HIRDETÉS BEZÁRÁS

Mi az, amit havonta és mi az, amit naponta kell takarítani egy lakásban? Szakértők véleménye

Nem mindegy, hogy mit és milyen gyakran takarítunk a házban.

    Van, aki a tökéletes tisztaságért küzd, és minden nap fényesre súrolja a ház minden felületét: elvégre, ahol kosz van, ott baktériumok is!

    HIRDETÉS

    Mások viszont szkeptikusak a ragyogó mosogatókkal és fényesen csillogó kilincsekkel kapcsolatban: mivel úgysem lehet minden mikrobát kiűzni a házból, akkor meg miért is pazarolnánk fölösleges szélmalomharcra a drága szabadidőnket?!

    Takarítási rendszeresség 010

    Napi takarítást igénylő területek:

    Minden házban vannak olyan kritikus pontok, ahol minden nap takarítani kell. Ez nem tart tovább 5 percnél, de jelentősen csökkentheti a fertőzés terjedésének kockázatát.

    Vágódeszka

    A legpraktikusabb választás egy műanyag vagy üveg vágódeszka. Minden nap mosd el – ez legyen olyan megszokott dolog, mint a reggeli fogmosás. Elég, ha szappanos vízzel és szivaccsal átdörzsölöd, majd alaposan leöblíted. Ezután leforrázhatod forró vízzel is. Ha mosogatógépet használsz, tedd bele a vágódeszkát minden mosogatásnál. Emellett érdemes külön vágódeszkát használni a nyers húshoz és minden máshoz.

    Takarítási rendszeresség 009

    Háziállatok tálja

    Valószínűleg nem felejted el megetetni a macskádat vagy kutyádat, de az etető- és itatótálakat nem mindenki mossa el a száraz eledel után. Még ha a tál kívülről teljesen tisztának is tűnik, az E. coli és a staphylococcus baktériumok könnyedén elszaporodhatnak rajta, amelyek mind az állat, mind a gazdája számára mérgezést okozhatnak. Mosd el a háziállatok tányérjait minden nap, ugyanúgy, ahogy a sajátodat is.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Konyhai mosogató

    A konyhai mosogató igazi melegágya a kórokozó baktériumoknak. Az E. coli az ételmaradékokkal táplálkozik, a nedves környezet pedig ideális feltételeket teremt a baktériumok, penész és gombák szaporodásához. Hogyan tartsd tisztán? Először is, alaposan tisztítsd meg a mosogatót és távolítsd el az ételmaradékokat minden mosogatás után. Másodszor, két-három naponta öblítsd le a mosogatót forró vízzel. Nagyon fontos, hogy a mosogatót beépítsd a napi takarítási rutinodba.

    Takarítási rendszeresség 008

    Konyharuhák

    Ha a konyhában ugyanazzal a törlőkendővel törlöd a kezed, az edényeket és a munkafelületeket, akkor a baktériumok (például a szalmonella és az E. coli) a szövetről a tányérokra vagy a megmosott zöldségekre és gyümölcsökre kerülhetnek. Ráadásul a nedvesség ideális környezet a mikrobák számára, és a nedves törlőkendők különböző mikroorganizmusokat vonzanak magukhoz. Mindez ételmérgezést okozhat. A kockázat minimalizálása érdekében használj különböző törlőkendőket a kezedhez, az edényekhez és a munkafelületekhez. Az edényekhez használt törlőkendőt cseréld minden nap, mivel elsősorban ezen gyűlnek össze a káros baktériumok. Mosd ki az összes konyharuhát a megengedett legmagasabb hőmérsékleten, majd vasald ki vagy szárítsd meg szárítógépben.

    Takarítási rendszeresség 007

    Heti takarítást igénylő területek:

    Most őszintén, mikor mostad meg utoljára a vezetékes telefont vagy fertőtlenítetted a tévé távirányítóját? Pedig ezt is rendszeresen kéne csinálnod!

    Kilincsek

    A család minden tagja naponta több tucatszor megérinti őket, a baktériumok pedig szaporodnak és terjednek miatta az egész házban. Elég egy koszos kilincshez nyúlni, majd a szemhez vagy a szájhoz érni, hogy elkapj valami fertőzést. Minden héten mosd le a kilincseket szappanos vízzel. Ha pedig valaki beteg otthon, gyakrabban töröld le a kilincseket, akár fertőtlenítő oldattal is.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Csaptelepek a fürdőszobában

    Takarítási rendszeresség 006

    Először megérinted őket koszos kézzel, hogy kinyisd a vizet, majd tiszta kézzel zárod el. Persze így már nem biztos, hogy tényleg olyan tiszta az a kéz. Alaposan mosd le a csapokat szappanos szivaccsal – legalább hetente egyszer. Ha valaki beteg otthon, érdemes ezt gyakrabban megtenni. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a WC-öblítőgombjára is.

    Kanapé

    A legfontosabb szabály: ne engedd, hogy a család a nappaliban egyen! Hetente egyszer porszívózd ki az összes kárpitozott bútort egy speciális fejjel. Ha a kanapékon és foteleken vannak levehető huzatok, mosd ki vagy vidd el a tisztítóba két-három havonta.

    Ágynemű

    Takarítási rendszeresség 005

    A poratkák a leggyakoribb oka a háztartási allergiának, az ágynemű pedig az egyik kedvenc élőhelyük. Az allergén folyamatos jelenléte esetén az allergiás reakció akár felnőttkorban is kialakulhat. Hetente mosd ki az ágyneműt a lehető legmagasabb hőmérsékleten. Ugyanezt csináld a takarókkal, plédekkel és párnahuzatokkal is.

    Távirányító

    Kutatások szerint a szállodai szobákban a fertőzés legfőbb forrása a távirányító. Természetesen otthon csak a családtagok használják a távirányítót, de ennek ellenére itt is káros mikroorganizmusok élhetnek rajta. Hetente egyszer töröld le a távirányítót nedves törlőkendővel, ha mindenki egészséges otthon. Ha valaki megfázott a családban, akkor minden nap kell csinálni.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Villanykapcsolók

    Takarítási rendszeresség 004

    Ezeket legalább annyiszor megérintjük, mint a kilincseket. Hetente egyszer mosd le a kapcsolókat meleg, szappanos vízzel, különös figyelmet fordítva a bejárati ajtó mellett lévő kapcsolókra, amiket akkor használsz, amikor belépsz az otthonodba, még mielőtt kezet mosnál.

    Telefon

    A telefon a bőrrel való érintkezés során szennyeződik, és ha használsz kozmetikumokat, akkor a baktériumok még gyorsabban szaporodnak a telefon felületén, különösen a gombok környékén. Töröld le a telefont speciális törlőkendővel legalább hetente egyszer.

    WC-ülőke

    A WC-ülőkén (és különösen alatta) rengeteg mikroba halmozódik fel – ez nyilvánvaló. Hetente egyszer kötelező a WC tisztítása.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

    Havi takarítást igénylő területek:

    Lehet, hogy ezek a felületek nem koszolódnak olyan gyorsan, mint a mosogató vagy a szőnyegek, de nem szabad megfeledkezni róluk sem! Használd ezt a havi takarítási ütemtervet.

    Íróasztal

    Takarítási rendszeresség 003

    Töröld le az asztal felületét, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a port. Otthon elég egy nedves szivacs, a munkahelyen viszont használhatsz fertőtlenítő kendőt. Feltétlenül töröld le az egeret és a billentyűzetet is. Figyelj oda: ha gyakran eszel a számítógép előtt, az ételmaradékok beszorulhatnak a billentyűzetbe. Ebben az esetben gyakrabban (hetente egyszer vagy szükség szerint) és alaposabban kell tisztítani.

    Evőeszköztartó

    Nem meglepő, ha soha nem jutott eszedbe kimosni, hiszen tiszta késeket és villákat teszünk bele, igaz? Valójában, ha nedves evőeszközök kerülnek a tartóba, akkor ideális környezet alakul ki a mikrobák, gombák és penész szaporodásához. Ugye te sem akarod, hogy mindez a felnőttek és gyerekek által használt kanalakon landoljon? Havonta egyszer vedd ki az összes evőeszközt, és alaposan mosd el meleg vízzel a tartót, lehetőleg durva kefével átsikálva.

    Jég- és italtartályok a hűtőben

    Ha a hűtőszekrényben van italtartó rekesz, akkor azt akkor is el kell mosnod, ha csak tiszta ivóvizet töltesz bele. Ugyanez vonatkozik a jégtartó rekeszre is. A belső felületeken ugyanis fokozatosan lerakódások képződnek, így akár penész és gomba is megjelenhet rajtuk. Olvasd el a gyártó utasításait, hogy kiválaszd a legjobb fertőtlenítési módot. Ha nincsenek különleges utasítások, keverj össze ecetet és vizet 1:1 arányban, mártsd bele a fogkefét az oldatba, és tisztítsd meg az összes elérhető felületet. Ezután engedj át 3-4 pohár vizet a jég- és italtartályokon.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS

    Zöldségtartó rekesz a hűtőben

    Takarítási rendszeresség 002

    A friss zöldségeken és gyümölcsökön ugyanannyi mikroorganizmus élhet, mint a nyers húson: a talajból származó baktériumok még azokra a kerti zöldségekre és gyümölcsökre is rákerülnek, amelyek teljesen sterilnek tűnnek, és gyakran mosatlanul esszük őket a kertből. A baktériumok eltávolítása érdekében havonta egyszer mosd ki a hűtőszekrény összes rekeszét szappanos, meleg vízzel és szivaccsal.

    Évenkénti takarítást igénylő területek:

    Kár titkolni: a legtöbben nagyon ritkán jutunk el ezeknek a háztartási tárgyaknak a takarításához. Pedig ettől még kell, úgyhogy feltétlenül iktasd be őket az évenkénti nagytakarítási ütemtervedbe!

    Szőnyegek

    Takarítási rendszeresség 001

    Nyilván hetente egyszer vagy kétszer porszívózol, de a szőnyegeknek évente alapos tisztításra van szükségük. Ha a szőnyegeidet lehet mosni vagy gőzölni, és a porszívódnak vannak ilyen funkciói, akkor minden egyszerű: alaposan tisztítsd meg az összes szőnyeget valamilyen speciális samponnal. Természetesen a szőnyegeket kézzel is kimoshatod, de ha elég nagy a felület, fontold meg inkább, hogy évente egyszer takarítócéget hívsz. Mindenesetre a nedves tisztítás után a szőnyegeket alaposan meg kell szárítani, mert a nedves szőnyegek alatt azonnal penészgomba fejlődik ki. Sok takarító cég rendelkezik professzionális szárítókkal is az ilyen esetekhez.

    Redőnyök és függönyök

    Általában a függönyöket és redőnyöket elég évente egyszer tisztítani, de ha nagyvárosban élsz, és a por gyorsabban gyűlik össze, akkor érdemes ezt szükség szerint akár gyakrabban is megtenni. Ne feledd, hogy a por allergia és légúti betegségek súlyosbodását okozhatja. A függönyöket mosd ki a mosógépben kímélő programmal szárítás nélkül, vagy vidd el tisztítóba. A redőnyöket porszívózd le hozzá illő speciális fejekkel.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
  • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.