Egy felnőtt ember számára az ajánlott napi cukorbevitel 25 g (ez körülbelül 5-6 teáskanál).
Igazából már itt be is fejezhetnénk! Így is világos, hogy ebben a „hasznosnak” hitt üvegben iszonyú sok káros cukrot kapunk. Az pedig már egy másik nagy kérdés, hogy a főzés után maradnak-e benne egyáltalán vitaminok!

Rögtön leszögeznék két dolgot:
Először is: Én amellett vagyok, hogy együnk meg mindent, és ne vonjuk meg magunktól a finomságokat. Ezért én is eszem néha lekvárt, de csak ritkán és mértékkel. Viszont nem ruházom fel a cukorral és gyümölccsel teli üveget semmiféle varázslatos gyógyító tulajdonsággal. Egyszerűen csak finom, és kész. ÉS KÉSZ.
Másodszor: Nem akarlak lebeszélni, ez a TE egészséged és a TE döntésed. Csupán megosztom a gondolataimat erről a témáról. Neked pedig jogod van egyetérteni velem, vagy sem 😉

Miért ellenzem:
Túl sok cukor
Erről már beszéltem, de szeretnék még egyszer kitérni erre a pontra. A 2024-es statisztikák szerint csak Magyarországon 1,2 millió cukorbeteg ember élt. És ezek csak a hivatalos adatok. Ez RENGETEG. Összehasonlításképpen: a majdnem 150 milliós lakosú Oroszországban ez a szám „csak” 5,3 millió.
Ez annak köszönhető, hogy kontrollálatlanul fogyasztjuk a cukrot: hozzáadjuk a teához, kávéhoz, üdítőkhöz, megkapjuk a kész szószokból, desszertekből, pékárukból stb. És ezen el sem gondolkodunk. Magad is könnyen rájöhetsz, hogy a valóságban ez jóval több, mint 25 g-os ajánlott napi bevitel.

A cukor pedig a cukorbetegségen és annak következményein kívül okozhat elhízást, koleszterinlerakódást az erekben, ízületi és bőrproblémákat, a szervezet korai öregedését és egy csomó egyéb problémát.
Hadd pontosítsak még egyszer – nem magával a cukorral van a baj, hanem a mennyiségével. Szóval megenni pár kanállal a kedvenc lekvárból – az teljesen rendben van! De biztosan szükséges-e 20 üveggel eltenni télire?

Kevés haszna van
Minél tovább fő a lekvár, annál kevesebb vitamin marad benne.
Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nincs semmi haszna. Természetesen van! A lekvárban megmarad a szükséges rostanyag, és valamennyi vitamin is, de a főzés során jóval kevesebb lesz belőlük, mint a friss gyümölcsökben.
És megint csak azt mondom – én is főzök azért egy-két üveg lekvárt télire. De a gyümölcsök nagy részét inkább lefagyasztom vagy megszárítom, mert így sokkal több hasznos anyag marad bennük.

„De az én nagymamám egész életében lekvárt főzött, és 80 évig élt”
Ez a kedvenc érvem. Az én nagymamám is majdnem 80 évig élt, de sajnos rengeteg egészségügyi problémával küzdött.
Ideje belátni, hogy sok nagymamától származó tanács ma már nem állja meg a helyét. A nagymamáink azért főztek lekvárt, mert valahogy tartósítaniuk kellett a termést, és enniük kellett valamit télen. Hűtőszekrények akkoriban még nem voltak, épp csak kezdtek elterjedni! A különálló fagyasztóládákról nem is beszélve.
Nekünk pedig a modern világban annyi sokkal hasznosabb lehetőségünk van, de mi mégis a lábosba tesszük a gyümölcsöt, megszórjuk egy tonna cukorral, és 500 órán át főzzük a tűzhelyen. De miért? 😅

Ha nem hiszel nekem, elolvashatod a témával kapcsolatban szakértők véleményét, vagy megkérdezheted bármelyik szakképzett orvost.
És még egyszer utoljára elmondom: én is szeretem a lekvárt, és eszem is! De soha nem fogok több tucat üveggel befőzni télire. Egyet-kettőt – még bármikor! A többit pedig – együk meg frissen, fagyasszuk le vagy szárítsuk meg.
És te egyetértesz velem? Ha nem, miért?
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK