HIRDETÉS

16 ritka gyümölcs, amivel valószínűleg még sosem találkoztál, de nagyon szeretnéd megkóstolni

Manapság az olyan egzotikus gyümölcsök, mint a durián vagy a licsi, már senkit nem lepnek meg. Már az iskolás gyerekek is tudják, hogy előbbi a Föld egyik legbüdösebb gyümölcse, utóbbi pedig rendkívül csúszós. A banánt és az ananászt még ennyire sem kell bemutatni, hiszen bármelyik közeli szupermarketben megtalálhatók. Akadnak azonban olyan egzotikus gyümölcsök a világban, melyek exportálása természetüknél fogva lehetetlen, ezért hacsak nem utaztunk el személyesen megkóstolni őket, akkor biztos, hogy még sosem volt hozzájuk szerencsénk.


HIRDETÉS

Cikkünkben most egy kulináris utazásra invitálunk benneteket a világ távoli területeire, ahol olyan izgalmas gyümölcsök nőnek, melyek épp úgy néznek ki, mintha csak egy sci-fi filmből ugrottak volna elő.

 1. 1 A buritipálma gyümölcse


  A buritipálma egy Peruban őshonos növény. Gyümölcséből a helyiek lekvárt és borokat készítenek, de a héjából készült speciális krém például naptejnek is tökéletes. Tele van A-vitaminnal és fitoösztrogénnel, ami a nők számára kedvező.

 2. 2 Kepel (Stelechocarpus burahol)


  Ez a gyümölcs kizárólag Indonéziában, azon belül is csak Jáva szigetén kóstolható meg: fája sehol másutt nem él meg. (nagyon szeszélyes) A gyümölcs íze leginkább a mangóéhoz hasonlítható, illata kissé olyan, mint az ibolya. Hosszútávú fogyasztása ideiglenes meddőséget okoz a nőknél, ezért az ókorban fogamzásgátlóként használták.

 3. 3 Csillagalma

  4821015 63504610 419d2c12dc5c45929a69c28b2db6c331d85b3dd1 1500 1 1558341865 728 658f65ab3a 1558515061
  wikipedia
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  A csillagalma kipróbálásához Közép-Amerikába kell utaznunk. A gyümölcs héja ugyan ehetetlen, de ha félbevágjuk, egy kanál segítségével remekül ki lehet kanalazni. Íze nem túl édes, kicsit savanykás, mint a szilváé.

 4. 4 Fásalma


  A fásalma Indiában és Srí Lankán terem. Nem túl ritka gyümölcs, sokszor az út szélén is terem. Kívülről kicsit olyan, mint egy penészes kókuszdió, de az illata még rosszabb – mint a mazsola és kék sajt keveréke. Félelmetes látványa és illata ellenére az íze meglepően kellemes, a mangóhoz és az ananászhoz hasonlít.

 5. 5 Jambóza


  Kizárólag a délkelet-ázsiai országokban és Indiában kóstolhatjuk meg, mivel nem exportálják: a gyümölcs vékony héja és magas folyadéktartalma miatt nem lenne képes túlélni a szállítást. Íze leginkább a görögdinnyére hasonlít, illata pedig olyan, mint a rózsa, ezért angolul „rózsaalmának” hívják.

 6. 6 Nipa


  A mangrovepálma vagy nipapálma gyümölcse alapvetően a diófélék közé tartozik, bár gyümölcsnek tekinthető. Ezek a pálmafák Indiától egészen a Csendes-óceánig nőnek, főként folyók mentén. Ezeket a zselés magvakat gyakran használják fagylaltokhoz, de alkoholos italokat is készítenek belőlük.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 Kuruba


  A kuruba valóságos Frankensteinnek számít a gyümölcsök közt. Alakja és szína a banánokhoz hasonlít, héja a citrusfélékre emlékeztet, belső része pedig olyan, mint a maracuja.

 8. 8 Pakau


  A pakaut főleg Közép- és Dél-Amerikában fogyasztják. A zöld hüvelyét és a fekete magvait eldobják, a belsejében található édes fehér pépet fogyasztják. Íze nagyon hasonlít a vaníliás vattacukorra.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

1 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!One comment -

 • Szia, guest
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.