HIRDETÉS

12 hétköznapi dolog, amiért pénzbírság vagy börtönbüntetés járhat más országokban


Egy végtelenül abszurd világot élünk, ahol szinte már bármivel bajba kerülhetünk, ha nem vigyázunk. 2014-ben például a 16 éves dél-karolinai diákot, Alex Stone-t dinoszaurusz-gyilkosságért tartóztatták le. Nem vicc! A srác egy dolgozatban poénból leírta, hogy fegyverrel lelőtte a szomszédja kedvenc dinoszauruszát, az aggódó tanárok pedig ráhívták a rendőrséget, akik a helyszínen őrizetbe vették.

HIRDETÉS

Nyilván ez egy szélsőséges eset volt, ám a világ különböző országaiban számos olyan törvény van hatályban, melyek tiltják az egyébként számunkra teljesen hétköznapinak vett dolgokat, mint például a most következőket.

 1. 1 Telefontöltés egy brit vonaton


  Robin Lee egy teljesen hétköznapi londoni lakos, aki egy nap úgy döntött, hogy tölti kicsit a telefonját utazás közben. A londoni végállomáshoz érve már rendőrök várták a peronon, akik áramlopással gyanusították.

  Robin végül egy figyelmeztetéssel megúszta, de egy ilyen „lopásért” akár 5 évre is elítélhetnek valamit. Ez a tömegközlekedési áramfogyasztással kapcsolatos törvény egyébként nemcsak Angliában, de Walesben és Írországban is érvényes.

  Az ilyen bajok elkerülése érdekében tehát inkább ne töltsünk semmilyen készüléket az Egyesült Királyság tömegközlekedési eszközein, ha csak arra esetleg külön engedélyt nem ad valamilyen tábla vagy egyéb jelzés.

 2. 2 Fürdőruhában sétálás Spanyolországban


  2011 óta azok a turisták, akik bikinit vagy úszónadrágot viselnek a strandon kívül, legalább 100 ezer forintos bírságra számíthatnak Barcelonában. Ennél is rosszabb a helyzet Mallorca utcáin, ott ugyanezért a „bűncselekményért” 190 ezer forintos bírság jár – alaphangon.

 3. 3 Részegség egy alaszkai bárban

  9327465 alcoholic beverages bar beer 1267309 1567724747 728 2191e2d33e 1568186360
  forrás: abcnews.go.com
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Nevetségesnek tűnhet, de Alaszkában a rendőrök kifejezetten a bárokhoz mennek, hogy „elkapják” a részeget. Mivel a környéken sok az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett bűncselekmény, ezért nagyon komolyan veszik az alkoholfogyasztást.

  Valójában senki nem fog letartóztatni minket, ha kicsit ittasak vagyunk Alaszkában, ha azonban annyira részegek vagyunk, hogy járni sem bírunk vagy agresszíven viselkedünk, akkor a rendőrség azonnal közbeavatkozik.

 4. 4 A thai királyi család tagjai által készített ruhák kritizálása


  A nők általában szeretnek pletykálkodni és hibát keresni egymás ruháiban, ám Thaiföldön ez határozottan nem ajánlott. A királyi család tagjai által készített ruhák kritizálásáért ugyanis börtönbüntetés is járhat, mivel ezt az ország hírnevének rombolásával azonosítják.

  2018-ban egy thai YouTube sztár véletlenül kritizálni merte a Thai Miss Universe versenyzőjének ruháját, amiből komoly problémája adódott. A ruhát ugyanis a thai hercegnő tervezte a versenyzőnek. A blogger a hatóságok nyomása hatására végül törölte a bejegyzést és nyilvánosan bocsánatot kért, amivel sikerült elkerülnie a börtönbüntetést.

 5. 5 Papucsban, magassarkúban, vagy más kellemetlen cipőben történő vezetés Spanyolországban


  Senki nem fog az utadba állni, ha úgy döntesz, hogy tangapapucsban ülsz be autót vezetni Spanyolországban, ám ha egy közúti igazoltatás során a rendőr veszélyesnek ítéli a papucsodat/cipődet, akkor akár 200 eurós pénzbírságoz is kaphatsz.

  Az Egyesült Királyságban ugyanezért akár 2 millió forintos bírság is járhat. Az Egyesült Államok bizonyos államaiban is vannak hasonló szabályok, Virginia államban például akár 1 év szabadságvesztéssel is sújtható, ha valaki nem megfelelő – veszélyes – cipőben ül be a volán mögé.

 6. 6 Azt terjeszteni Egyiptomban, hogy a Nílus vize nem alkalmas ivásra


  Sherine Abdel Wahab egyiptomi énekesnőt 6 hónap börtönre ítélték, miután egy tévéműsorban megjegyzést tett a Nílus vizének tisztaságára. Bár az énekesnőnek tényleg igaza van, Egyiptomban pénzbírság vagy akár börtönbüntetés is járhat az országgal szembeni „indokolatlan gúnyolódásért”.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 7. 7 Szellemként viselkedni Portsmouthban. (Egyesült Királyság)


  Nagy bajban vagy, ha szeretsz szellemesdit játszani vagy ijesztgetni másokat – legalábbis, ha a közeljövőben Portsmouthba utazol. Egy férfit például 30 ezer forintos pénzbírsággal sújtottak, amiért ijesztgetni próbált másokat egy temetőben – és ez még a jobbik eset, akár 6 hónapos szabadságvesztés is járhatott volna érte.

 8. 8 Káromkodás Dél-Karolinában.


  Dél-Karolinában zaklatásnak számít, ha káromkodunk egy másik személy jelenlétében, nyilvános helyen vagy esetleg iskola vagy templom közelében. Egy édesanyát nemrég például a szupermarketben tartóztattak le, miután káromkodott más felnőttek és gyerekek jelenlétében.

 9. 9 Fényszóró nélküli vezetés napközben a Skandináv országokban.


  A skandináv országokban, de Kanadában és az Egyesült Államok egyes részein sem szabad fényszórók nélkül közlekedni még fényes nappal sem. 60 ezer forintos bírság is járhat érte, ami egyébként teljesen indokolt: nappal ide vagy oda, az időjárási viszonyok nem mindig engedik meg a fényszóró nélküli közlekedést, a balesetek csaknem 15%-át pedig az ilyenkor fel nem kapcsolt fényszórók okozzák.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
 10. 10 Katonai ruha viselése a különböző országokban.


  A világ számos országában komoly problémánk lehet abból, ha katonai (terepszínű) ruhában megyünk utcára. (itt egy teljes lista ezen országokról) A Karib-térségben jár érte a legkomolyabb büntetés, ott akár 3 millió forint pénzbírság vagy akár egy év szabadságvesztés is járhat ezért.

 11. 11 Hajléktalanokkal szemben mutatott kedvesség.


  A hajléktalanok gondozása és segítése bűncselekménynek számít Florida államban. Törvény tiltja még a hajléktalan emberek etetését is. Rendszeresen vannak olyanok, akik megszegik ezt a törvényt, a leghíresebb közülük talán Arnold Abott volt, aki négyszer kapott 500 dolláros pénzbírságot a hajléktalanok etetéséért, egyszer pedig 60 napra börtönbe is zárták őt. Az önkéntes hős ennek ellenére halála napjáig (94 évesen hunyt el) sem hagyta abba az „illegális jótékonykodást”.

 12. 12 Este 10 után fürdés, mosás és vécézés Svájcban.


  Svájc számos részein van érvényben egy törvény, mely szerint este tíz és reggel 6 között nem szabad hangos, mások számára zavaró tevékenységeket végezni. Ebbe beletartozik a fürdés, zuhanyozás, mosás, vécézés, de még a nevetés és hangosan beszélés is. Igaz ami igaz, a svájci lakosok ritkán jelentik fel egymást éjszakai vécézésért vagy zuhanyozásért, de mindenképpen érdekes, hogy gond nélkül megtehetnék.

HIRDETÉS
HIRDETÉS

7 hozzászólás

SZÓLJ HOZZÁ!7 comments

 • Szia, guest
  • Gratulácíó az elmaradott, meggondolatlan kijelentésért. Legközelebb tájékozódj egy kicsit a világról mielőtt kinyitod a szád vagy leütöd a billentyűzetet.
   • Drága vagy, kedves kommentelő. Egyáltalán nem a magyarság lealacsonyítása volt a célom. Ez a " kapitalista nyugat" dolog volt ami nálam kicsapta a biztosítékot. A nyugati társadalmak, NYUGATIAK, kedves kommentelő ( nem az általad felsorolt távolkeleti és nyugatázsiai országok hanem nyugat Európa). Mindig is messze fejlettebbek voltak mint magyarország. Gondolja csak a 20. Századi nagy irodalmi lapra a NYUGATra. Szóval lehet itt földrajzi tudástól mentesen és felhergelt kopó ként bele kötni másba, de mi értelme van? Inkább nézz utána a dolgoknak, lépj ki a kis mikrouniverzumodból és lesd meg mi is folyik a világban valójában.
Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.