HIRDETÉS BEZÁRÁS
KVÍZTetszik
Kvízek💯 Igaz/hamis kvízek

Az emberek 97%-a nem képes 12/12 pontot szerezni ebben a magyar történelem tesztben

Mennyire emlékszel még az iskolában tanultakra?
  HIRDETÉS

  Mikor alapították a Magyar Királyságot?

  896

  1000

  1241

  1526

  1000!
  A Magyar Királyság hivatalosan Szent István magyar király uralkodása alatt alakult 1000 körül, amikor a Vatikán elismerte Magyarország államiságát és Szent István koronáját királyi koronává emelte.

  Melyik uralkodó keltette életre a dualizmust Magyarországon?

  Ferenc József

  Károlyi Mihály

  Tisza István

  Bethlen István

  Ferenc József!
  A dualizmus Magyarországon Ferenc József császár és magyar király kormányzása alatt jött létre. Ferenc József 1867-ben fogadta el a kiegyezést, amelynek eredményeként létrejött az Osztrák-Magyar Monarchia, és a magyar állam önállóságot és széleskörű belső autonómiát kapott. Ez a dualista rendszer fennmaradt egészen az első világháborúig.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Mikor volt a mohácsi csata?

  1526-ban

  1848-ban

  1956-ban

  1096-ban

  1526!
  A mohácsi csata 1526. augusztus 29-én zajlott le Mohács község területén, a mai Magyarország déli részén, a Duna mellett. A csata során az oszmán törökök legyőzték II. Lajos magyar király hadait, az esemény a történelem során Magyarország vereségének egyik legsúlyosabb és legtragikusabb pillanataként vált ismertté. Az esemény hatására Magyarország hanyatlásnak indult, és az ország hosszú időre oszmán török uralom alá került.

  Ki volt az első király, aki Szent Istvánt követte Magyarország trónján?

  Orseolo Péter

  I. Géza

  II. Endre

  II. Béla

  Orseolo Péter!
  Az első király, aki Szent Istvánt követte Magyarország trónján, Orseolo Péter volt. Orseolo Péter volt Magyarország királya 1038 és 1041, valamint 1044 és 1046 között.

  Melyik évben írták alá a trianoni békeszerződést?

  1918-ban

  1920-ban

  1945-ben

  1989-ben

  1920!
  A trianoni békeszerződést 1920. június 4-én írták alá a franciaországi Versailles-palotában. A békeszerződés Magyarország és az Antant (az első világháború győztes nagyhatalmai) között köttetett, és Magyarország területi változását eredményezte, súlyos területi veszteség és népességcsökkenés árán.
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Ki volt a vezetője az 1848-49-es forradalom és szabadságharcnak?

  Kossuth Lajos

  Rákóczi Ferenc

  Széchenyi István

  Horthy Miklós

  Kossuth Lajos!
  Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc vezetője Kossuth Lajos volt. Kossuth Lajos a reformkor egyik kiemelkedő alakja és politikusa volt. Ő volt az, aki az Országgyűlésen elmondott március 3-i beszédében a reformokat és a függetlenséget követelte. Kossuth Lajos az országgyűlési képviselők által megválasztott kormányzótanács elnöke lett, és a forradalom és szabadságharc idején a magyar függetlenségi törekvések legfőbb szószólója és vezetője volt.

  Mikor kezdődött az első keresztes hadjárat?

  1096-ban

  1453-ban

  1526-ban

  1848-ban

  1096!
  Az első keresztes hadjárat 1096-ban kezdődött. Az indító okok között szerepelt a Szentföld (Jeruzsálem és a környező területek) vallási és politikai ellenőrzése, valamint a keleti keresztény birodalmak (például Bizánc) védelme a muzulmán hódításokkal szemben. A hadjáratot II. Orbán pápa hirdette meg a clermonti zsinaton 1095-ben, és a következő évben kezdődött meg a keresztesek gyűjtése és indulása a Szentföldre. Az első keresztes hadjáratot több hadjárat követte az évszázadok során.

  Ki volt Magyarország vezetője a tatárjárás idején?

  Hunyadi János

  II. András

  Bocskai István

  IV. Béla

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Melyik uralkodó nevéhez fűződik az Aranybulla kiadása?

  IV. Béla

  Szent István

  Károly Róbert

  II. András

  II. András!
  Az Aranybulla kiadása II. András magyar király (1205-1235) uralkodása idejéhez fűződik. Az Aranybulla az egyik legjelentősebb magyar törvényjog dokumentum, amelyet 1222-ben állítottak össze Erdélyben, az akkori Magyar Királyság területén. Az Aranybulla tartalmazza azokat a jogokat és előjogokat, amelyeket az ország rendei ki akartak harcolni II. András ellen, és amelyeket a király végül aláírt. Az Aranybulla kiadása óriási politikai és jogi jelentőséggel bírt Magyarországon a középkorban, mivel megerősítette az ország rendi rendszerét és a nemzeti identitását.

  Melyik évben nyerte el Magyarország az első szabad választások lehetőségét?

  1989-ben

  1848-ban

  1956-ban

  1918-ban

  1989!
  Magyarország az első szabad választások lehetőségét 1989-ben nyerte el. Ez az év volt a politikai rendszerváltás kezdetének időszaka Magyarországon. A kommunisták által dominált politikai rendszer meggyengült, és a politikai ellenzék erősödött. Az 1989-es évet jelentős politikai változások és reformok jellemezték, amelyek előkészítették az országot az első szabad választásokra. Ebben az évben történtek olyan események, mint a harmadik köztársaság kikiáltása, a többpártrendszer bevezetése és a politikai pluralizmus elismerése. Ez megteremtette az alapot a későbbi demokratikus választásokhoz és a politikai rendszer átalakításához.

  Melyik esemény előzte meg a kommunista hatalomátvételt Magyarországon 1949-ben?

  Tanácsköztársaság kikiáltása

  Rákosi Mátyás kinevezése

  Horthy Miklós lemondása

  Trianoni béke aláírása

  Rákosi Mátyás kinevezése!
  1949-ben hozták létre a Magyar Népköztársaságot, amely a kommunista rendszer megalapozását jelentette. Ezzel együtt bevezették a kommunista ideológiát, korlátozták a politikai szabadságjogokat és megszüntették a többpártrendszert. A kommunista párt, az MKP pedig meghatározó szerepet játszott a hatalmi struktúrában, és a vezetői vették át a legfontosabb pozíciókat az állami és politikai szervezetekben.

  Ki volt az első királyi hatalmat gyakorló Árpád-házi király Magyarországon?

  Géza

  Kálmán

  István

  András

  István!
  Az első királyi hatalmat gyakorló Árpád-házi király Magyarországon István, azaz I. (Szent) István volt. Ő volt az első magyar király, aki 1000 körül koronáztatta meg magát. István fejlesztette ki a keresztény államrendszert Magyarországon, és számos reformot hajtott végre az országban.

  Fel kellene frissítened a történelem tudásod…

  Ez most nem sikerült túl jól, de ne aggódj, ezek tényleg nehéz kérdések voltak. Mindenesetre néhány dolgot azért most megtanulhattál, és biztosak vagyunk benne, hogy legközelebb ennél sokkal jobban sikerül majd!

  11
  Jobb eredményt értél el, mint a kvízt kitöltő emberek 11%-a.

  A történelmi ismereted közepes

  Jól ismered Magyarország történelmét, de azért vannak kérdések, amikkel zavarba lehet hozni. Megpróbálod még egyszer? Másodszorra biztosan jobban sikerül majd!

  73
  Jobb eredményt értél el, mint a kvízt kitöltő emberek 73%-a.

  A történelem tudásod kiváló!

  Rendkívül jól ismered Magyarország történelmét. Le a kalappal előtted! Íme a jól megérdemelt koronád a kiváló teljesítményedért: 👑

  99
  Jobb eredményt értél el, mint a kvízt kitöltő emberek 99%-a.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

6 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • A tatárjárás alatt IV. Béla uralkodott, nem II, Béla. Szent IStván után meg Orseolo Péter uralkodott.
 • 13
  Létrejött!Első hozzászólás
  99%
 • Bár a liberalizmus magának követeli az első szabad választás megtartását az 1990 évre. A kiegyezés után mint a Horthy korszakban is több párt küzdött a szavazatokért, tehát az akkori választások is szabad választások voltak. Az akkori törvények szerint egy többpárti grémium előtt lehetett nyilvánosan valamelyik párt mellett voksolni. Első titkos választások 1939 pünkösdjén zajlottak, 24 párt részvételével. A szovjet megszállók emberei szervezte 1945 ös választások sem voltak még korlátozva, de az 1947 es választásokon már a megszállok praktikái győztek. Ez időtől csak a párttól előre kijelöltek listáját kellett az urnákba dobni, ha a szavazó nem akarta magát reakciós, ellenforradalmár vagy hasonló kártékony elemként leleplezni!

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.