színek és textúrák: a kő és a fa. Az élénkség ebben a stílusban is jelen van, de mély és összetett árnyalatok formájában: kobaltkék, terrakotta, mustársárga, borvörös, fűzöld stb.

A kő munkalapok és a natúr furnér – gyakran színezés nélkül – az öko-stílus fő ismertetőjegyei. Lágy formák, egyszerűség és funkcionalitás jellemzi, felesleges, funkciótlan részletek nélkül. A konyha a megnyugvás és a mindennapok harmóniájában való elmerülés helyszínévé válik.
Fém
A fém, akárcsak a fa és a kő, a természetes anyagok közé tartozik, így nem meglepő, hogy a konyhákban való alkalmazása is a modern trendek egyike. Ez vonatkozik mind a valódi fémekre (rozsdamentes acél, sárgaréz, bronz), mind a fémhatású festékekre.

Itt tudnod kell, hogy a nagy felületű fém elemek (frontok, munkalapok) drágák lesznek, még akkor is, ha a fémréteg alig vastagabb, mint a kerámia frontok esetében. A fémhatású festék tűnik jelenleg a leginkább ígéretes megoldásnak.

Azonban a prémium konyhák esetében mindig is előnyben részesítik majd az eredeti anyagok használatát az utánzatokkal szemben.
A felső szekrények elhagyása
Ez egy olyan megoldás, amelyet néha még stúdiólakásokban is megvalósítanak. Nagyobb terekben az alsó szekrényekben vagy egy nyitott polcos kamrában is elegendő hely van mindennek, amire a konyhában szükséged lehet. Kisebb konyhákban pedig gyakran nincs is szükség a napi szintű, nagy mennyiségben történő főzésre, így az ott tárolt dolgok mennyisége sem túl nagy.

A szekrények elhagyása növeli a teret, és több fényt enged a munkaterületre. Néha nyitott polcokkal helyettesítik őket, amelyeket a munkalaptól kb. 50-60 cm magasságban helyeznek el. Ez elegendő a gyakran használt tárgyak tárolására, ráadásul így bármikor kényelmesen elérheted őket. Nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a kis konyhák esetében is működik – ott valószínűleg a „háromszintes” (padlótól plafonig érő) elrendezések maradnak meg hosszabb távon –, de nagyobb terekben már most is alkalmazzák ezeket a megoldásokat.

Nos, ezek tehát a legújabb divatirányzatok a konyhák világában. Írd meg kommentben: a felsoroltak közül mit valósítanál meg szívesen a saját konyhádban?
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK