19 szokatlan tény Svájcról, amit egy útikönyvben sem fogsz megtalálni

Svájc egy meglehetősen zárkózott ország, melyről mindenki tudja, hogy nem tagja semmilyen katonai szövetségnek, hogy itt készítik a milliók kedvencének számító Toblerone csokoládét, és hogy a svájci gazdaság az egyik legstabilabb a világon.


HIRDETÉS

Akadnak azonban olyan érdekességek Svájccal kapcsolatban, melyekről ritkábban esik szó, pedig csak úgy mint a korábban említett tények, ezek is rendkívül említésre méltók. Cikkünkben most 19 ilyen kevésbé ismert érdekességet gyűjtöttünk össze Svájcról, melyekkel nem árt tisztában lenni.

 1. 1 A horgászathoz speciális engedély szükséges, aminek a felkészítőjén a leendő horgászok 9 órán át gyakorolják, hogy hogyan lehet úgy leszedni egy halat a horogról, hogy a hal ne szenvedjen közben.


 2. 2 A nyilvános mosdókban a hölgyek is használhatnak piszoárt - ami a férfi változattól eltérő, teljesen az ő igényeikhez igazított.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Svájcban törvény védi az orvosokat a félrediagnosztizálásból származó kellemetlenségek miatt. Így ha az orvos "félrenéz" valamit, nem terheli semmilyen felelősség.


 4. 4 A svájci állampolgárság megszerzésének egyik kritériuma, hogy jó kapcsolatot ápolj a szomszédaiddal.


 5. 5 A svájci férfiak 55 éves korukig teljesítenek katonai szolgálatot.


  55 éves korukig a férfiaknak évi három hetet kell katonai kiképzéssel tölteniük. A kötelező gyakorlaton túl ilyenkor italoznak és szórakoznak a férfiak, ezért a legtöbben egyfajta nyaralásnak tekintik.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Zürich pályaudvarán minden évben Swarovski kristályokkal díszített karácsonyfát állítanak. A 6 ezer kristállyal díszített fa összértéke ~500 ezer euró.


 7. 7 Az italautomaták mellett rendkívül népszerűek náluk a tejautomaták, melyek a közelben élő gazdák által készített házi tejjel vannak feltöltve.


 8. 8 A falvakban ilyen eladók nélküli zöldségesek-bódék találhatók. Ha valamire szükséged van, egyszerűen elveszed és ott hagyod az árát.


  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 A svájci vonatközlekedés infrastruktúrája példátlan: az egészet úgy alakították ki, hogy az ország bármely részéről, még a legkisebb hegyi faluból is a lehető legrövidebb idő alatt érhessük el a célunkat. A vonatok egyébként negyed óránkét járnak.


 10. 10 A svájci férfiak a "kis dolgukat" is ülve végzik, ami higiéniai szempontból praktikus, ráadásul így kevesebbet is kell takarítani.


HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
15
2 hozzászólás, 15 pont

Szólj hozzá!

2 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • 2,665
   Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
   Te összeolvastál két cikket. A strapabíróságot a Lada Nivához írták. :)
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!