A legeslegkedvencebb bogyós gyümölcsöm a fekete áfonya. Nem tudom, miért, de minden nap tudnám enni, és egyáltalán nem unom meg! A többi bogyós gyümölcsöt (az epret, a málnát, a vörös áfonyát, a cseresznyét) is szeretem. De a fekete áfonyát szeretem a legjobban.
Nyáron igyekszem magában, frissen enni. Mindenképpen teszek a reggelimbe is. Ez nagyjából így néz ki:

Télen is veszek néha friss fekete áfonyát. Persze méregdrága, de ha nagyon megkívánod, belefér. Jobb ebből a pénzből gyümölcsöt venni, mint süteményt.
Télen azonban gyakran használom a nyáron lefagyasztott áfonyát. Tökéletesen megőrzi az ízét és a formáját is, ezért tálaláskor még díszítésre is használható!
Például így díszítettem a palacsintákat:

Itt pedig a forró kásához adtam fagyasztott áfonyát:

Télen szeretek még áfonyával (szintén fagyasztottal) „fehérjés reggelit” is készíteni. Ez a saját találmányom, pont az én ízlésem szerint. Így néz ki:

Egyszóval, a fekete áfonya egész évben szerepel az étrendemben. Ma pedig szeretném részletesen elmesélni és megmutatni neked, hogyan fagyasztom le télire.
Fontos: Ezt a módszert alapul véve te is elrakhatod a kedvenc bogyós gyümölcsödet! Nem csak a fekete áfonyánál működik.
A teendők
Július-augusztusban kimegyek a piacra, és fekete áfonyát veszek. Rögtön 2-3 kilót:

Egy nagyon érdekes megfigyelésem a piaccal kapcsolatban: ha nem kora reggel, hanem dél körül, záráshoz közeledve érkezel, akkor a legkedvezőbb áron juthatsz hozzá az áfonyához.
De van hátoldala: ha a szezon elején vagy éppen a végén járunk, délre már elfogyhat a gyümölcs, egyszerűen elkapkodják. Tehát ez a módszer csak a főszezonban működik, amikor rengeteg az áfonya.
A megvásárolt gyümölcsöt nyugodtan beteheted a hűtőbe, és ráérsz vele másnap foglalkozni. Ez a fekete áfonya hatalmas előnye – sokáig eláll!
Például legutóbb vasárnap vettük a gyümölcsöt, és én csak ma (csütörtökön) ettem meg az utolsó szemeket. És egyáltalán nem romlott meg!
Fagyasztás előtt a fekete áfonyát alaposan meg kell mosni.

Én egyszerűen beáztatom hideg vízbe körülbelül 5 percre, majd egy szűrőben átöblítem még 1-2 percig.
És jön egy másik fontos lépés, amit sokan valamiért kihagynak. Mosás után a fekete áfonyát kötelező megszárítani!
Ehhez papírtörlőre terítem, finoman felitatom róla a vizet, és hagyom így állni 10-15 percig.

Igen, sok papírtörlő fogy, de pont ezért vettem.
A gyümölcsöt közvetlenül mosás után lefagyasztani nem szabad, mert a felületén maradt nedvesség jéggé válik, és ez rontja a bogyók minőségét a fagyasztás során.
Ezért kritikus fontosságú:
- a felületükön marad a nedvesség, ami később jéggé fagy;
- a jég roncsolja a szerkezetüket, és a bogyók puhává, vizenyőssé válnak;
- a szemek egyetlen nagy tömbbé fagynak össze!
- kiolvasztáskor megnő a romlás veszélye.
Ezután átválogatom: a romlott, túl puha vagy sérült szemek nem alkalmasak fagyasztásra. Ezeket ki kell venni.

Aztán fogok egy speciális fagyasztórekeszt, kibélelem sütőpapírral, és egy rétegben elhelyezem rajta a fekete áfonyát.

Nekünk van egy különálló, nagy fagyasztóládánk, amiben nagyon kényelmes fagyasztani. De ha neked nincs ilyen rekeszed, kiteheted a bogyókat egy tepsire, tálcára vagy egy lapos tányérra is (csak ne felejts el alá sütőpapírt vagy folpackot tenni).
Néhány órára, vagy amíg teljesen meg nem fagynak, a fagyasztóban hagyjuk a szemeket. Én általában egy éjszakára szoktam bent hagyni.

És íme, így néz ki a fekete áfonya, amikor teljesen megfagyott:

Most átteszem egy fedeles dobozba vagy egy speciális fagyasztózacskóba (ideiglenesen), és ugyanezt megcsinálom a következő adaggal is. Ezúttal 2 kg áfonyát fagyasztottam le így.
Amikor az egész adag elkészült, szólok a férjemnek, és vákuumzacskókba csomagoljuk a készleteinket.
Hogy miért szólok a férjemnek? Mert élvezi ezt a folyamatot 😄 Nem véletlenül hív engem mókusnak, én pedig őt süninek. A mókus és a süni télire gyűjtögetnek:
Először fogja a tekercset és méretre vágja a zacskókat:

Szándékosan ekkorára vágjuk, hogy egy adag gyümölcs egy alkalomra (két főre) elég legyen. Nekünk így a legkényelmesebb: kiveszed, és azonnal megeszed vagy felhasználod egy recepthez.
Ezután a vákuumozó segítségével lezárja a zacskók egyik oldalát:

Nálunk ez csapatmunka: a férjem ideadja a zacskókat, én azonnal beleteszem a fagyasztott áfonyát, ő pedig visszaveszi és levákuumozza.

Egyelőre nem tudom dicsérni vagy szidni a vákuumozónkat, az elsőt vettem meg, ami szembejött a boltban. Még teszteljük. Vákuumoz, majd azonnal le is zárja a zacskó szélét.

Ezután filccel feliratozom a zacskót: ráírom, hogy fekete áfonya (hogy később ne keverjem össze az erdei áfonyával), és elteszem a fagyasztóba. Azt tanácsolom, hogy a dátumot is írd rá.

Tavaly még nem volt vákuumozóm, akkor szárítás után kicsi (ez fontos) dobozokba tettem a fekete áfonyát, és úgy fagyasztottam le. Az is jól bevált, és a szemek nem fagytak össze egy tömbbe.

De itt fontos, hogy:
- a bogyók szárazak legyenek (egy kevés nedvesség megengedett, de ne álljon rajta a víz)
- a dobozok kis méretűek legyenek, és a bogyók lazán legyenek benne, nem szabad őket lenyomkodni!
Ennyi az egész! Remélem, valakinek hasznára válik a módszerem 💙