HIRDETÉS

20+ meglepő tény, ami segít kiegészíteni a világgal kapcsolatos ismereteinket

  A legnagyobb nem elektronikus enciklopédia 1403-1408 között jelent meg, Ming Jung-lö kínai császár parancsára. 11095 kötetet tartalmazott, és tartalmazta az uralkodó könyvtárában található összes könyv rövid leírását, ám az enciklopédiának csak kevesebb mint egytizede élte túl az azóta eltelt 600 évet. Ez nagyon sok idő, az emberiség pedig az internetnek köszönhetően egy olyan globális enciklopédiát hozott létre, melynek mérete évről-évre több milliárd gigabájttal növekszik.

  Ennek tükrében pedig nem is csoda, hogy ha jó helyen keresgélünk, akkor minden nap tanulhatunk valami újat. A Liked.hu-nál most 20+ meglepő tényt gyűjtöttünk össze a világról, melyek remélhetőleg számotokra is olyan érdekesek lesznek, mint nekünk.

  Before and after, retouched picture

  • A Botox-injekciók után az emberek vélhetően kevésbé fogják felismerni más emberek érzelmeit. A tudósok úgy vélik, hogy minél kevésbé tükröződnek egy ember arcán az érzelmek, annál rosszabbul képes „leolvasni” más emberek érzelmeit.
  • A nagy szemű emberek nagyobb valószínűséggel szenvednek rövidlátásban, mint mások. Az orvosok szerint ez annak a ténynek köszönhető, hogy mivel a szemgolyójuk túl nagy, a fény a retina elé, nem pedig arra koncentrálódik.
  • Maria Paraskeva egy ciprusi lakos, aki egész életében szeretett volna bekerülni a Guinness Rekordok Könyvébe. 2018-ban megvalósult az álma: a menyasszonyi fátyla 7 km hosszú volt, ami körülbelül 63 futballpályának felel meg.
  • A vízsugár kemény felületre történő eséskor különböző hangokat bocsájt ki annak függvényében, hogy milyen hőmérsékletű a víz.

  WOW tények

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  • A szív hangja tulajdonképpen a nyitó és záró szelepek hangja.
  • A leghosszabb könyvcím a Guinness Rekordok Könyve alapján 3777 szóból áll.
  • A modern okostelefonok milliószor nagyobb teljesítményre képesek, mint az Apollo 11 holdraszállásáért felelős számítógépek. Sőt: még egy modern telefontöltő is nagyobb teljesítményre képes, mint az akkori számítógépek.
  • Amikor napozunk, a bőrsejtekben aktiválódik a programozott halálozási mechanizmus (ez okozza a leégést) – a testünk így védekezik a bőrrák kialakulása ellen.

  Oposszum

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  • Az oposszumok valójában nem tettetik magukat halottnak, hanem a félelem miatt egyfajta kómába esnek, ami akár 3 órán át is tarthat. Sőt: annak érdekében, hogy a halál még meggyőzőbb legyen, az anális mirigyeik olyan különleges szagokat bocsájtanak ki, ami tetem szagára emlékezteti a ragadozókat.
  • A hódok akár 15 percet is képesek víz alatt tölteni „egy levegővel”. Ezen felül egyébként átlátszó szemhéjuk is van, aminek köszönhetően búvárkodás közben is tökéletesen látnak.
  • A „lógia”-ra végződő tudományok közül a legrövidebb nevű az oológia, mely a madarak tojásaival foglalkozó tudomány.
  • A tevék púpjaiban nincsen víz. Valójában zsír van bennük, amiből energiát merítenek a hosszú böjt során. Az aszály idején szükséges extra vizet közvetlenül a vérükben tárolják.
  • A wimbledoni tenisztornán bíráskodó játékvezetőknek van egy hosszú listájuk az adott játékosok anyanyelvén használatos obszcén szavakról, mivel a teniszmeccseken tilos káromkodni, és ha a játékosok ezt megszegik, a bíró akár pénzbírságot is kiróhat rájuk.
  • Egyébként körülbelül 800 káromkodás van latin nyelven, míg angolul csak körülbelül 20.

  Még nincs vége, a cikk a következő oldalon folytatódik!

  A bejegyzés a hirdetés alatti gombbal folytatódik

2 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!2 comments

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!