HIRDETÉS BEZÁRÁS
ÉrdekességekInterneten talált dolgok

10 kellemetlen példa rá, hogyan kezelték régen a mindennapi igényeiket az emberek

Más idők jártak. Nagyon.

  A régi idők mindig sok érdekességet és meglepetést tartogatnak, ezért a Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy érintünk egy érzékeny témát, és megnézzük, hogyan végezték a mindennapi igényeiket az emberek néhány évszázaddal ezelőtt, amikor még nem állt rendelkezésükre a modern technika. Mit gondolsz, túl tudnád élni a középkorban?

  HIRDETÉS

  Mellékhelyiség

  Mellékhelyiség régen

  • Az ókorban a települések szélén lévő gödrök szolgáltak erre a célra.
  • Az első civilizációk megjelenésekor a mosdók még homokkal töltött gödrök voltak. Az ókori Rómában alakították ki az első valamirevaló vécéket, ahol az emberek olyan kényelmesen érezték magukat, hogy előszeretettel tartottak nagy eszmecseréket a társaikkal, miközben együtt, közösen végezték a dolgukat.
  • A középkorban az emberek hátraarcot vettek a rómaiakhoz képest, és átváltottak a rézből készült edényekre, melyek tartalmát egyszerűen az utcára öntötték. Az arisztokraták porcelán edényeket használtak helyette. Egyébként, néha még most is találkozni ilyen edényekkel az antik boltokban.
  • Szerencsére a reneszánsz idején az európaiak elkezdtek gondolkodni a szennyvízcsatorna létjogosultságáról. 1590-ben aztán megjelentek a ma is használatos vécék és csatornák első prototípusai, onnantól kezdve a dolgok simán mentek.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Fogamzásgátlás

  Fogamzásgátlás

  • 1494-ben Columbus az amerikai expedíciója során váratlan ajándékot hozott Európának – a szifiliszt. Néhány évvel később ezt szinte minden európai ország megszenvedte. Az emberek számos ötlettel igyekeztek megvédeni magukat, ám az óvszer feltalálásának idejét a 17. századra becsülik. Egészen pontosan II. Károly király orvosának köszönhető a csoda: aki olajozott báránybélből készített óvszert a királynak. Innentől kezdve folyamatosan fejlődtek, míg nem elérték a ma is ismert formájukat.

  Magzateltávolítás

  Abortusz kezdetleges

  • Több ezer évig a magzattól való megszabadulás reményében a nők mindent kipróbáltak, ami a kezük ügyébe került: kötőtű, fém fogas, orsó, stb. Korábban még a mérgező gyógynövényeket is felhasználták, vagy különféle anyagokat juttattak be a méhüregbe, például jódot, glicerint, vagy akár higanyt (például Kínában). Természetesen ezek a módszerek nemcsak a magzattól szabadultak meg, hanem a nőktől is.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

  Borotválkozás

  Borotválkozás

  • Annak érdekében, hogy az embereket ne korlátozhassa a szakálluk például munka, vadászat vagy háború közben, az emberiség borotválkozni kezdett. Ehhez kezdetben bármit képesek voltak felhasználni: kagylót, kőből készült késeket, viaszt, tüzet, később tőröket és kardokat. Magát a folyamatot gyakran hivatásos borbélyokra bízták, hogy nehogy elvágják a saját nyakukat.

  Női higiénia

  Női higiénia

  • Az ókori Egyiptomban papirusszal borított fa rúdból készült tamponokat használtak, az ókori Rómában vászonhoz rögzített pamut párnákat. A középkori Európában a nők a szoknyáik derekához rögzített szövetszalaggal védekeztek. A huszadik századik a problémát újrahasznosítható kendővel oldották meg. Valódi változást csak az első világháború hozott a, amely során az ápolónők abszorbens orvosi papírt kezdtek használni. Ezt később mindenki követte.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Fogászati eljárás

  Fogászati eljárás

  • Az ősi fogkefe általában egy fából készült bot volt, amit az egyik végét átitatták, hogy puha legyen, a másik végét pedig kihegyezték, hogy fogpiszkálóként is használhassák. Zúzott krétával vagy faszénnel tették még hatásosabbá. Európában a fogmosásra sokáig lenézően tekintettek az emberek, míg a 17. században meg nem jelent egy írás a fogszuvasodásról, ami mindent megváltoztatott – az emberek félni kezdtek. 1780-ban megkezdődött a fogkefék első sorozatgyártása, a huszadik században pedig már olyan szintetikus sörtékkel ellátott keféket gyártottak, amiken a baktériumok nem, vagy legalábbis nehezebben képesek növekedni.

  Dezodor

  Dezodor

  • Az első verejték illatot elfedő anyagokat az őskorban kezdték használni az emberek (Keleten és Egyiptomban). Ezek általában különleges aromájú olajok voltak. Ázsiában néha sót használtak. Európában csak a XVI. században találtak fel hasonlókat. Ekkor jelent meg az első parfüm, amit akkoriban még dezodorként használtak. A modern dezodor 1880-ban jelent meg az Egyesült Államokban. 1930-ban még egy utolsó nagy változás történt: megjelentek a görgőfejes dezodorok. Innentől kezdve egyenes út vezetett a ma használatos izzadásgátlókig.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Hajegyenesítés

  • Valójában semmi extra, a nők kezdetben épp úgy egyenesítették a hajukat, mint a ruhájukat: egy vasaló segítségével. Előtte nem létezett ilyen, amikor pedig ez elterjedt, a kozmetikai cégek komolyan ráálltak a témára és létrehozták a könnyen használható hajvasalók első prototípusát.

  Pelenka

  • Az ókorban az emberek pelenkák helyett száraz fűt vagy mohát, esetleg szalmát és hamut használtak nedvszívó anyaggént, és beletették azokat a gyermekek alsónadrágjába. A modern pelenka prototípusát a Vogue magazin szerkesztője, Marion Donovan találta ki, amikor a gyermeke miatt egyszer elkésett a munkából. Az eldobható pelenka gondolatát akkor még őrültségnek tartották, de 1961-ben megjelent a Pampers, és azóta is nélkülözhetetlen része a gyereknevelésnek.

  És végezetül: semmi meglepő, csak egy hűsítő arcmaszk.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

21 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • Rohadtul idegesítőek az ilyen "semmi meglepő, csak.." "semmi különös, csak..." dumák! Ha semmi különös szerinted, akkor ne rakd ki!
  • 10 izgalmas történet, de te mégis csak 1 rosszat tudsz mondani.... Mennyire fos lehet a lelkivilágod... 
   • Én nem olvasom, csak bekenem kakival a képernyőt!
  • 9,109
   Létrejött!BeszélgetésindítóElső hozzászólás20 hozzászólásÖregmotorosElső reakció
   Adom! Teljesen igaz!
 • Már nem azért de igeneis hasznos információk / érdekes tények azoknak akik  művészet történelmet tanulnak( ilyen például a fodrászat kozmetika) ahol azért érettségi tantárgy ha valaki szakgimnáziumban jár
  • érdekesnek lehet érdekes de hogy művészettörténethez semmi köze az fix 
   • Miért ne lenne? Használati tárgyakról beszélünk, aminek van esztétikája, formailag tervezettek, díszítő elemeket tartalmaznak. Tárgyi kultúra. Mai szóval formatervezés. Az pedig művészet.
  • Hát nem lehet, hogy elhozta, de rájött, hogy nem pont ilyenre gondolt, és visszavitte? :-))) Csak hogy a kecske is meg a káposzta is - tudjátok! :-)))
 • Az eldobható ''modern'' pelenkának az eredménye az lett, hogy nehezebb a gyerkőcnek éjszakai pisilést érzékelni. Ruha pelenka add az agynak jelzést, hogy nedvesség van. Viszont az eldobható pelus ezt kizárja. Más: miért veszekszünk itt? Az élet rövid! Na és a közönséges szavak amik itt röpködnek... NAHÁT  AZ MEG MIRE JÓ? ??
  • Csak annyi lett az eredménye az eldobható pelenkának?Meg talán az is, hogy több ezer év, mire lebomlik. 

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.