HIRDETÉS

A Mátrix filmek 15 titka, amit feltétlenül meg kell ismerned még a negyedik rész premierje előtt

  Az első Mátrix film 1999-ben került a mozikba, hogy az emberek elgondolkodjanak kicsit, milyen lenne, ha egy mesterségesen létrehozott világban élnénk az életünket. Neo, Trinity és Morpheus feketébe öltözve, szokatlan fizikai képességekkel felruházva mutatják be, hogyan lehet talpon maradni egy gépek által irányított virtuális világban. A Mátrix univerzum szépen lassan világhírnévre tett szert, amiért végül négy Oscar-díjat is nyert (legjobb szerkesztés, legjobb hang, legjobb hangszerkesztés, és a legjobb vizuális effektek), és 28 további fesztiválon is sikereket ért el.

  HIRDETÉS

  A Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy felidézzük kicsit a Wachowski-nővérek által rendezett trilógiát, ami hamarosan egy új, negyedik részt is fog kapni. Mielőtt ez azonban megtörténik, még érdemes megtanulni néhány dolgot az előző részekről.

  • A Mátrix című filmet az ausztráliai Sydney-ben forgatták. A forgatás 1998. szeptember 1-jén kezdődött, és 118 napig tartott.
  • Összesen 30 futurisztikus díszletet építettek a filmhez.

  Mátrix Neo

  • A Mátrix filmek ikonikus zöld forráskódját a Páncélba zárt szellem című film stáblistája ihlette.
  • A Mátrixban a függőlegesen futó kód maga egyébként egy sushi recept, kínai nyelven.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Mátrix kód

  • Sandra Bullock lehetett volna Neo. Miután Will Smith, Brad Pitt és Leonardo DiCaprio is elutasította a főszerepet, a Warner Bros stúdió javaslatot tett rá, hogy egy nő, nevezetesen Sandra Bullock játssza a film főszerepét. A színésznőt azonban nem érdekelte a szerep.

  Sandra Bullock és Neo

  • Laurence Fishburne előtt a rendezők Arnold Schwarzenegger-t, Michael Douglas-t és Val Kilmer-t is meghallgatták Morpheus szerepére.
  • Lana és Lilly Wachowski a cyberpunkból, képregényekből, kung-fu filmekből, japán animációkból, John Woo filmekből és tudományos-fantasztikus könyvekből merített inspirációt a Mátrix univerzum megalkotásához.
  • A stúdió eleinte „senki által meg nem értett forgatókönyvnek” nevezte a testvérpár munkáját. Ez volt az egyik oka annak, hogy a producerek figyelmeztették a filmkészítőket, hogy csak 10,3 millió eurójuk lesz a forgatásra. A költségvetést akkor emelték meg, amikor meglátták Carrie-Anne Moss ikonikus lassított rúgás jelenetét, és hátast dobtak tőle.

  Trinity Mátrix

  • Annak érdekében, hogy a színészek megértsék a forgatókönyv filozófiáját, a Wachowski nővérek egy szimulációt vetítettek le nekik, amiben feltárták a hiper-valóság és a posztmodern valóság fogalmát.
  • A Mátrix első részében többféle utalást is találhatunk Alice csodaországbéli kalandjaira. Néhány ezek közül: Morpheus párbeszéde a vörös és kék tablettákról; az üzenet, amely arra késztette Neo-t, hogy fedezze fel a Mátrixot, és DuJour tetoválása.

  Morpheus Neo Mátrix

  • A forgatókönyvet az a Frank Miller segített tökéletesíteni, aki többek között a Sötét lovag visszatér, a 300, a Daredevil, és a Sin City című könyveket is írta.
  • A sok nagyszerű hollywoodi film közül a Mátrix volt az első, amit tananyagként kezdett használni a hongkongi akciófilm iskola.

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

3 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!