HIRDETÉS

Ezek a történelmi események bizonyítják, hogy tényleg furcsa dolgok szoktak történni péntek 13-án


Tudományos nyelven csak „triszkaidekafóbiának” nevezik a tizenhármas számtól, különösen a péntek 13-ától való félelmet. Nem véletlenül persze, hiszen több tucat film készült már arról, hogy mennyi balszerencsés dolog tud történni ezen a napon. Ha el is tekintünk ezektől, és csak a véletlen számlájára írjuk fel, ez az ominózus nap akkor is nagyon balszerencsés: minden péntek 13-án ugyanis átlagosan 800 millió dollárt veszít a gazdaság csak azért, mert az emberek félnek utazni, vásárolni, vagy épp szórakozni menni. De tényleg ilyen félelmetes ez a nap?

HIRDETÉS

A Liked.hu-nál most úgy döntöttünk, hogy utánajárunk ennek, és kiderítjük: csak egy rossz babona a péntek 13-ától való félelem, vagy tényleg jobb otthon maradni, és vastag takaró alá bújni ilyenkor? A történelmi események mindenesetre azt mutatják, hogy jobb az óvatosság.

A Buckingham-palotát péntek 13-án pusztították el a második világháborúban.

Buckingham palota lerombolása

A második világháborúban csak „Blitz” néven vált híressé az a légi háború, mely valamennyi brit nagyvárost romba döntötte. A terrorbombázás alatt csak Londonra 337 tonna robbanóanyagot dobtak le a Luftwaffe gépei. Ebből a Buckingham-palota is kapott, melyre 1940. szeptember 13-án pénteken 5 bombát dobtak le. Bár a királyi család is itt tartózkodott ekkor, senki sem sérült meg.
Péntek 13 balesetek

Péntek 13-án 13:30-kor villám csapott egy 13 éves fiúba.

Péntek 13

Az angliai Lowestoft Seafront Air légi bemutató során villám csapott egy 13 éves fiúba, aki esernyőt tartott a kezében. Bár az egybeesés megdöbbentő, a srác néhány égési sérüléssel, és pár napos kórházi kezeléssel megúszta a balesetet.

A Costa Concordia üdülőhajó zátonyra futott.

Costa Condordia péntek 13

A Costa Concordia tengerjáró üdülőhajó 2012. január 13-án, pénteken zátonyra futott és részben elsüllyedt. Ez volt a legnagyobb személyszállító-hajó katasztrófa a Titanic óta, ráadásul több mint kétszer annyian utaztak rajta, mint a Titanicon. 32 ember vesztette életét ebben a katasztrófában.

Fekete péntek: a nap, amikor az ausztráliai Victoria állam fele leégett.

Victoria állam fekete péntek

Ez volt az ausztrál történelem egyik leghalálosabb eseménye. Az erdőtüzek 1939. január 13-án kezdődtek, és az állam nagy részére átterjedtek. Ez idő alatt 700 otthon égett le, 71 ember hunyt el, és a lángok nagyjából az állam háromnegyedének megfelelő méretű földet pusztítottak el.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

1972. október 13-án, pénteken két nagy légi katasztrófa is történt.

Péntek 13 légikatasztrófa

Az Uruguay-i légierő 571-es járata épp Chile-be tartott, amikor egy technikai probléma miatt kényszerleszállást kellett végrehajtania az Andokban. Tíz nap sikertelen keresés után a keresőcsapatok végül felfüggesztették a keresést. A gépről két ember aztán később sikeresen elérte az egyik közeli tábort, de 16 embernek sosem lett meg a holtteste.

Ugyanezen a napon történt az orosz Aeroflot légitársaság 217-es repülőjáratának balesete, mely az orosz történelem eddigi legsúlyosabb légi katasztrófája. A fedélzeten utazó mind a 174 utas meghalt egy rossz időjárás miatt megkísérelt kényszerleszállás miatt. Soha nem sikerült tisztázni, hogy pontosan mi okozhatta a balesetet.

Az 1970-es bangladesi tragédia.

Bangladesi szőkőár péntek 13

1970. november 13-án, pénteken Bangladesre lecsapott a Bhola ciklon, ami szökőárt okozott, és közel félmillió ember életét követelte. Ha ez nem lett volna elég, a mezőkön tartott állatok és növények 90%-a is elpusztult. A katasztrófa hosszú évekre tönkretette az országot, mivel akkora éhínséget okozott, amit nagyon nehezen tudtak csak kiheverni. A bangladesi emberek azóta is az ország történelmének fekete napjának tartják ezt a pénteket.

A számítógépes vírus, ami megbénította Nagy-Britanniát.

Számítógépes vírus anglia

1989. január 13-án, pénteken egy számítógépes vírus jelent meg, ami egész Angliát érintette. A vírus minden számítógépről törölte a személyes fájlokat, majd le is lassított azokat. A megfelelő intézkedéseknek köszönhetően aztán sikerült megállítani a vírus terjedését.

Mit gondolsz péntek 13-áról? Te is babonás vagy? Fel mernél ülni egy repülőre ezen a napon, vagy mernél hozni életre szóló döntést?

HIRDETÉS
HIRDETÉS

5 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.