HIRDETÉS BEZÁRÁS

Hogyan mentette meg egy hajóorvos kísérlete a tengerészeket egy szörnyű betegségtől

A XV. századtól kezdve a tengeri utazások távolsága és időtartama növekedni kezdett.

    Ettől az időszaktól vált a tengerész hivatás a legveszélyesebbé az összes közül. A veszély pedig nem a viharokban, az útirány elvesztésében vagy a tengeri csatákban rejlett, hanem a betegségekben.

    HIRDETÉS

    Akkoriban még nagyon kevés módszer létezett az élelmiszerek tartósítására (főként sót alkalmaztak), a friss gyümölcsök és zöldségek pedig hamar elfogytak a hajókon, ami vitamin- és ásványianyag-hiányhoz vezetett.

    Citrom, felfedezés, Grog, gyógyítás, hajózás, Hiánybetegség, Orvostörténet, Skorbut, táplálkozás, tengerészet

    A skorbut, amelyet korábban háborús betegségnek tekintettek, az utazók foglalkozási ártalmává vált. Ebbe rengeteg tengerész halt bele. Ezeket a veszteségeket akkoriban meglehetősen közömbösen fogadták; a hajók legénységét eleve nagyobb létszámmal toborozták, mivel a kapitányok tisztában voltak vele, hogy nem mindenki éli túl az utat. Ha az eredeti legénységnek csupán a negyede tért haza, az expedíciót már sikeresnek tekintették. De persze ez a felállás nem mindenkinek volt ínyére.

    A tengerészt akkoriban a tenyerébe ivódott szuroktól feketéllő kezeiről és a skorbut miatt elvesztett fogairól lehetett felismerni. Az orvosok megpróbáltak gyógymódot találni erre a betegségre, ám a kórokozó baktériumok felfedezése előtt uralkodó miazma-elmélet tévútra vezette őket.

    Citrom, felfedezés, Grog, gyógyítás, hajózás, Hiánybetegség, Orvostörténet, Skorbut, táplálkozás, tengerészet

    Egészen a XIX. század végéig miazmáknak nevezték a környezetben jelen lévő „fertőző ágenseket”. Néhány orvos a kellemetlen szagokkal hozta azokat összefüggésbe. Az orvosok úgy vélték, hogy a fertőző betegségek okai a bomlástermékek, amelyek a talajban, a vízben és a salakanyagokban, ürülékben találhatók. Úgy tartották, hogy a miazmák a keletkezési helyükről elpárolognak, a levegőbe kerülnek, majd azzal együtt az emberi szervezetbe jutva betegséget okoznak.

    HIRDETÉS

    A skorbut ellen a megszokott módszerekkel próbáltak küzdeni: szellőztetéssel, rágódohánnyal, mérsékelt mennyiségű alkohollal, sós vízzel. A XVII. század első felében William Harvey angol orvos és anatómus feltételezte, hogy a skorbuttal a citrom is megbirkózhat, mivel savat tartalmaz. Az akkori „tudós” közösség felkapta a sav ötletét, és azt javasolta a tengerészeknek, hogy étrendjükben ecetet vagy gálicot (rézgálicot) használjanak. Ez a kezelés azonban csak rontott a helyzeten, sőt, további kínzó tüneteket is előidézett.

    Citrom, felfedezés, Grog, gyógyítás, hajózás, Hiánybetegség, Orvostörténet, Skorbut, táplálkozás, tengerészet

    A probléma megoldásában a véletlen segített. Akkoriban a hajók legénysége kénytelen volt egy különleges szeszes italt, a bumbót fogyasztani. Ugyanis a hordókban tárolt víz hamar ihatatlanná vált. Ennek fogyasztása nemcsak kellemetlen, de veszélyes is volt, amint azt a szaga is jelezte. A tengerészek ezért kitalálták, hogy brandyvel vagy rummal fertőtlenítik. Így azonban még mindig pocsék íze volt, ezért cukrot és fűszereket adtak az italhoz. Így született meg a bumbó, ez a sajátos vizes-rumos koktél. A receptje akkor vált gyógyító erejűvé, amikor egy brit admirális, az Öreg Grognak becézett Edward Vernon újítását bevezették.

    Az 1740-es években Vernon hadjáratot indított a fedélzeti alkoholizmus ellen, és elkezdte vízzel hígítani a rumot. Hogy valamelyest enyhítse ezt a szigorú intézkedést, és kedvében járjon a tengerészeknek, az admirális bumbó készítését rendelte el. Az ital receptjét kissé módosították: a fűszerekkel való takarékoskodás végett citromot is adtak hozzá. Így született meg az új „koktél”, amelyet Edward Vernon tiszteletére grognak neveztek el.

    Citrom, felfedezés, Grog, gyógyítás, hajózás, Hiánybetegség, Orvostörténet, Skorbut, táplálkozás, tengerészet
    Modern bumbo koktél.
    HIRDETÉS

    Úgy tartották azonban, hogy a grog ízben alulmarad a bumbóval szemben, ezért korántsem minden tengerész tért át rá. Ez a nem túl népszerű ital főleg a Brit Királyi Haditengerészetnél terjedt el. És ki gondolta volna! Éppen ennek köszönhetően kezdett csökkenni a skorbut miatti halálozások száma. Ám Nagy-Britanniában ezt a tényt nem kapcsolták azonnal a citromhoz, ezért továbbra is ecettel, gáliccal és tengervízzel próbálták gyógyítani a tengerészeket.

    James Lind hajóorvos, aki egy, a Földközi-tengeren állomásozó hadihajón teljesített szolgálatot, járt legközelebb a megfejtéshez. Egy alkalommal 12 skorbutban szenvedő beteg került a gondjaira, és Lind elhatározta, hogy kísérletet végez. A betegeket hat párra osztotta, és mindegyik párnak más-más „gyógyszert” adott: almabort, ecetet, tengervizet, gálicot, citromot vagy narancsot, árpalevet vagy paszta állagú fűszerkeveréket.

    Citrom, felfedezés, Grog, gyógyítás, hajózás, Hiánybetegség, Orvostörténet, Skorbut, táplálkozás, tengerészet

    A gyümölcsök hamar elfogytak a hajóról, de az a négy tengerész, aki gyümölcsöt és almabort kapott, teljesen felépült. Ez arra a következtetésre vezette az orvost, hogy a sav és a sós víz nem használ a skorbut ellen. Azt azonban nem tudta pontosan megállapítani, hogy mi is a valódi gyógyír.

    Lind a kísérlete és megfigyelései alapján értekezést írt, de tudományos következtetéseire senki sem hallgatott, mivel azok nem illettek bele az elismert miazmaelméletbe. Ezért Nagy-Britanniában még sokáig több tengerész halt meg skorbutban, mint a háborús időkben szerzett sérülések és sebesülések következtében.

    A hajóorvos kutatási eredményei csak jóval később találtak meghallgatásra. A savanyú káposzta, az áztatott vörösáfonya, a fokhagymás hagyma és az alma skorbutellenes hatásairól már James Lind előtt is értekeztek. De ő volt az első, aki ezt kísérleti úton is megpróbálta igazolni.

    A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Beszélgetés indítása

Jelentkezz be!

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!

    Iratkozz fel a hírlevelünkre,

    hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

    *heti egy e-mailt fogunk küldeni