Tudósok kiszámolták, hogy a takarításra, főzésre, mosogatásra és más házimunkára átlagosan napi 2 órát szánunk. Pedig ezt a drága időt sokkal érdekesebb tevékenységekre is fordíthatnánk.
Mi sem szeretjük a rendetlenséget, de úgy gondoljuk, hogy az élet túl rövid ahhoz, hogy állandó takarítással töltsük. Főleg, hogy sok házimunkát sokkal ritkábban is elvégezhetünk, mint ahogy megszoktuk, sőt, némelyiknek egyáltalán nincs is értelme.
1. Csempék közötti fugák tisztítása:
A padlón csúszkálva fogkefével súrolni a csempék közötti fugát igazi sziszifuszi munka. Takarítás előtt a fugák egyenletesen koszosak és normálisnak tűnnek. De mi történik, ha elkezdjük őket mosni? Néhány fuga makulátlanul tiszta lesz, míg mások sötétek maradnak. A korábban alig észrevehető hibák hirtelen szembetűnőek lesznek. Ráadásul rengeteg időt, energiát és mosószert pazarlunk el.
Ehelyett jobb évente egyszer fugázó sziloplaszttal bevonni a fugát, vagy kipróbálni egy népi praktikát: paraffin gyertyát végighúzni a fugákon.
2. Öntöttvas edények mosogatása:
Az öntöttvas a víztől rozsdásodik, és a mosószerre semlegesen reagál. Az étel odaégésének megelőzése érdekében a serpenyőt gyakrabban kell használni és „olajozni”, nem pedig minden használat után súrolni. A legtöbb esetben elegendő a maradék ételt papírtörlővel eltávolítani, az alját olajjal bekenni és a serpenyőt a következő főzésig eltenni. Pontosan így csinálták a nagymamáink is, és az öntöttvas edényeik évtizedekig kitartottak.
Erős szennyeződés esetén a serpenyőt meg lehet mosni, de utána azonnal szárazra kell törölni és távol kell tartani a víztől.
3. Alsónemű gondos összehajtása:
A vékony csipke alsónemű könnyen elszakad, ezért jobb óvatosan összetekerni és külön tárolni a többi ruhadarabtól. A sima bugyit viszont egyszerűen be lehet dobni a fiókba.
4. A konyhai tűzhely és a sütő mosogatása minden használat után:
A friss foltokat és csíkokat nedves ruhával könnyedén eltávolíthatjuk. A munkafelületet elegendő mosószerrel mosni hetente egyszer, a rácsokat pedig havonta egyszer. Az agresszív mosószerek tönkretehetik a bevonatot, ezért jobb egyáltalán nem használni őket.
A sütőt javasolt évente 3-4 alkalommal kimosni. Az étel amúgy sem érintkezik a felületekkel, a magas hőmérséklet pedig elpusztítja a legtöbb mikrobát. A zsíros fröccsenések elkerülése érdekében béleljük ki a sütőt fóliával, és folyamatosan cseréljük a szennyeződés mértékének megfelelően.
5. Gyakran polírozni a fa bútorokat:
A szakemberek szerint csak azokat a bútorokat kell olajjal és viasszal polírozni, amelyeket már bevontak ezekkel a szerekkel. Leggyakrabban ez az antikvitás és a drága dizájner darabok esetében fordul elő. Az összes többi tárgyon van egy védőbevonat, amely a gyakori takarítástól lekopik. Ettől a bútorok gyorsabban piszkosak és fakók lesznek.
A polírozóanyagokat elegendő évente kétszer felvinni. A többi időben nedves ruhával töröld le a felületeket, és távolítsd el a foltokat, ahelyett, hogy az egész bútort felülről lefelé lemosnád.
6. Mosni a függönyöket ünnepek előtt:
Átlagosan a függönyöket félévente kell mosni, nem pedig minden ünnep előtt, ahogy ez sok családban még mindig szokás. Ha azonban nincsenek háziállatok a házban, az ablakok nem néznek forgalmas utcára, vagy nem nyitod őket olyan gyakran, akkor a függönyök hosszabb ideig is tiszták maradhatnak.
A gyakori mosástól a szövet elveszítheti színét vagy deformálódhat. Ezért a függönyöket időnként nem mosni kell, hanem porszívózni, ilyenkor még a karnisról sem kell levenni. A gőztisztító is remekül megbirkózik a szennyeződésekkel és felfrissíti a függönyöket.
7. Minden élelmiszert alaposan megmosni:
Ha a zöldségfélék vagy a saláta csomagolásán a „Fogyasztásra kész” felirat szerepel, nem szükséges minden egyes levelet leöblíteni. Ettől az élelmiszerek nem lesznek tisztábbak, de a mosogatóból vagy más konyhai felületekről származó kórokozókkal könnyen „megfertőzhetők”.
A húst sem kell mosni. A víz nem hatékony a mikrobák és baktériumok ellen – hőkezelésre van szükség, amit amúgy is elvégzünk a főzés során.
A gombákat a legjobb, ha száraz papírtörlővel áttöröljük. Mosás után ugyanis gyorsabban romlanak, megváltozik az ízük, és sütés közben nyálkát eresztenek.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK