HIRDETÉS BEZÁRÁS

Svédasztal: mi köze ennek az étkezési formának Svédországhoz?

Mindenki hallotta már a "svédasztal" kifejezést.

    A svédasztal, avagy a svéd büfé fogalma ma már mindenki számára ismerős: egy olyan étkezési forma, ahol a vendégek szabadon válogathatnak a kínált ételek sokaságából, és annyit fogyaszthatnak, amennyi beléjük fér.

    HIRDETÉS

    De vajon mi köze Svédországhoz ennek a fajta étkezésnek? Valóban svéd eredetű a dolog, vagy csak egy félreértésről van szó? Járjunk utána és tárjuk fel a svédasztal igazi történetét.

    brännvinsbord, büfé, érdekességek, eredet, etikett, étkezési kultúra, étterem, hagyomány, New York, smörgåsbord, svéd gasztronómia, svédasztal, történelem, vendéglátás, világkiállítás

    A svéd vendégszeretet és a „brännvinsbord”

    A svédasztal gyökerei valóban Svédországba nyúlnak vissza, egészen a 18. századig. Az akkori nemesi udvarokban szokás volt nagy lakomákat rendezni, ahol a vendégeknek bőséges mennyiségű ételt és italt kínáltak.

    Az ételeket azonban nem tálalva szolgálták fel, hanem egy külön asztalra helyezték, ahonnan mindenki kedvére válogathatott. Ezt a szokást nevezték „brännvinsbord”-nak, ami szó szerint „pálinkaasztalt” jelent.

    HIRDETÉS
    brännvinsbord, büfé, érdekességek, eredet, etikett, étkezési kultúra, étterem, hagyomány, New York, smörgåsbord, svéd gasztronómia, svédasztal, történelem, vendéglátás, világkiállítás

    A név onnan ered, hogy az asztalon a hideg ételek mellett – mint például a pácolt hering, a füstölt lazac és a különböző sajtok – különböző pálinkák is helyet kaptak, melyekkel a vendégek az étkezés előtt „felkészítették” a gyomrukat a bőséges lakomára.

    A svédasztal diadalútja

    A 19. században a brännvinsbord szokása a nemesi udvarokból fokozatosan átterjedt a polgári rétegekbe is. A svéd vendéglők elkezdték kínálni a „smörgåsbord”-ot, ami egyfajta bővített brännvinsbord volt, ahol a hideg ételek mellett már meleg fogások is szerepeltek. A smörgåsbord hamarosan népszerűvé vált Svédországban, majd a 20. század elején, a turizmus fellendülésével, elkezdett terjedni a világ többi részén is.

    brännvinsbord, büfé, érdekességek, eredet, etikett, étkezési kultúra, étterem, hagyomány, New York, smörgåsbord, svéd gasztronómia, svédasztal, történelem, vendéglátás, világkiállítás

    Az 1939-es New York-i világkiállításon a svéd pavilonban felállított smörgåsbord hatalmas sikert aratott, és nagyban hozzájárult a svédasztalos étkezés nemzetközi elterjedéséhez. A világ nagy része azonban a „smörgåsbord” szót túl bonyolultnak találta, ezért egyszerűen „svéd büfének” kezdték nevezni ezt az étkezési formát. Innen ered a „svédasztal” elnevezés, ami aztán a világ legtöbb nyelvében elterjedt.

    HIRDETÉS

    A svédasztal ma

    Napjainkban a svédasztalos étkezés a világ egyik legnépszerűbb étkezési formája. Szállodákban, éttermekben, rendezvényeken egyaránt találkozhatunk vele. A svédasztal előnye, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelő ételt, és annyit fogyaszthat belőle, amennyi jólesik neki. Hátránya, hogy könnyen túl lehet enni magunkat, és az ételek minősége néha hagy némi kívánnivalót maga után.

    brännvinsbord, büfé, érdekességek, eredet, etikett, étkezési kultúra, étterem, hagyomány, New York, smörgåsbord, svéd gasztronómia, svédasztal, történelem, vendéglátás, világkiállítás

    Érdekességek a svédasztalról:

    • A hagyományos svéd smörgåsbord legalább 7 féle hideg halételt, 10 féle hideg húst, 15 féle salátát és 20 féle meleg ételt tartalmaz.
    • A svédek a smörgåsbordot általában három fogásban fogyasztják: először a halételeket, majd a hideg húsokat és salátákat, végül a meleg ételeket.
    • Svédországban a smörgåsbordot gyakran ünnepi alkalmakkor, például karácsonykor vagy húsvétkor fogyasztják.

    A svédasztal tehát valóban svéd eredetű, és a svéd vendégszeretet és a bőséges lakomák hagyományából fejlődött ki. A smörgåsbord a svéd gasztronómia egyik legfontosabb eleme, és a világ számos országában népszerű étkezési forma.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni