HIRDETÉS BEZÁRÁS

10 népszerű műalkotás, aminek a restaurálásától legszívesebben sírni tudnánk

Szólj hozzá

  Nehéz létrehozni egy gyönyörű festményt, szobrot vagy épületet, de mint kiderült, még nehezebb restaurálni őket. A restaurátorok néha éveket töltenek el azzal, hogy egy történelmi tárgy újra az eredeti pompájában tündökölhessen. Természetesen ilyenkor a hajszálpontos eredeti állapotot szinte lehetetlen elérni, de azért akadnak olyan restaurált műalkotások, amik feltűnően különböznek az eredeti változatoktól.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál most 10 olyan kudarcba fulladt restaurálást gyűjtöttünk össze, amikor a restaurátorok túlzott képzelőerővel, vagy hozzá nem értéssel próbálták meg felújítani a történelmi örökségeket.

  1. 10 Tarka szentek

   f84f9b529b8d5b65b9b8091130

   Ezek a 15. századi fából készült szobrok egy spanyol falucska kápolnájában találhatók. A szobrok restaurálását egy helyi lakatosra bízták, aki a fa csiszolása helyett valamilyen okból kifolyólag élénk színre festette az antik kincset. Mint azt sejteni lehetett, a papok és az egyházközösség nem volt elragadtatva az önjelöl művész munkájától.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  2. 9 A Kínai nagy fal

   9e9a315b908b6f7cd514f629cc

   A hatalmas méretű Kínai nagy fal helyreállítása túl sok pénzt emésztett volna fel, de mivel szerették volna, ha nem omlik tovább, ezért csaknem egy kilométeren keresztül egyszerűen betonnal, mésszel és homokkal töltötték fel. A fal ezen része most inkább hasonlít egy autópálya, mint egy történelmi emlékműre.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 8 Stukkó formázás alacsony részletességgel.

   dd8d065d3e92ce4754c7b58a19

   Ezek a díszek egy szentpétervári épület homlokzatán találhatók. Az épület regionális építészeti emlékműként van számon tartva, ezért szerették volna visszaállítani a 20. század elejéről származó dekorációk eredeti állapotát. A végeredmény rosszabb lett, mint volt.

  4. 7 "Krumpli" Madonna


   Egy valenciai restaurátor hosszú ideig dolgozott Bartolomé Esteban Murillo "Szeplőtelen fogantatás" című festményének helyreállításán, ám a folyamat során valami kisiklott, melynek eredményeképpen most Madonna teljesen felismerhetetlen. A spanyol szakértők azóta a törvények szigorítását kérik, hogy a restaurálási munkákat kizárólag profi szakemberekre lehessen bízni. Ez mondjuk valljuk be, érthető.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  5. 6 Rajzfilm freskó

   dc78f85001a5e103fe2fb8c0cf

   Ennek a kínai Chaoyang városban található buddhista templomnak a falán ősi freskóknak kellene díszelegniük, a restaurátorok azonban látszólag nem tudták visszatartani az élénk fantáziájukat: sem a rajzok stílusa, sem azok színvilága nem hasonlít az eredeti freskókra. A restaurálást végző szakembereket természetesen elbocsátották.

  6. 5 Elvesztett vonzerő

   999fc451c9b2a4de391af13e26

   Ezen a 19. századi moszkvai épületen a női alakokat szerették volna felújítani, de a terv teljes kudarcba fulladt. Az épületen található hölgyek nemcsak elvesztették a vonzerejüket, de valószínűleg még a saját anyjuk sem ismerte volna fel őket az új arcuk alapján.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  1. 4 Freskók a Sixtus-kápolna mennyezetén

   06bf905aaabb818a608db21fa2

   Amikor olyan régi és nagy remekművekről van szó, mint Michelangelo freskói, akkor a restaurátoroknak különösen alapos munkát kell végezniük. A Sixtus-kápolna freskóinak restaurálása során azonban ez nem így történt: a restauráló szakemberek fantáziája ugyanis elszabadult, és olyan élénk színekkel és gyenge kidolgozottsággal ruházták fel azokat, amik nyomokban sem hasonlítanak az eredeti freskókra.

  2. 3 Csempézett panel

   00a6f6529b94255c3a58d70337

   A moszkvai Kaluga téren ez az emlékmű a szovjet időknek állított emléket, és már éppen ráfért a restaurálás. Az eredmény ez esetben nem lett túl rossz, azonban volt egy kellemetlen hátulütője: az eredetileg mozaikokból kirakott emlékművet a helyreállító mesterek valamilyen okból kifolyólag csempékkel helyettesítették. A helyi lakosok véleményét nagyon megosztotta, egyesek szerint nagyon elegáns lett, mások szerint inkább úgy néz ki, mint egy WC fala.

   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
   HIRDETÉS
  3. 2 Római mozaikok


   A római kori mozaikoknak sincs szerencséjük Törökországban. Ebben ez esetben ugyan nem cserélték őket csempékre, de a restaurált műalkotások állapota így is észrevehetően eltér az eredetitől, és nem jó értelemben. A felújított mozaikfigurák inkább tűnnek egy rossz karikatúrának, mint történelmi örökségnek.

  4. 1 A Kreuz gyógyszertár homlokzata

   39a3f05a0d837fadf89ae344f9

   Az oroszországi Kalinyingrádban található épület még a háború előtt épült, és majdnem két évtizeden keresztül az összeomlás szélén táncolt, míg végül úgy nem döntöttek, hogy visszaállítják annak eredeti állapotát. Az állványzat leszedése után azonban kiderült, hogy a Kreuz-gyógyszertár teljesen másképp néz ki, mint azt a helyiek várták: a régi német stílusú épület helyett egy szürke, sárga és zöld homlokzat fogadta a kíváncsi szemeket, amik még csak összhangban sincsenek egymással. A helyiek egyöntetűen úgy vélik, hogy ennél még az omladozó régi épület is jobb volt.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.