HIRDETÉS

Miért nem tudunk takaró nélkül aludni még a legforróbb nyári éjszakán sem?


Éjszaka az ágyban forgolódva az egyetlen dolog, ami segíthet, az a takaró. Úgy tűnik, hogy mágikus képességei vannak, aminek köszönhetően gyorsabban alszunk el, és ez alól még a legforróbb nyári éjszakák sem kivételek.

HIRDETÉS

Számos oka van annak, hogy miért ragaszkodunk ennyire a takaróhoz, és ha megismered őket, akkor hirtelen minden értelmet nyer.

Szabályozza a testhőmérsékletet

Melegvérű lények vagyunk, ami azt jelenti, hogy a testünk szabályozza a belső hőmérsékletet – ez segít melegen maradni. Amikor azonban mélyálomban vagyunk, minden funkciónk gyengül, így nagy segítséget jelenthetnek a közvetlen közelünkben lévő dolgok. A takarók segítenek az optimális testhőmérséklet fenntartásában, ezáltal jobban alszunk velük.

A takarók nélkülözhetetlen részét képezik a lefekvésnek

A szokásaink rabjai vagyunk, ezért óriási hatással vannak ránk a takarók. Nem is feltétlenül az általuk nyújtott biztonsági érzet miatt ragaszkodunk hozzájuk, sokkal inkább egyszerűen az évek során annyira megszoktuk őket, hogy az alvási rutinunk szerves részét képezik, és elképzelhetetlen nélkülük a lefekvés. Amikor befekszünk az ágyba és betakarjuk magunkat, az egyfajta jel a testünknek, hogy ideje aludni.

Csökkenti a stresszt és a szorongást

32 20330310 fdf61f4352e4f25a555670ba69d167edb7341a2f 3000 1 1587729178 728 32e9147584 1589533554

A szerotonin az egyik „boldogságanyag”, ami fontos szerepet játszik abban, hogy boldogok és nyugodtak maradjunk. Stresszhelyzetben és szorongás közepette nehéz elaludni, de ha betakarjuk magunkat a testünk szerotonint kezd el termelni, ami megkönnyíti az elalvást.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS

Segítenek az elalvásban

A takarók egyfajta mikroklímát hoznak létre, vagyis egy mesterséges burkot körülöttünk, aminek köszönhetően a hőmérséklet alig változik valamit az éjszaka során. Ennek köszönhetően a felmelegedő vagy épp lehűlő szoba nem befolyásol minket alvás közben. Tehát nem csak gyorsabban elalszunk a takaróknak köszönhetően, de jobb és pihentetőbb alvást is produkálhatunk általuk.

Biztonságérzetet nyújtanak

5308534 21934710 TheRealReasonHumansNeedToSleepUnderBlankets 1587980837 1920 1 1587980838 728 32e9147584 1589533554

A takarók már egészen gyerekkorunk óta növelik a biztonságérzetünket. Akkoriban talán a legnagyobb félelmünk a sötétség vagy az ágyunk alatt lakó szörnyek voltak, de a takaró alatt valahogy mindig biztonságban éreztük magunkat. A félelmeink persze már elmúltak, a takaró nyújtotta „mágikus biztonságérzet” azonban nem – ez továbbra is ott van a tudatalattinkban, ezért érezzük magunkat olyan kellemesen és biztonságosan, amikor betakarva fekszünk az ágyunkban.

Te is be szoktál takarózni még a legforróbb nyári éjszakán is? El tudnál aludni takaró nélkül? Meséld el nekünk hozzászólásban az észrevételeidet!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


  • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.