HIRDETÉS

A külföldi emberek 30+ pozitív szokása, ami egy kicsit jobb hellyé tette a világot

Bármennyire is illetlenség, mindannyian engedünk néha a sztereotípiák nyomásának, és általánosságnak gondoljuk, hogy a németek rettenetesen pedánsak és kimértek, vagy hogy Olaszországban mindenki tésztamániás. Ez a szűk látókörű nézet azonban megakadályozza, hogy szélesebb körben gondolkodjunk és átvegyük/megismerjük más nemzetek pozitív szokásait.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál meggyőződésünk, hogy minden ország egyedi és különleges, amiket amennyire csak lehet, meg is kell ismernünk életünk során. Mai válogatásunkban a külföldi kultúrák azon szokásait gyűjtöttük össze, melyeknek a világon mindenhol el kellene terjedniük.

 1. 1 Svédország

  Sved kultura

  • A svédek nem büntetik a gyerekeket. Persze leszidni ők is leszidják őket, ha nagyon muszáj, de Svédország lett az első olyan ország a világon, ahol hivatalosan is betiltották a gyerekek fizikai büntetését, tehát illegális a gyerekek verése.
  • A pontosság királyai, mindent előre megterveznek. Ne számíts arra, hogy egy svéd embert "váratlanul" meghívhatsz egy néhány nap múlva rendezett partira. Ehhez legalább hetekkel előre kellett volna szólnod neki.
  • Napozás. Svédországban ritkák a napsütötte órák, ezért a helyiek minden alkalmat megragadnak rá, hogy sütkérezzenek egy kicsit a napon. Ez néha abszurd pillanatokat szül: a svédek akár munka közben is képesek felállni, hogy kimenjenek kicsit napozni.
  • Nagyra értékelik a személyes teret. A svédek nem olyanok, akik idegenekkel beszélgetnek az utcán. Ez persze még nem jelenti azt, hogy komorak lennének, de ha úgy is döntünk, hogy beszélgetést kezdeményezünk velük, érdemes figyelni a kellő távolságtartásra.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 2. 2 Svájc

  Svajci kultura

  • Komolyan veszik a higiéniát. Sok modern svájci házban speciális WC van felszerelve. Closomat-nak hívják, és tulajdonképpen egy WC, bidé, mosdó, elektromos kézszárító és WC-papír adagoló hibridje.
  • A helyi villamosok szigorúan menetrend szerint közlekednek. A villamosvezetők pedig megszállottjai a menetrend betartásának, ahogy az emberek is, akik már 1-2 perc késésért is nagyon ingerültek tudnak lenni.
  • Tisztelik mások kulturális örökségét. A svájciak tudják, hogyan kell tisztelni más nemzetek lakóit. Ezért az "idegen" szónak két különböző jelentést tulajdonítanak: az első használat alapján egy tárgyra gondolnak, ami külföldről érkezett, a másik jelentés szerint pedig egy külföldről érkezett emberre.
  • Szeretik a munkájukat. A mindig pedáns svájciak első pillantásra talán kissé mogorvának és fáradtnak tűnhetnek, pedig valójában csak olyan munkát végeznek, amit szeretnek, és amit örömmel csinálnak.
 3. 3 Franciaország

  Francia kultura

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A franciák nagyon figyelmes közönség. Ebből kifolyólag szinte mindig félbeszakítják a beszélgetőpartnerüket, ami nem feltétlenül a rossz modor jele, sokkal inkább annak tulajdonítható, hogy nagyon figyelnek és érdeklődnek a partnerük témája iránt.
  • Minden alkalmazott egyformán fontos. A francia nagyvállalatoknál mindig arra törekednek, hogy még a legalacsonyabban lévő alkalmazottak lehetőségeit is maximalizálják, és ösztönözzék számukra a kísérletezést, fejlődést. Ennek köszönhetően még az alacsony beosztású emberek is fontosnak és sikeresnek érzik magukat, nemcsak egy fogaskeréknek a rendszerben.
  • A franciák úgy vélik, hogy ami a munkahelyen történik, annak ott is kell maradnia. Nagyon ritka Franciaországban, hogy az emberek munka után közös programokat szerveznek a munkatársaikkal.
  • A sportolás lehetősége mindenki számára biztosított. Franciaországban egyetlen nyaralás sem lehet teljes a sportolás nélkül, az autópályákon még a pihenőhelyeken is sportpályák várják a mozogni vágyókat.
  • Szeretik a szabadtéri tevékenységeket. A drága szállodák és divatos üdülővárosok nem annyira népszerűek a franciák körében. Ők a pihenés egy sokkal informálisabb változatát részesítik előnyben, például a táborozást.
 4. 4 Izland

  51ded3554b82f32b9dac209cc9

  • Az izlandiak megszállott könyvbarátok. Ebben az országban sok ember számára a tökéletes este egyik alapfeltétele, a könyvesboltok meglátogatása. Van egy vicces mondásuk, miszerint: "jobb mezítláb elhagyni a házat, mint könyv nélkül".
  • Szeretnek alkotni. A helyi emberek nemcsak megszállott olvasók, hanem írók is egyben. Az izlandi emberek túlnyomó többsége legalább egy könyvet biztosan kiad élete során.
  • Büszkék a nyelvükre. Még külön bizottságot is létrehoztak, aminek az a feladata, hogy megvédje az izlandi anyanyelvet más idegen nyelvek behatásaitól. Ha egy új angol szó jelenik meg (pl. selfie), akkor ők gyorsan találnak rá egy megfelelő változatot az izlandi nyelvben.
  • A városi szolgáltatások óraműként működnek. A tűzoltók itt nem korlátozódnak csupán a szokásos tűzoltásra, télen például hatalmas jégcsapokat távolítanak el a tetőkről, ezzel megelőzve az általuk okozott baleseteket.
  • Az izlandiak nem káromkodnak. Míg más országokban meglehetősen nagy és színes kultúrája van a káromkodásnak, az izlandiak mentesek minden ilyesmitől. Még ha esetleg valaki nagyon fel is idegesíti őket, akkor is csak maximum megpaskolják a homlokukat, utalva arra, hogy a partnerük egy idióta.

  Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
17
3 hozzászólás, 17 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

  • Ha ha. Igen ez vicces. Amikor csutortokon kezdik a hetveget. Megkerdezhetsz barkit, hogy mi a terve hetvegere. A valasz, hogy inni fog, megy partiba, pubba. Teat pedig munkaido alatt es reggelire isznak. 
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!