- A tojásokat a dobozukban tárold, ne tedd át őket másik edénybe, hogy ne kerüljenek át a héjon lévő baktériumok.
- A tojásos dobozt csomagold be egy nejlonzacskóba, mert az is szennyezett lehet.
- Tedd a hűtőszekrény legalsó polcára, hogy ha egy tojás eltörik, ne szennyezze be a többi élelmiszert.
- Miután omlettet készítettél vagy hozzáértél a tojás héjához, moss kezet. A kézmosás különösen fontos, ha utána olyan ételt készítesz, amit nem kell melegíteni, például zöldségsalátát.
- A tojásételek elkészítése előtt hőkezeléssel kezeld a tojásokat a fertőzés megelőzése érdekében.
Az ember naivan azt hinné, hogy milyen hasznos szokás minden ételt megmosni fogyasztás előtt. Pedig nem!
Izraeli mikrobiológusok szerint egyes ételek mosása pont hogy növeli a fertőzés kockázatát. Most kiderítjük, mely ételeket nem szabad megmosni, és melyeket kell alaposan megtisztítani.

Néhány dolog biztosan meglep majd, de hidd el, minden, amit itt olvasol, vezető mikrobiológusok és táplálkozási szakértők ajánlásainak gyűjteménye.
Csirkehús
Miért ne mosd? Dr. Dan Barel mikrobiológus szerint a csirkehúst nem szabad megmosni. A csirkék a zsúfolt tartási körülmények miatt az egyik legfertőzöttebb élelmiszer a konyhában.
Bár sokan mossák meg a csirkét elkészítés előtt, ez a veszélyes baktériumok, például a szalmonella elterjedéséhez vezethet a mosogatóban és az egész konyhában. Sőt, más élelmiszerek is megfertőződhetnek.

Ha például egy megmosott csirkedarab hozzáér egy almához vagy salátához, amit aztán nyersen megeszel, ételmérgezést kaphatsz.
A szalmonellafertőzés magas lázat, hányást és hasmenést okozhat, legyengült immunrendszerű embereknél, időseknél és gyerekeknél pedig akár kórházi kezelésre is szükség lehet.
A csirkében más baktériumok is lehetnek, például a Campylobacter, ami az ételmérgezések egyik leggyakoribb oka, és a Listeria, ami különösen veszélyes a várandós nőkre és a legyengült immunrendszerűekre.
Hogyan őrizd meg a higiéniát? A csirkét alaposan főzd, süsd vagy grillezd meg, de előtte ne mosd meg, és ne is fogdosd sokat.
Minden baktérium elpusztul 70 fokon, ezért fontos, hogy a csirke legbelső része is elérje ezt a hőmérsékletet.
Főzés után alaposan mosd el az edényeket, és öblítsd le forró vízzel a fertőtlenítéshez. A kezeidet elég szappannal és vízzel megmosni.
Zöldségek
Az elmúlt 20 évben az ételmérgezések jelentős részét zöldségek okozták. A legtöbb szennyező baktérium a talajból vagy az öntözővízből kerül a zöldségekre.
Gyakran használnak szennyvizet (tisztított szennyvizet) öntözésre, aminek nagy része megfelelő minőségű, de néha tartalmazhat veszélyes baktériumokat.

Az egyik ilyen az E. coli baktérium, ami gyomorrontást okozhat. Bár a zöldségeket és gyümölcsöket a csomagolóüzemben megmossák, minél rücskösebb a héjuk, annál nagyobb az esélye, hogy a baktériumok rajta maradnak a mosás után is. Például az uborka fertőzésveszélye nagyobb, mint a paradicsomé.
Hogyan őrizd meg a higiéniát? A földhöz közel termő zöldségeket, például a salátát, alaposan meg kell mosni. A legyengült immunrendszerűeknek, a várandós nőknek, a gyerekeknek és az időseknek ajánlott fertőtlenítő folyadékot használni a zöldségek és gyümölcsök tisztításához.
Tojás
A csirkéhez hasonlóan a tojásokat is gyakran fertőzi szalmonella. A baktériumok általában a héjon vannak, de a sérült héjon keresztül bejuthatnak a tojásba is. A tojások mosása felgyorsíthatja a baktériumok bejutását és a tojás megfertőződését.

Hogyan őrizd meg a higiéniát?
Marhahús
Miért ne mosd? A marhahús kevésbé fertőzött, mint a csirke, de fennáll a baktériumokkal, például a Clostridiummal, és parazitákkal, például a Toxoplasmával való fertőzés veszélye, ami különösen veszélyes a várandós nőkre.

Van némi kockázat a véres steak fogyasztásával, ezért a vörös húsokat legalább közepesen átsütve ajánlott fogyasztani.
Darált hús
A darált hússal is problémák adódhatnak, mert a nagy felülete miatt könnyen romlik és szennyeződik.
Például Izraelben tilos előre darált húst árulni, a húst a vásárló szeme láttára kell ledarálni, előtte megmosva.

Hogyan őrizd meg a higiéniát? Darálás előtt alaposan nézd meg a húst, hogy a színe megfelelő, és frissnek tűnik-e.
A hentesnek a kiválasztott húsdarabot egy speciális mosogatóban kell megmosnia, és csak utána szabad ledarálni. Vásárlás után azonnal tedd be a hűtőbe, mert gyorsan romlik. Ha hűtőben tárolod, és nem a fagyasztóban, még aznap el kell készíteni.
Csírák
Az elmúlt két évtizedben a csírák fogyasztása sok ételmérgezést okozott az E. coli és a szalmonella baktériumok jelenléte miatt. Mivel ez általában a magok szennyeződése miatt történik, a mosás nem segít.

Hogyan őrizd meg a higiéniát? A veszélyeztetett csoportoknak (legyengült immunrendszerűek, idősek és várandós nők) nem ajánlott nyers csírát enni, csak főzve.
Avokádó
Az avokádó is fertőzött lehet E. coli baktériummal. A rücskös héjon sok mikróba megtelepedhet. Amikor felvágod az avokádót, ezek a mikróbák a húsába kerülnek.

Hogyan őrizd meg a higiéniát? Alaposan mosd meg az avokádó héját szappanos vízzel, és csak utána vágd le a héját.
Dinnye
Sok országban nem szokás megmosni a dinnyét hámozás előtt, de az USA-ban a legtöbb ember megmossa. Körülbelül kilenc évvel ezelőtt az USA-ban súlyos ételmérgezés történt, ami 13 ember halálát okozta.
A mérgezést a csomagolóüzemben rosszul megmosott, Listeria baktériummal fertőzött dinnye okozta. Körülbelül két évvel ezelőtt Ausztráliában is történt hasonló mérgezés, ami szintén halálos áldozatokkal járt.

A dinnye azért hajlamos a fertőzésre, mert a földön terem, ami, mint már említettük, fertőzött lehet, és a rücskös héja miatt, amin a baktériumok könnyen elszaporodnak.
A fertőzés a dinnye felvágásakor történik, amikor a héjon lévő baktériumok átkerülnek a belsejébe, amit megeszünk.
Hogyan őrizd meg a higiéniát? Alaposan mosd meg a dinnyét mosogatószeres vízzel, és csak utána vágd fel és hámozd meg. A görögdinnyét viszont nem kell megmosni, mert sima a héja, ezért a fertőzésveszélye kicsi.
Italosdobozok
Miért ne nyúlj hozzájuk mosatlanul? Bár az ételmérgezés kockázata ebben az esetben alacsony, az italosdobozokkal az a probléma, hogy a szánkba kerülő részük ki van téve a külső szennyeződésnek, és nem tudhatjuk, milyen körülmények között tárolták őket.

Ezért mindig jobb üvegből inni, aminek a szája zárt, és nem fertőződhet baktériumokkal.
Hogyan őrizd meg a higiéniát? Ha mégis dobozos italt iszol, nyitás előtt mosd meg szappanos vízzel.
Hal
Miért ne mosd? A friss hal tartalmazhat Listeria baktériumot, a hal mosása pedig a baktériumok elterjedéséhez vezethet a mosogatóban és az egész konyhában.

Hogyan őrizd meg a higiéniát? A halat a vásárlás napján készítsd el, és ne mosd meg. A nyers halból készült ételekhez, például a sushihoz, a halat az elkészítés napján kell megvásárolni, és meg kell győződni arról, hogy a hal nagyon friss.
Köszönjük, hogy elolvastad a cikkemet! Remélem, hasznosnak találtad.
A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK