HIRDETÉS

A H&M üzletek 12 marketingtrükkje, amivel vásárlásra ösztönöznek bennünket

1947-ben a svéd Västerås városban, egy Erling Persson nevű üzletember női ruhaboltot nyitott, ami a Hennes nevet kapta. (jelentése svédül: neki (nőnek)) 20 év után a vadászboltjairól híres Mauritz Widforss betársult a cégbe, így jött létre a híres H&M név, ami a Hennes & Mauritz név rövidítése. Napjainkban ez a legnagyobb ruházati cikkeket forgalmazó üzletlánc Európában, aminek minden nagyobb városban találhatók üzletei. Rajongói között hétköznapi emberek és hírességek egyaránt megtalálhatók, de vajon mi a titka ennek az üzletláncnak, amiért ilyen gyakran szeretnek hozzájuk visszatérni a vásárlók?

Az Ikea trükkjei után most megmutatjuk nektek, hogy milyen rafinált megoldásokat alkalmaz a H&M, amivel tulajdonképpen garantálja, hogy sose tudjuk elhagyni az üzleteit legalább egy ruhadarab vagy kiegészítő nélkül.


 1. 1 A próbababák helyének különleges jelentése van.


  A bolt bejáratánál található próbababák mindig az új kollekció legdrágább ruháit viselik. Itt mindig jobb minőségű ruhák találhatók, mint az akasztókon és az asztalokon. Ez az áruház ún. „forró zónája”, mely segíti a legújabb áruk gyors eladását.

  A legújabb kollekció darabjai közvetlenül a próbababák mögött találhatók, így a vásárlónak nem kell szaladgálnia a boltban, ha ezeket szeretné megtekinteni.

 2. 2 A legkeresettebb ruhák a bolt belsejében eldugva találhatók.


  Ha olcsó ruhát, alap ruhadarabokat vagy akciós ruhákat keresel, akkor jó ha tudod, hogy ezek mindig a bolt hátuljában találhatók – okkal. Az áruház célja ezzel hogy az egész bolton „keresztülrángassa” a vásárlót, aki így nagy valószínűséggel lát valami olyat az út során, ami megtetszik és nem lesz képes otthagyni a boltban.

  Erre a bolt még rá is tesz egy lapáttal, és a leghívogatóbb termékeket mindig a sétáló folyosó közvetlen közelébe helyezi, hogy ha esetleg nem is vásárolunk semmit, akkor is vágyjunk arra, hogy újra visszatérjünk a boltba a sok izgalmas ruha és kiegészítő miatt.

 3. 3 Az üzletek kialakításánál a legapróbb részletekre is ügyelnek.

  10373665 cq5damweb976603 1569793276 728 74fe7ac4c1 1570110226
  dezeen
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A bolt feladata nemcsak annyi, hogy helyet szolgáltasson a vendégeknek a vásárláshoz, fontos, hogy a vásárlásra is ösztönözze őket egyúttal. Erre pedig mint minden üzletnek, a H&M-nek is megvannak a trükkjei – egészen pontosan egy speciálisan erre a célra létrehozott belsőépítészeti osztály foglalkozik azzal, hogy a padlóburkolattól a világításig mindent gondosan megtervezzenek a H&M üzletekben.

  A cég az égőktől a lépcsőkorlátig kivétel nélkül olyan elemeket használ az üzletek berendezéséhez, melyeket külön nekik gyártottak, megrendelésre. Ezzel igyekeznek elérni, hogy a vevők a lehető legkényelmesebben érezzék magukat és máskor is szívesen visszatérjenek.

 4. 4 Az asztalon lévő dolgok segítenek növelni az "átlagos" hatást.


  Az asztalokon található ruhadarabokat két hetente cserélik, és ezek az üzletek egyik leginkább kelendő termékei. Még ha esetleg úgy is térünk be a boltba, hogy nincs szükségünk fehér ingre, az asztalok felett látható akciós táblára felfigyelve valószínűleg egy olcsó inggel a zsebünkben távozunk majd a boltból.

  Az asztalokra és az ilyen termékekre azért van szükség, hogy spontán-vásárlásra ösztönözze a vásárlókat. Megláttad. Megtetszett. Megvetted.

 5. 5 A H&M maga hozza létre a legújabb divatot.


  A divatvilág más márkájával ellentétben a H&M nem használ más mintákat és sablonokat a ruhái tervezéséhez – a legtöbb ruháját teljes egészében saját maga tervezi. Ez egyfajta plusz exkluzivitást biztosít a vásárlók számára. A H&M egyébként minden évben egy versenyt tart a legjobb fiatal tervezők számára, ahol a győztes 25 eurós díjat kap, valamint egy hat hónapos szakmai gyakorlatot a cégnél, és a saját ruhakollekciójának legyártásának lehetőségét.

 6. 6 Jó okkal "állják utunkat" a pénztárak előtt található árukkal.


  Valószínűleg Te is észrevetted már, hogy a H&M üzletekben zoknit, harisnyát, karkötőket és egyéb olcsó holmikat kínálnak a pénztár előtt a vásárlóknak. Nem véletlenül, ez az ún. impulzív vásárlási terület, ami gondoskodik róla, hogy még egy kicsit magasabb legyen az általunk fizetett számla.

  Lényegében ugyanaz a célja, mint az élelmiszerboltok pénztárainál kihelyezett csokiknak, rágógumiknak és üdítőknek.

 7. 7 A H&M-nek saját célközönsége van, és rájuk összpontosít elsősorban.


  A H&M áruházak fő vásárlói a 35 év alatti nők, ezért a plakátjaikkal, reklámfilmjeikkel és online kampányaikkal egyaránt ezt a célközönséget célozzák meg elsősorban. A H&M reklámjai főként az ésszerű fogyasztásra, a környezettudatos vásárlásra, a feminizmusra, és a pozitív testképre alapoznak, de reklámjaikban sokszor feltűnnek plus-size modellek, valamint fogyatékossággal élő emberek egyaránt.

  A H&M marketingosztálya nem távolítja el a hegeket és a striákat a modellek testéről. Ez a lépés nagyban megkülönbözteti őket a divatvilág más résztvevőitől – a vásárlók nagy örömére. Mint kiderült ugyanis, a vásárlók sokkal inkább képesek azonosulni a hétköznapinak tűnő nőkkel, mint a tökéletesnek maszkírozott modellekkel. A H&M részben ennek is köszönheti a nagyon hűséges közönségét.

 8. 8 A H&M évente egyszer a világ leghíresebb tervezőivel közös kollekciót dob piacra.


  A cég világhírű divattervezőkkel történő együttműködése még 2004-ben kezdődött. Akkor Karl Lagerfeld-del közös kollekciót dobtak piacra, ami 25 perc alatt elfogyott. Azóta a cégnek többek között volt már limitált kollekciója Versace-val, Balmain-nal, Moschino-val és Roberto Cavalli-val is.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 9. 9 A H&M a hírességek között is nagy népszerűségnek örvend.

  10373465 65164460 5f8f72b42d9bc810730c15b9a3cee59bb32ed53f 1500 1 1569938606 728 679a91bfae 1570110226

  A cég nemcsak a reklámplakátokon való szerepléshez szereti felkeresni a világ legismertebb hírességeit, legújabb kollekcióit általában a Met Gálán, és a hozzá hasonló rendezvényeken szokta debütáltatni olyan hírességekkel, mint Sarah Jessica Parker, Penelope Cruz vagy épp Winona Ryder, de olyan is volt már, hogy Michelle Obama-n vagy épp Kate Middleton-on tűnt fel a cég legújabb kollekciója.

  Ezzel a H&M egyértelműen azt akarja sugallni a vásárlóinak, hogy a ruháik nem rosszabbak, mint például a luxusmárkák termékei, és a segítségükkel még közelebb kerülhetnek kedvenc bálványaikhoz.

 10. 10 A H&M kollekciói szezononként változnak, és több osztályra oszlanak.


  A H&M a párizsi divathéten minden évszakban új kollekciót mutat be. A kollekciókban található ruhadarabok több különálló osztályra oszlanak, és minden osztálynak megvan a maga neve: H&M Basic, Studio, LOGG, Divided, stb.

  Európában a H&M LOGG termékek a legnépszerűbbek – ez a kiváló minőségű alkalmi ruhákat takarja: ingeket, pulóvereket, farmerokat és egyéb kiegészítőket. A H&M prémium minőségű címkével ellátott termékeket is gyárt, melyek ára nyilván magasabb, de nem túlárazott: a termékek minőségének megfelelő. 

 11. 11 támogatják a fenntarthatóságot.


  ,,Hasznosítsa újra ruháit a H&M-nél, és a következő vásárlásából 15% árengedményt kap.”

  A cég stratégiája a divatteremtés, a környezet károsítása nélkül. A ruhák varrásához szerves pamutot használnak, melyek vegyi anyagoktól és rovarirtóktól mentesek. A Conscious osztály ruhái teljes egészében újrahasznosított és/vagy organikus anyagokból készülnek – sőt, még a boltokban található izzók is energiatakarékosak.

 12. 12 A cég egyre inkább az online vásárlásra összpontosít.


  Ha szeretnéd elsőként megkaparintani a H&M legújabb kollekcióinak darabjait, akkor jobban teszed, ha először az interneten keresgélsz. Az online áruházban ugyanis néhány héttel korábban jelennek meg a legújabb kollekciók, mint ahogy feltűnnének azok a boltok polcain.

 13. 13 Bónusz: Hogyan spóroljunk a H&M-ben?

  10373215 Depositphotos 130525548 xl 2015 1569852064 728 d118189a0d 1570110226
  hm

  • Az üzletek sokszor happy hour promóciót tartanak 17:00 és 18:00 között. Ebben az időszakban a kedvezmények elérhetik akár a 15-20%-ot is. A részletes információért érdemes nyomon követni a H&M üzleteket a közösségi hálózatokon.
  • Mint azt már fentebb is említettem: egyszeri 15%-os kedvezményre jogosító kupont kapunk, ha újrahasznosítjuk náluk a ruháinkat. A kedvezményes kupont egy évig használhatjuk fel.
  • Az online áruházból történő ingyenes házhoz szállításhoz csak telepítenünk kell a H&M telefonos alkalmazását, amivel egyébként 10% kedvezményt is kapunk egyúttal az első vásárlásunkból.
  • A legjobb, ha kora reggel térünk be a H&M üzletekbe vásárolni: ilyenkor minden a helyén van, az üzletek tiszták, és jó esélyünk van rá, hogy megtaláljuk a kívánt terméket.
  • A legnagyobb tumultus általában júniusban és novemberben tapasztalható a H&M üzletekben, a legjobb napok a vásárlásra pedig kétségkívül a hétfők és a csütörtökök, mert ekkor szokták frissíteni az üzletek a kínálatukat.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.