HIRDETÉS BEZÁRÁS

Miért nem készítek soha lekvárt, és miért gondolom, hogy ez már egy idejétmúlt szokás

A régi nagymamás receptek szerint 1 kg lekvárhoz 1 kg cukor kell.

    Egy felnőtt ember számára az ajánlott napi cukorbevitel 25 g (ez körülbelül 5-6 teáskanál).

    HIRDETÉS

    Igazából már itt be is fejezhetnénk! Így is világos, hogy ebben a „hasznosnak” hitt üvegben iszonyú sok káros cukrot kapunk. Az pedig már egy másik nagy kérdés, hogy a főzés után maradnak-e benne egyáltalán vitaminok!

    cukor, egészség, életmód, hagyomány, lekvár, mértékletesség, recept, tartósítás, tévhitek, vitaminok

    Rögtön leszögeznék két dolgot:

    Először is: Én amellett vagyok, hogy együnk meg mindent, és ne vonjuk meg magunktól a finomságokat. Ezért én is eszem néha lekvárt, de csak ritkán és mértékkel. Viszont nem ruházom fel a cukorral és gyümölccsel teli üveget semmiféle varázslatos gyógyító tulajdonsággal. Egyszerűen csak finom, és kész. ÉS KÉSZ.

    Másodszor: Nem akarlak lebeszélni, ez a TE egészséged és a TE döntésed. Csupán megosztom a gondolataimat erről a témáról. Neked pedig jogod van egyetérteni velem, vagy sem 😉

    cukor, egészség, életmód, hagyomány, lekvár, mértékletesség, recept, tartósítás, tévhitek, vitaminok

    Miért ellenzem:

    Túl sok cukor

    Erről már beszéltem, de szeretnék még egyszer kitérni erre a pontra. A 2024-es statisztikák szerint csak Magyarországon 1,2 millió cukorbeteg ember élt. És ezek csak a hivatalos adatok. Ez RENGETEG. Összehasonlításképpen: a majdnem 150 milliós lakosú Oroszországban ez a szám „csak” 5,3 millió.

    HIRDETÉS

    Ez annak köszönhető, hogy kontrollálatlanul fogyasztjuk a cukrot: hozzáadjuk a teához, kávéhoz, üdítőkhöz, megkapjuk a kész szószokból, desszertekből, pékárukból stb. És ezen el sem gondolkodunk. Magad is könnyen rájöhetsz, hogy a valóságban ez jóval több, mint 25 g-os ajánlott napi bevitel.

    cukor, egészség, életmód, hagyomány, lekvár, mértékletesség, recept, tartósítás, tévhitek, vitaminok

    A cukor pedig a cukorbetegségen és annak következményein kívül okozhat elhízást, koleszterinlerakódást az erekben, ízületi és bőrproblémákat, a szervezet korai öregedését és egy csomó egyéb problémát.

    Hadd pontosítsak még egyszer – nem magával a cukorral van a baj, hanem a mennyiségével. Szóval megenni pár kanállal a kedvenc lekvárból – az teljesen rendben van! De biztosan szükséges-e 20 üveggel eltenni télire?

    cukor, egészség, életmód, hagyomány, lekvár, mértékletesség, recept, tartósítás, tévhitek, vitaminok
    HIRDETÉS

    Kevés haszna van

    Minél tovább fő a lekvár, annál kevesebb vitamin marad benne.

    Nem lennék őszinte, ha azt mondanám, hogy egyáltalán nincs semmi haszna. Természetesen van! A lekvárban megmarad a szükséges rostanyag, és valamennyi vitamin is, de a főzés során jóval kevesebb lesz belőlük, mint a friss gyümölcsökben.

    És megint csak azt mondom – én is főzök azért egy-két üveg lekvárt télire. De a gyümölcsök nagy részét inkább lefagyasztom vagy megszárítom, mert így sokkal több hasznos anyag marad bennük.

    cukor, egészség, életmód, hagyomány, lekvár, mértékletesség, recept, tartósítás, tévhitek, vitaminok
    HIRDETÉS

    „De az én nagymamám egész életében lekvárt főzött, és 80 évig élt”

    Ez a kedvenc érvem. Az én nagymamám is majdnem 80 évig élt, de sajnos rengeteg egészségügyi problémával küzdött.

    Ideje belátni, hogy sok nagymamától származó tanács ma már nem állja meg a helyét. A nagymamáink azért főztek lekvárt, mert valahogy tartósítaniuk kellett a termést, és enniük kellett valamit télen. Hűtőszekrények akkoriban még nem voltak, épp csak kezdtek elterjedni! A különálló fagyasztóládákról nem is beszélve.

    Nekünk pedig a modern világban annyi sokkal hasznosabb lehetőségünk van, de mi mégis a lábosba tesszük a gyümölcsöt, megszórjuk egy tonna cukorral, és 500 órán át főzzük a tűzhelyen. De miért? 😅

    cukor, egészség, életmód, hagyomány, lekvár, mértékletesség, recept, tartósítás, tévhitek, vitaminok

    Ha nem hiszel nekem, elolvashatod a témával kapcsolatban szakértők véleményét, vagy megkérdezheted bármelyik szakképzett orvost.

    És még egyszer utoljára elmondom: én is szeretem a lekvárt, és eszem is! De soha nem fogok több tucat üveggel befőzni télire. Egyet-kettőt – még bármikor! A többit pedig – együk meg frissen, fagyasszuk le vagy szárítsuk meg.

    És te egyetértesz velem? Ha nem, miért?

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni