HIRDETÉS BEZÁRÁS

Honnan van annyi tej, joghurt, sajt, stb. a boltokban, ha alig látunk teheneket?

Nap mint nap emberek milliói vásárolnak tejet, joghurtot, sajtot és kefirt országszerte.

HIRDETÉS

A boltok polcai roskadoznak a választéktól, a csomagolások pedig „friss, válogatott tejet” ígérnek. De felmerül a logikus kérdés: ha naponta ennyi terméket állítanak elő, miért nem látunk szinte soha teheneket? Hol legelnek? Ki fejti meg őket? És egyáltalán – ez mind valódi tej?

Járjunk utána.

Állattartás, Automatizáció, Élelmiszeripar, Farm, mezőgazdaság, technológia, tej, Tejipar, tudatosság, vidék

A rejtett tejipar

Annak az oka, hogy alig látunk teheneket, a tejtermelés koncentrációjában és automatizálásában rejlik. Régebben a tehenek a falvak melletti réteken legeltek, sőt, még a város határain belül is találkozhattunk magángazdaságokkal. Ma már minden másképp van.

A tejet nem a „falusi nagymamák” adják, hanem a nagy tejipari komplexumok.

Azok a farmok, amelyek a szupermarketekbe szállítanak tejet, mára régen csúcstechnológiás üzemekké váltak. Egy ilyen „tejfaluban” több száz, sőt akár több ezer tehenet is tarthatnak. Ezek a komplexumok távol esnek a városoktól és a főutaktól – a vidéki „semmi közepén”, ahová ritkán téved be egy véletlenül arra járó. Ezért van az, hogy egyszerűen nem látod őket.

HIRDETÉS
Állattartás, Automatizáció, Élelmiszeripar, Farm, mezőgazdaság, technológia, tej, Tejipar, tudatosság, vidék

Fejés fejőnők nélkül

A modern tehenek szinte egyáltalán nem érintkeznek emberekkel. Sok farmon robotizált fejőrendszereket vezettek be. A tehenek maguk mennek oda a fejőgépekhez, ahol egy érzékelő beolvassa őket, automatikusan csatlakoznak a csövek, és kezdődik a folyamat. Mindent rögzít a rendszer: mennyi tejet adott a tehén, milyen a minősége, szüksége van-e állatorvosi segítségre.

HIRDETÉS

Honnan van ennyi tej?

  • Először is, egy tehén átlagosan napi 10-30 liter tejet ad. Egyes fajták pedig akár 50 litert vagy még többet is.
  • Másodszor, a tejgazdaságok egész évben, pihenőnap nélkül működnek.
  • Harmadszor, a KSH adatai szerint Magyarország szarvasmarha-állománya 832 ezer egyedből, a tehenek száma 377 ezer egyedből áll.

Ha belegondolsz: már 100 ezer tehén is adhat naponta 2-3 millió liter tejet. Ez pedig azt jelenti, hogy a kínálat megvan – csak épp magukat a „termelőket” nem látjuk.

Állattartás, Automatizáció, Élelmiszeripar, Farm, mezőgazdaság, technológia, tej, Tejipar, tudatosság, vidék

Mindig természetes tejről van szó?

Na itt kezdődik a legérdekesebb rész.

A pultokon találkozhatsz valódi tejjel, visszaállított tejjel, ultrapasztőrözött (UHT) tejjel, valamint hasonló ízű növényi alapú termékekkel is. A következőket fontos megértened:

  • Valódi tej – az, amit tehenektől nyertek és minimális feldolgozáson esett át (pasztőrözés, szűrés).
  • Visszaállított tej – ez egy tejporból és vízből készült termék. A törvény szerint „tej” néven árusítható, ha betartják a technológiát.
  • Növényi analógok – szója-, zab-, kókuszital – nem tartalmaznak tejfehérjét, és alkalmasak allergiások vagy laktózérzékenyek számára.
HIRDETÉS

Egyes gyártók spórolnak, és tejport, zsiradékpótlókat, aromákat és stabilizátorokat adnak a termékhez – és mindez legális, ha feltüntetik a csomagoláson. Ezért mindig olvasd el az összetevőket: minél kevesebb szót és érthetetlen hozzávalót látsz, annál jobb.

Állattartás, Automatizáció, Élelmiszeripar, Farm, mezőgazdaság, technológia, tej, Tejipar, tudatosság, vidék

Vannak tehenek a városban?

Ha egy nagyvárosban élsz, szinte semmi esélyed sincs arra, hogy valódi farmot láss. Ennek ellenére az agroturizmus egyre népszerűbb: sok gazdaság hívja meg a vendégeket kirándulásokra, ahol megnézhetik, hogyan élnek a tehenek, megkóstolhatják a friss tejet, sőt, akár kézzel is megfejhetnek egy jószágot. Ez remek módja annak, hogy megértsd, honnan származik az élelem.

Tehát, miért nem látunk teheneket?

  • Zárt, ipari farmokon tartják őket.
  • A tejtermelés csúcstechnológiássá vált és elrejtőzött a szemünk elől.
  • Az országban lévő tehenek száma elegendő a boltok ellátásához.
  • A modern tej nem mindig az, amit elképzelsz.

Összegzés

A bolti tej több ezer szakember, több száz farm és automatizált rendszer munkájának eredménye. Azért nem látjuk a teheneket, mert az iparág „elköltözött az ablakaink alól” a vidék mélyére. De ennek ellenére léteznek. Sokan vannak. És minden nap értünk dolgoznak – csendben, a kíváncsi szemektől távol.

HIRDETÉS

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni