HIRDETÉS

13 bizonyíték rá, hogy a marokkói kultúra az egyik legkülönlegesebb a világon

A modern világban nehéz elképzelni, hogy létezik olyan kultúra, ahol az emberek nem használnak dezodort vagy fürdőkádat, pedig így van. Bár európai fejjel nézve furcsának tűnhet számunkra, de néhány országban – például Marokkóban – pontosan ez a helyzet.


HIRDETÉS

A Liked.hu-nál megismerkedtünk a marokkói élet néhány érdekes sajátosságával, és úgy döntöttünk, hogy mivel ez egy nagyon különleges kultúra, ezért szeretnénk veletek is megosztani.

 1. 1 Marokkóban a műanyag zacskók használatát törvény tiltja.

  Marokko muanyag szatyor

  2016-ban az ország a műanyag-fogyasztás szempontjából a 2. helyen állt, közvetlenül az Egyesült Államok mögött. A becslések szerint Marokkó évente mintegy 3 milliárd szatyrot állított elő, vagyis minden lakosra körülbelül 900 ilyen szatyor jutott évente. Ezért a kormány betiltotta a műanyag zacskók használatát. Tilos őket gyártani, eladni, vásárolni, egyszóval minden tilos, ami velük kapcsolatos. Az embereket inkább arra ösztönzik, hogy újrahasznosítható szatyrokat és zsákokat használjanak az áruszállítás céljából.

 2. 2 A taxik különböző színűek, várostól függően.

  Marokkoi taxik

  Marokkóban a taxik két kategóriára vannak osztva: kicsikre, és nagyokra. Ez előbbiek nem utazhatnak városon kívülre, és minden településen megvannak a maguk színei:

  • Rabatban: kék;
  • Mekneszben: kék;
  • Casablancában: piros.

  A "nagy" taxik városon kívülre is mehetnek, és általában fehér, sárga, vagy szürke színűek. Ezeknek az autóknak gyakran rögzített útvonalaik is vannak, szóval majdnem úgy működnek, mint a buszok. Marokkóban egyébként szokás, hogy többen utaznak egy taxiban egyszerre, szóval, ha épp ott vagy, és beül melléd valaki a taxiba, ne lepődj meg nagyon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 3. 3 Amikor a hőmérséklet +20°C alá csökken, a helyi gazdagok bundába bújnak.

  Marokkoi bunda

  Sok utazó számol be róla, hogy a marokkóiak előszeretettel bújnak kabátba, dzsekikbe és bundákba olyankor, amikor az utcán egyébként még valódi forróság uralkodik. (legalábbis számunkra) Az országban ez egyfajta "önfényezés", ugyanis csak a gazdag emberek engedhetik meg maguknak, hogy meleg ruhákban járjanak.

 4. 4 Az első dolog, amit meghallasz egy marokkói városban, az a dudálás. Rengeteg dudálás.

  9686a05c7596d233e47ff268bb

  A helyi sofőrök szeretnek dudálni. Annyira szeretnek, hogy ez néha megrémíti a felkészületlenül érkező turistákat. A legkülönfélébb okokból kifolyólag képesek dudálni:

  • Például azért, mert piros van, és a mögötted álló nagyon siet, ezért figyelmeztetni akar, hogy hamarosan zöld lesz.
  • Amikor két ismerős sofőr látja egymást.
  • Sőt, még akkor is dudálnak, ha az elöl haladó autós úgy látja, hogy biztonságos az előzés, ezzel figyelmeztetve a mögötte haladót, hogy megkezdheti az előzést.

  Nehéz tehát kiismerni, hogy ha ránk dudálnak Marokkóban, az miért is volt pontosan.

 5. 5 A fiatalok jövőjét szabály szerint a származásuk határozza meg.

  Marokkoi emberek sikerei

  Egy fiatalember jövője ebben az országban sok tényezőtől függ, de legfőképpen a születési helyétől, és a kapott oktatása minőségétől.

  Például, egy marokkói srác, aki egy rangos városi iskolát végzett, valószínűleg menő munkát fog szerezni valahol Casablancában, szép háza és autója lesz, majdhogynem európai életet élve.

  Ha ugyanez a srác vidékre született volna, és ott végzi a tanulmányait, akkor gyakorlatilag semmi esélye (de lehet, hogy vágya sem) lenne arra, hogy kitörjön a városba. Hiába végez egyetemet, a helyzetén az sem változtat.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 6. 6 Kevés házban és étteremben adnak evőeszközöket.

  Marokko kezzel eves

  A helyiek inkább a kezükkel, mintsem evőeszközökkel esznek. Történik mindez azért, mivel azon a véleményen vannak, hogy a kezük sokkal tisztább, mint az evőeszközök.

  A marokkói emberek egyébként rengeteg teát isznak. Ha kevesebb, mint 3 csészével iszol mondjuk egy vacsora közben, azzal könnyen megsértheted a házigazdát.

 7. 7 A vidéki területeken sok marokkói nőnek van arctetoválása.

  9376b452a7bc6467de7885a9be

  A múltban minden marokkói nőnek tetoválás volt az arcán, karján, lábán, és egyéb testrészein. Ezek egyfajta amulettek voltak, melyek a különböző törzsektől különböztették meg őket.

  Az idő múlásával a hagyomány ugyan feledésbe merült, de ma is sok (főként idősebb) marokkói nő található, akinek például tetoválása van az arcán.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
16
27 hozzászólás, 16 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!