Van, aki a tökéletes tisztaságért küzd, és minden nap fényesre súrolja a ház minden felületét: elvégre, ahol kosz van, ott baktériumok is!
Mások viszont szkeptikusak a ragyogó mosogatókkal és fényesen csillogó kilincsekkel kapcsolatban: mivel úgysem lehet minden mikrobát kiűzni a házból, akkor meg miért is pazarolnánk fölösleges szélmalomharcra a drága szabadidőnket?!

Napi takarítást igénylő területek:
Minden házban vannak olyan kritikus pontok, ahol minden nap takarítani kell. Ez nem tart tovább 5 percnél, de jelentősen csökkentheti a fertőzés terjedésének kockázatát.
Vágódeszka
A legpraktikusabb választás egy műanyag vagy üveg vágódeszka. Minden nap mosd el – ez legyen olyan megszokott dolog, mint a reggeli fogmosás. Elég, ha szappanos vízzel és szivaccsal átdörzsölöd, majd alaposan leöblíted. Ezután leforrázhatod forró vízzel is. Ha mosogatógépet használsz, tedd bele a vágódeszkát minden mosogatásnál. Emellett érdemes külön vágódeszkát használni a nyers húshoz és minden máshoz.

Háziállatok tálja
Valószínűleg nem felejted el megetetni a macskádat vagy kutyádat, de az etető- és itatótálakat nem mindenki mossa el a száraz eledel után. Még ha a tál kívülről teljesen tisztának is tűnik, az E. coli és a staphylococcus baktériumok könnyedén elszaporodhatnak rajta, amelyek mind az állat, mind a gazdája számára mérgezést okozhatnak. Mosd el a háziállatok tányérjait minden nap, ugyanúgy, ahogy a sajátodat is.
Konyhai mosogató
A konyhai mosogató igazi melegágya a kórokozó baktériumoknak. Az E. coli az ételmaradékokkal táplálkozik, a nedves környezet pedig ideális feltételeket teremt a baktériumok, penész és gombák szaporodásához. Hogyan tartsd tisztán? Először is, alaposan tisztítsd meg a mosogatót és távolítsd el az ételmaradékokat minden mosogatás után. Másodszor, két-három naponta öblítsd le a mosogatót forró vízzel. Nagyon fontos, hogy a mosogatót beépítsd a napi takarítási rutinodba.

Konyharuhák
Ha a konyhában ugyanazzal a törlőkendővel törlöd a kezed, az edényeket és a munkafelületeket, akkor a baktériumok (például a szalmonella és az E. coli) a szövetről a tányérokra vagy a megmosott zöldségekre és gyümölcsökre kerülhetnek. Ráadásul a nedvesség ideális környezet a mikrobák számára, és a nedves törlőkendők különböző mikroorganizmusokat vonzanak magukhoz. Mindez ételmérgezést okozhat. A kockázat minimalizálása érdekében használj különböző törlőkendőket a kezedhez, az edényekhez és a munkafelületekhez. Az edényekhez használt törlőkendőt cseréld minden nap, mivel elsősorban ezen gyűlnek össze a káros baktériumok. Mosd ki az összes konyharuhát a megengedett legmagasabb hőmérsékleten, majd vasald ki vagy szárítsd meg szárítógépben.

Heti takarítást igénylő területek:
Most őszintén, mikor mostad meg utoljára a vezetékes telefont vagy fertőtlenítetted a tévé távirányítóját? Pedig ezt is rendszeresen kéne csinálnod!
Kilincsek
A család minden tagja naponta több tucatszor megérinti őket, a baktériumok pedig szaporodnak és terjednek miatta az egész házban. Elég egy koszos kilincshez nyúlni, majd a szemhez vagy a szájhoz érni, hogy elkapj valami fertőzést. Minden héten mosd le a kilincseket szappanos vízzel. Ha pedig valaki beteg otthon, gyakrabban töröld le a kilincseket, akár fertőtlenítő oldattal is.
Csaptelepek a fürdőszobában

Először megérinted őket koszos kézzel, hogy kinyisd a vizet, majd tiszta kézzel zárod el. Persze így már nem biztos, hogy tényleg olyan tiszta az a kéz. Alaposan mosd le a csapokat szappanos szivaccsal – legalább hetente egyszer. Ha valaki beteg otthon, érdemes ezt gyakrabban megtenni. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak a WC-öblítőgombjára is.
Kanapé
A legfontosabb szabály: ne engedd, hogy a család a nappaliban egyen! Hetente egyszer porszívózd ki az összes kárpitozott bútort egy speciális fejjel. Ha a kanapékon és foteleken vannak levehető huzatok, mosd ki vagy vidd el a tisztítóba két-három havonta.
Ágynemű

A poratkák a leggyakoribb oka a háztartási allergiának, az ágynemű pedig az egyik kedvenc élőhelyük. Az allergén folyamatos jelenléte esetén az allergiás reakció akár felnőttkorban is kialakulhat. Hetente mosd ki az ágyneműt a lehető legmagasabb hőmérsékleten. Ugyanezt csináld a takarókkal, plédekkel és párnahuzatokkal is.
Távirányító
Kutatások szerint a szállodai szobákban a fertőzés legfőbb forrása a távirányító. Természetesen otthon csak a családtagok használják a távirányítót, de ennek ellenére itt is káros mikroorganizmusok élhetnek rajta. Hetente egyszer töröld le a távirányítót nedves törlőkendővel, ha mindenki egészséges otthon. Ha valaki megfázott a családban, akkor minden nap kell csinálni.
Villanykapcsolók

Ezeket legalább annyiszor megérintjük, mint a kilincseket. Hetente egyszer mosd le a kapcsolókat meleg, szappanos vízzel, különös figyelmet fordítva a bejárati ajtó mellett lévő kapcsolókra, amiket akkor használsz, amikor belépsz az otthonodba, még mielőtt kezet mosnál.
Telefon
A telefon a bőrrel való érintkezés során szennyeződik, és ha használsz kozmetikumokat, akkor a baktériumok még gyorsabban szaporodnak a telefon felületén, különösen a gombok környékén. Töröld le a telefont speciális törlőkendővel legalább hetente egyszer.
WC-ülőke
A WC-ülőkén (és különösen alatta) rengeteg mikroba halmozódik fel – ez nyilvánvaló. Hetente egyszer kötelező a WC tisztítása.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK
Havi takarítást igénylő területek:
Lehet, hogy ezek a felületek nem koszolódnak olyan gyorsan, mint a mosogató vagy a szőnyegek, de nem szabad megfeledkezni róluk sem! Használd ezt a havi takarítási ütemtervet.
Íróasztal

Töröld le az asztal felületét, hogy eltávolítsd a szennyeződéseket és a port. Otthon elég egy nedves szivacs, a munkahelyen viszont használhatsz fertőtlenítő kendőt. Feltétlenül töröld le az egeret és a billentyűzetet is. Figyelj oda: ha gyakran eszel a számítógép előtt, az ételmaradékok beszorulhatnak a billentyűzetbe. Ebben az esetben gyakrabban (hetente egyszer vagy szükség szerint) és alaposabban kell tisztítani.
Evőeszköztartó
Nem meglepő, ha soha nem jutott eszedbe kimosni, hiszen tiszta késeket és villákat teszünk bele, igaz? Valójában, ha nedves evőeszközök kerülnek a tartóba, akkor ideális környezet alakul ki a mikrobák, gombák és penész szaporodásához. Ugye te sem akarod, hogy mindez a felnőttek és gyerekek által használt kanalakon landoljon? Havonta egyszer vedd ki az összes evőeszközt, és alaposan mosd el meleg vízzel a tartót, lehetőleg durva kefével átsikálva.
Jég- és italtartályok a hűtőben
Ha a hűtőszekrényben van italtartó rekesz, akkor azt akkor is el kell mosnod, ha csak tiszta ivóvizet töltesz bele. Ugyanez vonatkozik a jégtartó rekeszre is. A belső felületeken ugyanis fokozatosan lerakódások képződnek, így akár penész és gomba is megjelenhet rajtuk. Olvasd el a gyártó utasításait, hogy kiválaszd a legjobb fertőtlenítési módot. Ha nincsenek különleges utasítások, keverj össze ecetet és vizet 1:1 arányban, mártsd bele a fogkefét az oldatba, és tisztítsd meg az összes elérhető felületet. Ezután engedj át 3-4 pohár vizet a jég- és italtartályokon.
Zöldségtartó rekesz a hűtőben

A friss zöldségeken és gyümölcsökön ugyanannyi mikroorganizmus élhet, mint a nyers húson: a talajból származó baktériumok még azokra a kerti zöldségekre és gyümölcsökre is rákerülnek, amelyek teljesen sterilnek tűnnek, és gyakran mosatlanul esszük őket a kertből. A baktériumok eltávolítása érdekében havonta egyszer mosd ki a hűtőszekrény összes rekeszét szappanos, meleg vízzel és szivaccsal.
Évenkénti takarítást igénylő területek:
Kár titkolni: a legtöbben nagyon ritkán jutunk el ezeknek a háztartási tárgyaknak a takarításához. Pedig ettől még kell, úgyhogy feltétlenül iktasd be őket az évenkénti nagytakarítási ütemtervedbe!
Szőnyegek

Nyilván hetente egyszer vagy kétszer porszívózol, de a szőnyegeknek évente alapos tisztításra van szükségük. Ha a szőnyegeidet lehet mosni vagy gőzölni, és a porszívódnak vannak ilyen funkciói, akkor minden egyszerű: alaposan tisztítsd meg az összes szőnyeget valamilyen speciális samponnal. Természetesen a szőnyegeket kézzel is kimoshatod, de ha elég nagy a felület, fontold meg inkább, hogy évente egyszer takarítócéget hívsz. Mindenesetre a nedves tisztítás után a szőnyegeket alaposan meg kell szárítani, mert a nedves szőnyegek alatt azonnal penészgomba fejlődik ki. Sok takarító cég rendelkezik professzionális szárítókkal is az ilyen esetekhez.
Redőnyök és függönyök
Általában a függönyöket és redőnyöket elég évente egyszer tisztítani, de ha nagyvárosban élsz, és a por gyorsabban gyűlik össze, akkor érdemes ezt szükség szerint akár gyakrabban is megtenni. Ne feledd, hogy a por allergia és légúti betegségek súlyosbodását okozhatja. A függönyöket mosd ki a mosógépben kímélő programmal szárítás nélkül, vagy vidd el tisztítóba. A redőnyöket porszívózd le hozzá illő speciális fejekkel.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK