HIRDETÉS

8 szokatlan építészeti megoldás a világ minden tájáról, melyre létezik logikus magyarázat

Kellemetlen akadályok a nyilvános padokon, félkész tengerparti házak, vagy magas tornácok, amik rögtön a második emeletre vezetnek – első pillantásra talán úgy tűnhet, hogy ezek csak elbaltázott építészeti és tervezési megoldások, de valójában ésszerűbb a magyarázat rájuk, mint gondolnánk.

A Liked.hu-nál szétnéztünk kicsit a világban, hogy magyarázatot adjunk azokra a furcsa építészeti megoldásokra, melyek láttán a legtöbb turista csak a fejét vakarja tanácstalanságában. 


 1. 1 ,,Befejezetlen házak Görögországban."


  A figyelmes turisták valószínűleg észrevették, hogy Görögországban, Törökországban, Cipruson, de még Horvátországban is sok fele találkozni félkész, befejezetlen házakkal, melyeknek hiányzik a második emeleteik. A család ilyenkor az alsó szinten él, az emeletnek pedig vasbeton elemek és gerendák árválkodnak, mintha csak félbemaradt volna az építkezés.

  A jelenségre valójában két magyarázat létezik: az egyik, hogy a válság miatt az emberek nem tudták befejezni a házak építését, a másik (valószínűbb), hogy az említett országokban az ilyen házak hiányos, félkész háznak számítanak, ezért nem kell utánuk adót fizetni.

 2. 2 Hajléktalanok elleni padok.


  Sok amerikai és európai nagyvárosban találhatunk olyan furcsa formájú, sokszor egyenesen kényelmetlen padokkal, melyek mintha szándékosan lettek volna ilyen rosszul megtervezve. Ez tényleg így van: ezeket a főként parkokban és forgalmas közterületeken található padokat direkt úgy tervezik, hogy kényelmetlenek legyenek és a hajléktalanok ne tudjanak rajtuk aludni.

 3. 3 Amerikai magas tornácok.

  69654774 512590256233822 3464771336404544210 n.jpg nc htinstagram.fbud8 1.fna .fbcdn
  wikipedia
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Bárki, aki valaha is nézett már amerikai filmet, az biztos észrevette, hogy New Yorkban, Massachusettsben, Connecticutban, és más új-angliai régióban található városokban gyakran látni ilyen, magas tornácú házakkal. Valójában ez nem a dizájn-megoldás, jó okkal építették őket ilyenre.

  A 19. században, amikor ezeket a házakat építették, még főképp lovakkal közlekedtek az emberek, ezért az utcák sokszor szó szerint az állatok ürülékében úsztak. A megemelt tornácú házaknak az emeletei is magasabban vannak, ezért sokkal higiénikusabbnak gondolták őket az emberek.

  Egyébként ezeket a házakat egy bizonyos „brownstone” névre keresztelt anyagból építették, ami rendkívül népszerű volt akkoriban. Ennek köszönhető a házak ikonikus megjelenése.

 4. 4 Helytakarékos ajtók.


  Ne lepődj meg, ha egy ázsiai szállodaszoba ajtaja nem kifelé vagy befelé nyílik. A helytakarékosság miatt Ázsiában a legtöbb helyen tolóajtókat (pontos nevén: Shōji) használnak, mely egy nagyon kényelmes alternatíva, amivel sok hely szabadítható fel a lakásban. Ázsiában már az üvegajtók elterjedése előtt is papírral borított ajtókat használtak, hogy több fényt eresszenek át.

 5. 5 Házak konyha és fürdőszoba nélkül.


  Mai fejjel meglehetősen furcsán hangzik, de Kelet-Európában a nagy gazdasági világválságot követően bizony sok olyan emeletes ház épült, ahol a lakásokban nem voltak sem konyhák, sem pedig fürdőszobák.

  Persze fürdeni és enni azért kellett, így a lakosok számára közös fürdőt építettek az emeletes házak mellett, illetve az étkeztetésük is hasonló, menza-szerű módon volt biztosítva.

 6. 6 Ablaktalan házak.


  A világ legtöbb részén az ablaktalan házak annak a jele, hogy az épületek már elhagyatottak, de Kubában nem. Kubában üvegablakok helyett fából készült redőnyök borította ablakokat használnak, mivel így klíma nélkül is hatékonyan megoldható a házak hűvösen tartása. Külön figyelmet érdemelnek az ablakokra és ajtókra helyezett fémrácsok, melyek szinte már műalkotásnak számítanak a sokszínűségük és egyediségük miatt.

 7. 7 Szétcímkézett házak.


  Csehországban a keresett ház megtalálása nem olyan egyszerű, mint a világ más részein. Ennek oka, hogy egyszerre többféle jelzést is használnak a házakon. A piros táblákon a kerületek neve és házak kerületen belüli elhelyezkedése olvasható, a kék táblák az utca és az épület számát jelölik, és olykor a biztonság kedvéért azért egy külön táblán még feltüntetik az utcák eleje-vége jelzéseket, valamint a közeli kereszteződések neveit is.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 8. 8 Indiai zuhanyzók


  Az indiai emberek higiéniai szokásai meglehetősen eltérnek a világ többi részén élő emberek szokásaitól. A fürdőszobákban általában csak egy csap és egy vödör található, mivel a zuhanyzók és fürdőkádak kiépítését pazarlásnak tartják az indiai emberek. A megszokott fürdőszobákkal kizárólag a szállodákban, és a tehetősebb indiai lakosok házaiban találkozhatunk.


  Bónusz: még néhány rövid érdekesség a világ különböző részein látható tervezési megoldásokról.


  Függöny nélküli házak

  Hollandiában, Svédországban és Norvégiában sok függöny nélküli lakással és házzal találkozhatunk. Nem véletlenül: az ott élő emberek ezt a magas életszínvonal jelének tekintik, nagyobbnak tűnik tőle a ház, és megkönnyíti a szomszédok közötti interakciót.

  Cipőkefék a tornácon

  Finnországban számtalan helyen találhatunk beépített keféket a bejárati ajtók mellett, hogy a cipőnkkel és csizmánkkal ne vigyük be a havat és a sarat a házakba.

  Segélyhívó telefonok a hidakon

  Szöulban a Han-folyó felett átívelő hidak olyan népszerű öngyilkos-helyek, hogy a hidakra segélyhívó telefonokat szereltek, hogy az ugrani készülő embereket a pszichológusok le tudják beszélni az öngyilkosságról.

  Újrahasznosítási naptár

  Japánban a szemétszállítás nagyon bonyolult. Nem rakhatunk ki akármilyen szemetet a házunk előtt lévő kukába, csak akkor, amikor az újrahasznosítási naptár ezt engedélyezi. A szabály megszegése esetén, annak mértékétől függő pénzbüntetés jár.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

1 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!One comment -

 • Szia, guest
 • 1,- es ponthoz.Görögországban a földszintek nincsenek befejezve , mert a lakhatási engedélyt kiadják a földszint befejezésekor, és attól adóköteles a ház.Cipruson vannak olyan épületek mint a fotón, erősen földrengéses terület, a földmozgások levezetését segíti ez a megoldás.                                                                                                                   3-as pontnál kérdés, attól nem féltek hogy az alagsorba megy be a fekália, mert sok helyen még a konyha is ott volt.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.