17 tudományos tény, ami alapjaiban rengeti meg a világról alkotott képünket

Tény és való, hogy az iskolás éveinkben meglehetősen száraznak tűnt minden féle-fajta tudományos tantárgy, pedig az igazság az, hogyha kellő oldalról közelítjük meg őket, cseppet sem nevezhetők unalmasnak, sőt. Az alábbi listán 17 olyan izgalmas tudományos tényt gyűjtöttünk össze, amik alapjaiban változtatják meg a világról alkotott képünket.


1. A világegyetem leghidegebb helye a Földön található, méghozzá egy finnországi laboratóriumban, ahol a tudósok lézersugarakkal fagyasztják az atomokat. A hőmérséklet itt abszolút nulla fok, azaz -273,15°C.

2. Ha el lehetne távolítani az atomjaink között található üres helyeket, akkor az egész emberiség elférne egy almában.

3. A kémiai vegyület, amely a málna sajátos ízét adja, az egész világegyetemben megtalálható. Így ha egyszer valamilyen csoda folytán kipróbálhatnánk az űrben történő lebegést (mindenféle szkafander nélkül), akkor málna ízt éreznénk a szánkban.

4. A legnagyobb élőlény a Földön egy óriási mézgomba, mely az Oregon állambeli Blue Mountains hegységben található Malheur Nemzeti Erdőben él. A legalább 2400 éves élőlény a föld alatt köti össze a felszínen található gomba-mezőt és mérete meghaladja a 880 hektárt.

Elo-organizmus
5. Az egyik legcsúszósabb anyag a világon az ember térdében található ízületi folyadék.

6. A tintahalak agya bagel-alakú. Ennek fontos szerepe van, ugyanis a tintahal által elfogyasztott élelem az agyán keresztül is átmegy, ez a “bagel” alak pedig segít abba, hogy ne károsodjon az agya, ha túl nagy mennyiségű ételt nyel.

7. Egy bolha gyorsabban képes gyorsulni ugrás közben, mint egy ársikló. A bolha akár ezredmásodpercenként 8 centimétert is képes haladni, ami 50-szerese egy űrsikló gyorsulásának.

Bolha és űrsikló8. Az emberi tüdő kiterítve körülbelül akkora, mint egy teniszpálya – körülbelül 100 négyzetméter.

9. Az, hogy fiú vagy lány lesz egy gyermek, elsősorban az édesapa génjeitől függ. Azok a férfiak, akiknek sok lánytestvérük van, nagyobb eséllyel adnak életet egy kislánynak, míg azok, akiknek sok fiútestvére van, nagyobb eséllyel születnek fiú utódjai.

10. Az Oxfordi Egyetem kutatói bebizonyították, hogy a lövőhalfélék képesek megkülönböztetni az emberek arcát. A vizsgált halak 80%-os sikerrel tudták megkülönböztetni a korábban már látott emberi arcokat.

REAGÁLJ A TARTALOMRA EMOJIVAL!

0
Ez igen!
0
Nem tetszik!
0
Vicces
0
Imádnivaló
0
Meglepő
0
Szomorú
0
Bosszantó

SZÓLJ HOZZÁ!Hozzászólások

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!