15 dolog, amit a kiegyensúlyozott életről tanulhatunk a japán emberektől

2018 júliusában szinte minden vezető újság a címlapon hozta le, hogy a japán labdarúgó szurkolók nagy meglepetésre ott maradtak stadiont takarítani a meccs után. De vajon mi késztette arra a japán embereket, hogy még a Belgium elleni kiesést eredményező meccs után is mosollyal az arcukon takarítsák a stadiont maguk után.


HIRDETÉS

Ennek a kérdésnek a megválaszolásához meg kell értenünk magát a japán kultúrát és az emberek gondolkodásmódját, ami teljesen eltér a világ más részén megszokott életfilozófiától és értékrendektől.

 1. 1 Kövesd a szabályokat!


  A japánok mindenben a rendezettségre törekszenek. Japánban nem fogsz olyan embereket látni az üzletekben, a buszmegállókban vagy a nyilvános helyeken, akik a sorban tolakodnak és lökdösik egymást. Még ha több száz ember is várakozik a vasútállomáson, akkor sem alakul ki káosz. Az emberek rendezett sorokban várják a vonatot, tiszteletben tartva egymás személyes terét.

 2. 2 Tartsd tisztán a bolygót!


  Japánban működik a világ egyik legjobban kidolgozott hulladékkezelési rendszer. Az otthonokban különválogatva gyűjtik a szemetet, de ez nem olyan egyszerű, mint hisszük. Nihama városának lakói például egy 42 oldalas hulladékkezelési útmutatót kaptak, hogy tudják, milyen típusú hulladékot hogyan kell kezelniük. A japán szurkolók pedig kitakarítják a stadionokat a meccsek után.

  Japánban egyébként az sem ritka, hogy az iskolai osztályok, baráti társaságok vagy munkahelyi közösségek összefognak, és közös szemétgyűjtést szerveznek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Mindenben keressük a rendet és a harmóniát!


  Japánban a Wa, azaz a harmónia elve érvényesül mindenben, az emberek közötti kommunikációtól kezdve a dolgok elrendezéséig. Az ikebana művészete és a hagyományos japán költészet is a harmónián, a megfelelő elrendezésen alapul. A japánok hiszik, hogy a tárgyak elrendezésében a harmónia harmóniát teremt az ember lelkében és elméjében is.

 4. 4 Vállald a felelősséget!


  A japánok valószínűleg az egész világon a legjobb példái a felelősséggel történő munkavégzésnek. Az utasok és a személyzet biztonsága érdekében a japán vasúttársaság bevezette az ún. “mutató és hívó” rendszert, a Shisa Kankot, melynek lényege, hogy minden elvégzett mozdulatot hangosan ki is mondanak, így jóval kevesebb a hibalehetőség.

  A Shisa Kankoval ki lehet küszöbölni, hogy mindent automatikusan csináljunk. Ezt a tudatosságot fokozó módszert érdemes a hétköznapokban is hasznosítani. Ha az ajtóban eszedbe jut, hogy lehet, hogy nem húztad ki a vasalót, mikor visszamész, mutass rá a vasalóra, és mondd ki hangosan: “Kihúztam a vasalót.”

 5. 5 Szórakozz úgy, mintha senki sem látna!


  Japánban a szórakozás éppen olyan fontos, mint a kemény munka. Ki tudna unatkozni abban az országban, ahonnan a karaoke és a Cosplay származik? A karaoke az egyik legjobb módszer a stressz csökkentésére egy hosszú munkanap után.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Légy udvarias!


  A japán kultúrának alapja az udvariasság, aminek ezernyi módja van, kezdve az asztali illemszabályoktól egészen addig, hogy milyen szavakkal szólunk másokhoz. Az udvariasság koncepciója, a teinei nagyon népszerű Japánban, és gyakran kapcsolódik össze a tisztelettel, ami magában foglalja, hogy másokat magunk elé helyezünk, pl. ha idősek, vendégek, tanárok, főnök vagy ügyfelek körében vagyunk.

 7. 7 Szentelj figyelmet az élet apróbb örömeire.


  Japánban szinte mindent rituálisan csinálnak. Szeretnél egy csésze zöld teát? A hagyományos édesség, a wagashi társaságában fogod megkapni. Különböző változatokban készítik őket, de mindegyik olyan aprólékosan és gondosan készül, hogy valódi műalkotásszámba mennek.

  Alapanyaguk az édes azuki-bab paszta, gyakran tölteléknek is ezt használják.

 8. 8 Szentelj naponta legalább 1 percet egy olyan dologra, amiben szeretnél jobbá válni!


  A Kaizen elve azt mondja, hogy egy feladat legyen bármilyen nehéz és bármilyen bonyolult, kis lépésekben bármi megvalósítható. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ha naponta legalább 1 percet töltesz azzal, amiben jobb szeretnél lenni, sikerrel fogsz járni. Ha szeretnéd fejleszteni a nyelvtudásodat, mindennap tanulj legalább 1 percet, és látni fogod, hogy készségeid idővel javulnak. A módszer lényege, hogy napi pár perc idővel több órányi gyakorlássá áll össze.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
14
8 hozzászólás, 14 pont

Szólj hozzá!

8 comments

Tipp: a bejelentkezett felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Én is azt vallom, minek a hatalmas ház, nekem elég lenne akár egy konténerlakás is. Csak az enyém legyen. Csakhogy nálunk nem adnak engedélyt egy adott négyzetméternél kisebb házra. Nehogy már olcsón jussál saját otthonhoz. Szerintem az emberekre kéne bízni, hogy nekik mekkora lakás megfelelő. A lényeg hogy a közművek szabványosan legyenek csatlakoztatva. Bizony, ez itt nem Japán, nincs ésszerűség, nincs tisztelet, nincs harmóniára törekvés.
 • 2. Kép Miért kell összeszedni a szemetet a stadionokban meccsek után? Ha nem szemetelnek! 3. KépNáluk talán nem alszanak a parlamentben. 
 • Egy átlagos Magyar nem igazán érti ezt az egészet de talán nem is kell. Mind annyian mások vagyunk de ettől vagyunk különlegesek. Én Magyarországon születtem de nem érzem magam itthon, lehet hogy szégyen, de ez van. Igazából kisgyerek korom óta úgy létezem mint egy Japán, de nekem ez a természetes. Igazából idáig csak a japános helyeken nem néztek kicsit furcsának, ott nem szokatlan az ilyesmi. Őszintén szólva mindíg elcsodálkozom hogy milyen modortalan emberek vannak, és mennyie nem törődnek semmivel (tisztelet és köszönet a kivételenek). 
  • Rettenetesen sok ember viszonylag kis területen. Ezért is alakult ki szokatlan mértékű fegyelmezettség, más személyes terének tiszteletben tartása.
 • Talán, ha nem őlnék halomra a delfineket, meg bálnákat, még el is hinném, hogy nagyszerűek.
 • 8,733
  Beszélgetésindító: hozzászólásaival érdekes beszélgetéseket generál.
  Egyszerűbb nem szemetelni, min tösszeszedni a szemetet.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!