HIRDETÉS

9 titok, amit a vízvezeték-szerelők nem szívesen osztanának meg velünk

A modern világban egy vízvezeték-meghibásodással kapcsolatos probléma valóságos katasztrófának mondható. Napjainkban egy mosdó, zuhany vagy vécé nélkül töltött nap fájdalmasabb, mint valaha. Nem meglepő tehát, ha a meghibásodás első jelére azonnal pánikolva rohanunk a telefonunkért, hogy megkeressük a hozzánk legközelebb eső szerelő telefonszámát. A sokszor csillagászati összegre rúgó javítási költségek azonban elkerülhetők, ha tudjuk, hogyan bánjunk a vízvezetékünkkel és a hozzá kapcsolódó háztartási eszközökkel.


 1. 1 Mosógép-tömlő csere


  Egy tömlőcseréhez történő vízszerelő hívás valóságos pénzkidobás. A szakik általában jó megkérik a kiszállás árát, noha a munka valójában 10 percig tart, a hozzá szükséges alkatrészt pedig bármelyik Praktikerben vagy Bauhausban 1500 forintért megvehetjük. Az internet ráadásul tele van tutorial videókkal, melyek segítenek bemutatni, hogy a különböző típusú mosógépeknél hogyan is néz ki pontosan egy ilyen tömlőcsere.

 2. 2 Ne engedd bele az olajat és a zsírt a mosogatóba


  Az olaj és a zsír nem oldódik a vízben. Ehelyett inkább letelepednek a csövek falain, majd az évek haladtával szépen lassan zsírral torlaszolják el a vízvezetékrendszert. A csövekre rakódott hulladék nemcsak az adott helységet, magát a házat és a városi hálózatot is károsíthatja.

 3. 3 Vigyázz a fürdőbombákkal

  superterry
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nincs is szórakoztatóbb mint egy fárasztó nap után egy kád forróvizet engedni, és a kedvenc fürdőbombánkkal oldani a nap közben ránk ragadt stresszt. Igen ám, de ezek a szórakoztató kellékek később sok fejfájást okozhatnak, a bennük található só és olaj ugyanis nem oldódik a vízben – ezek szintén lerakódnak a csövek falain. Ha a bombákat a gyártó virágszirmokkal, apró kövekkel és egyéb dekorációkkal díszíti, akkor pláne nincs keresnivalója a csatornában.

 4. 4 Ne öntsünk forrásban lévő vizet a műanyag csövekbe


  A forrásban lévő víz megolvaszthatja a csöveket, ami előbb-utóbb szivárgáshoz vezethet. Persze nem fenyeget veszély, ha egyszer-egyszer leengedünk egy kevés forróvizet, de ha rendszeresen csináljuk, akkor jobb ha felkészülünk a szivárgásra. Ugyanez vonatkozik egyébként a műanyag vagy gumi csatlakozással ellátott fémcsöves vízvezetékrendszerek tulajdonosaira. Várjuk meg amíg a lábosban lévő víz lehűl, vagy folyassunk rá hideg vizet és csak utána öntsük a lefolyóba.

 5. 5 Eldugult vécére műanyag fólia


  Kellemetlen tud lenni, ha eldugul a WC-nk és nincs kéznél vécépumpa. Kellemetlen, de nem megoldhatatlan. Egy műanyag fólia segítségével hasonló hatást érhetünk el. Ehhez csak annyi a dolgunk, hogy

  • ragasszunk kétoldalú ragasztót a vécé peremére.
  • takarjuk be a vécét egy műanyag fóliával,
  • húzzuk le a vécét – ettől a fólia megduzzad,
  • majd egy (vagy több) határozott mozdulattal nyomjuk le a fóliát, amitől a dugulás megszűnik.
 6. 6 Ne engedjünk rögtön forró vizet a kádba


  Ha fürödni készülünk, előbb mindig langyos vagy hideg vizet engedjünk a kádba, majd fokozatosan kezdjük el melegíteni azt. A zománcozott fürdőkádak hálásak lesznek érte - nem sárgulnak és nem repedeznek meg.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 Használjunk szódát


  A mosogató tisztításához nem kell pénzt költenünk drága lefolyótisztítókra, elég ha van kéznél egy kis szóda és ecet – ezekkel legalább olyan eredményt fogunk elérni, ha nem jobbat.

  • Öntsünk egy fél pohár szódabikarbónát a lefolyóba.
  • Ezután öntsünk rá ugyanakkora mennyiségű ecetet.
  • Várjunk néhány órát, majd öblítsük át a vezetéket meleg vízzel.
 8. 8 Tisztítsuk rendszeresen a mosógépünk


  Annak érdekében, hogy a mosógépünk sokáig velünk legyen, ajánlott háromhavonta tisztító mosást végezni, szennyes nélkül. Ehhez annyi a dolgunk, hogy elindítunk egy mosást a maximális hőmérsékleten a hozzáadott tisztítószerekkel feltöltve (szóda, ecet vagy citromsav ajánlott). Ez segít megtisztítani a mosógépet a vízkőtől, a baktériumoktól és más szennyeződésektől.

 9. 9 Zománcjavítás


  Mosdóink és kádunk zománca olykor elkerülhetetlenül is károsodik. Ilyenkor sem szabad azonban tétlenül beletörődnünk, az apró zománckárosodás ugyanis pár hónapon belül a sokszorosára nőhet, szétrozsdásítva a mosdót és a kádat.

  Az üzletekben 1-2 ezer forintért találhatunk zománcjavító készleteket, melyeket mi magunk is könnyedén felvihetünk a felületre és elkerülhetjük ezáltal a teljes mosdó vagy fürdőkád cseréjével járó hatalmas költségeket.

  Kapcsolódó:

  10 dolog, amit szigorúan tilos a lefolyóba önteni10 dolog, amit szigorúan tilos a lefolyóba önteni

HIRDETÉS
HIRDETÉS

SZÓLJ HOZZÁ!


 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.