HIRDETÉS BEZÁRÁS

A fizikusok 14-szer magasabb hőmérsékletre hevítették az aranyat, mint az olvadáspontja – és mégis szilárd maradt

Ultravékony aranylapokat egy lézerrel az olvadáspontjuknál 14-szer magasabb hőmérsékletre hevítettek, azok mégis szilárdak maradtak.

HIRDETÉS

Ez a fajta túlhevítés jelentősen meghaladja az elméleti határt – és felveti a kérdést, hogy egyáltalán létezik-e ilyen határ.

anyagtudomány, arany, entrópia, felfedezés, fizika, kísérlet, kutatás, lézer, termodinamika, tudomány

A túlhevítés egy gyakori jelenség, melynek során egy szilárd testet az olvadáspontja, egy folyadékot pedig a forráspontja fölé lehet hevíteni anélkül, hogy halmazállapotot váltana. Például a mikróban a vizet 100 °C fölé melegítheted, és nem fog forrni, amíg a csésze elég sima és mozdulatlan. De elég egy apró zavaró hatás, és a folyadék azonnal heves forrásba kezd.


Úgy tartják, hogy a szilárd testek esetében létezik egy felső túlhevítési határ, ami a kelvinben mért olvadáspontjuk körülbelül háromszorosa. Ezt a pontot entrópiakatasztrófának nevezik: itt a szilárd halmazállapot entrópiája (amit gyakran a rendszer rendezetlenségének mértékeként határoznak meg) magasabbá válik, mint a folyékony halmazállapoté. Ha egy anyag e hőmérséklet felett is szilárd maradna, az sértené a termodinamika második főtételét, amely szerint a legtöbb rendszerben az entrópia idővel nem csökkenhet.

HIRDETÉS
anyagtudomány, arany, entrópia, felfedezés, fizika, kísérlet, kutatás, lézer, termodinamika, tudomány

Amerikai fizikusok egy kísérlettel bizonyították, hogy az aranyat jóval az entrópiakatasztrófa pontja fölé is lehet hevíteni. Az eredményeiket a Nature című folyóiratban tették közzé.

Egy nagy teljesítményű lézersugarat egy 50 nanométer vastag aranylapra irányítottak, és a másodperc 45 kvadrilliomod részére kapcsolták be. A minta hőmérsékletét egy viszonylag új módszerrel mérték: elemezték a visszaverődő röntgensugarak frekvenciaváltozását, és ebből számították ki, mennyi plusz energiát vettek fel az aranytól.

anyagtudomány, arany, entrópia, felfedezés, fizika, kísérlet, kutatás, lézer, termodinamika, tudomány

„Amikor megmértük ezeket a hőmérsékleteket, teljesen ledöbbentünk: „Tényleg lehet ennyire forró anélkül, hogy megolvadna?”” – emlékszik vissza Thomas White, a Rinói Nevadai Egyetem fizikusa.

HIRDETÉS

Miután meggyőződtek róla, hogy a mérések pontosak, a kutatócsoport felülvizsgálta az elméletet. Rájöttek, hogy az arany ultragyors hevítése során a szilárd halmazállapot entrópiája alacsonyabb maradhat, mint amilyen a potenciális folyékony halmazállapoté lenne. Ez tette lehetővé a korábban jósolt hőmérsékleti határ átlépését.

„Fontos kiemelni, hogy ezzel nem sértettük meg a termodinamika második főtételét” – hangsúlyozza White.

Elmondása szerint a túlhevítés valódi határa továbbra is nyitott kérdés. „Talán az 1980-as években azt hittük, megtaláltuk a választ ezzel a túlhevítési határral, de most úgy gondolom, a kérdés ismét napirendre került. Mégis meddig lehet hevíteni egy anyagot, mielőtt megolvad?” – teszi fel a kérdést a kutató.

anyagtudomány, arany, entrópia, felfedezés, fizika, kísérlet, kutatás, lézer, termodinamika, tudomány

A szilárd testek hevítésének röntgensugarakkal történő mérése rendkívül rövid időskálán hasznos lehet annak tanulmányozásában, hogyan hatnak az extrém hőmérsékleti és nyomásviszonyok – például a bolygók magjában – a különböző anyagokra, jegyezte meg Sam Vinko az Oxfordi Egyetemről. „Jelenleg nincs megbízható módszerünk arra, hogy ilyen rövid időtartamok alatt megmérjük a szilárd testek hőmérsékletét.”

Az is érdekes kérdés, hogy ez a jelenség az aranyon kívül más szilárd anyagokra is érvényes-e, és hogy egyáltalán létezik-e az olvadás előtti hevítésnek felső határa.

„A legizgalmasabb kérdés az, hogy vajon megkerülhető-e a termodinamika szinte összes törvénye pusztán azzal, hogy olyan gyorsan cselekszünk, hogy azok a megszokott értelemben már nem érvényesülnek?” – vonta le a következtetést Vinko.

HIRDETÉS

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni