20+ tény az emberi testről, amiről a legtöbb ember még sosem hallott

Az ősidőkben az orvosok úgy gondolták, hogy a testünkben található szervek különféle érzelmekért felelősek: a harag a májban, a félelem a vesékben, a szerelem pedig a szívben terem. Ma már csak jót mosolygunk ezeken az állításokon, de biztos benne, hogy többet tudunk az emberi test titkairól, mint a középkori gyógyítók?

Ha eddig esetleg nem is, a cikk végére egészen biztosan: most ugyanis 20 olyan izgalmas érdekességet gyűjtöttünk össze a testünkkel kapcsolatban, amiről a legtöbben még valószínűleg még sosem hallottunk korábban.


Ember és Csimpánz Szőre

 • Amikor egy elektronikus eszközön (pl. telefon, számítógép képernyő) olvasunk egy szöveget, az olvasási sebességünk átlagosan 10-30%-kal alacsonyabb, mint amikor ugyanazt a szöveget papíron olvassuk.
 • Néhány perccel az edzés előtt a pulzusunk automatikusan növekedni kezd. A tudósok ezt a pulzus proaktív növekedésének hívják, de még nem sikerült megérteniük, hogy pontosan hogyan is működik testünk ezen mechanizmusa.

Emberi Testben Kálium

 • Az agy súlya a teljes testtömeg 2%-a, de a test által termelt teljes energia kb. 20%-át elfogyasztja. Egy nap annyi elektromos impulzus halad át az agyunkon, ami elegendő lenne egy kis 12 wattos izzó éjjel-nappal történő működtetéséhez. Összehasonlításképpen: az IMB Watson egy mesterséges intelligenciával rendelkező szuperszámítógép, ami 90 szerverből áll, melyek mindegyikének 1000 wattra van szüksége.
 • A térdünk egyáltalán nem ropog, amikor hosszú idő után felkelünk az ágyból vagy ilyesmi. A hallott hang valójában egy repedés, melyen keresztül az ízületekben felhalmozódott nitrogénbuborékok felszabadulnak. Egyes tudósok ezt a kavitációs folyamattal magyarázzák.

Orrlyukon Keresztül Lélegzés

 • Annyira fontos az testünknek a hüvelykujjaink koordinációja, hogy van egy speciális rész az agykéregben, ami nem kapcsolódik a központhoz, ami egyébként a többi 8 ujjunk koordinációjáért felelős.
 • Egy vörös hajú embernek több érzéstelenítőre van szüksége. Ennek oka a melanokortin-1 receptornak (MC1R) nevezett gén diszfunkciója. Ha tehát vörös hajú vagy, akkor valószínűleg nem okkal félsz például a fogorvosoktól, mivel a neked adott érzéstelenítő nem olyan hatást ér el a testedben, mint a más hajszínű embereknél, és emiatt Te sokkal jobban fogod érezni a fájdalmat a beavatkozás közben.

Szemöldök Glabella

 • Van néhány belső szabályozója a testünknek, ami megakadályozza az erőnk teljes kihasználását. Más szavakkal: az izmaink általában csak 60%-os teljesítményen működnek. Szélsőséges helyzetben, például amikor életről és halálról van szó, ezek a szabályozók kikapcsolnak és tulajdonképpen bármire képesek vagyunk.
  Ennek köszönhetőek azok a történetek, amikor emberek például autókat emeltek fel azért, hogy kiszabadítsák alóluk a szerettüket. Erre a korlátozásra azért van szükség, mert máskülönben súlyosan károsítanánk a testünket: például olyan nehéz dolgokat emelgetnénk, amitől egyszerűen eltörne a kezünk.
 • A köröm növekedési sebessége az ujj hosszától függ. A kisujjunk körme például jóval lassabban nő, mint a többi.
 • A nyelvünk nem képes érezni az ízeket, ha száraz a szánk. Ha a száraz nyelvünkre helyeznénk például egy édességet, akkor nem tudnánk megmondani róla, hogy az édes. Az ízlés képessége csak akkor jelentkezik, ha a nyelvünk nyállal van nedvesítve.

Ismeretlen Környezetben Alvás

 • Orvosi szempontból a köldök nem más, mint egy heg a testben, tehát semmi meglepő sincs abban, hogy nem létezik két azonos köldök a világon. Sokkal érdekesebb az a tény, hogy az orvosok ennek ellenére szükségesnek látták őket forma szerint osztályozni. 12 köldök-forma kategória van, az utolsó kategória pedig azokat a köldököket tartalmazza, amik nem illettek az előző 11 kategória egyikbe sem.
 • A máj regenerálódása sokkal gyorsabb, mint gondolnánk. Ha egy máj ¼-ét eltávolítjuk, egy hónap múlva teljesen egészséges lesz.
 • Gyakran félünk attól, hogy a fülhallgatók használatától fertőzéseket kaphatunk el vagy rosszabb esetben akár meg is süketülhetünk. Aggodalomra azonban semmi ok, a tudósok nem találtak kapcsolatot közöttük.A fülünket rendszeresen kell tisztítani, a fülhallgatót néha le kell törölni, és nem szabad hagyni, hogy más emberek használják – ennyi az egész. Ha pedig az emberek valóban megsüketülnének a fülhallgatók okozta hangos zenétől, akkor minden DJ-nek, call centeres operátornak és a tinédzserek 90%-ának is süketnek kéne lennie.

Űrhajósok Nem Horkolnak

 • Emlékszel még a fából készült kisfiú meséjére, akinek megnőtt az orra, amikor hazudott? Bármilyen hihetetlenül is hangzik, van benne valami igazság. Tudósok bebizonyították, hogy ha hazudunk, akkor az orr körüli hőmérséklet megemelkedik, az orrunk pedig némileg megduzzad. Ezt a jelenséget Pinokkió-effektusnak hívják. Ezért van az, hogy az emberek gyakran megvakarják vagy dörzsölik az orrukat, mikor hazudnak.
 • Szinte minden ember csukott szemmel csókolózik, csak az emberek 8%-a képes nyitva tartani a szemét (felnőtt korban) egy ajkára kapott csók közben. Nyitott szemmel tüsszenteni viszont tényleg senki sem képes.
 • A nőket úgy programozták, hogy néhány hónappal a szülés után elfelejtsék a közben átélt fájdalmakat. Ha ez nem történne meg, a legtöbb nő valószínűleg csak egy gyermeket szülne, ami végül a népesség csökkenéséhez vezetne.

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!