HIRDETÉS BEZÁRÁS

Jelzések, rovátkák és lyukak: 12 titok, amit nem tudtál a mérőszalagokról

Egy mérőszalag jóval több annál, mint aminek első ránézésre tűnik.
🔥 9 hozzászólás

  Egy mérőszalag látszólag egyszerű: kihúzzuk, lemérjük vele a kívánt távolságot, majd összecsukjuk, és elrakjuk. A valóság azonban nem ilyen egyszerű: a mérőszalagok ennél jóval sokoldalúbbak, és sok olyan apró titkot őriznek, melyek általában rejtve vannak a hétköznapi felhasználók elől – elsősorban azért, mert ezeket a profi szakembereknek készítették a gyártók.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál úgy döntöttünk, hogy utánajárunk ezeknek az izgalmas titkoknak, és bemutatjuk, hogy milyen rejtett tulajdonságokkal rendelkeznek a sokak által egyszerűnek és primitívnek gondolt mérőszalagok.

   1. 1 Az első titok a mérőszalagok elején található lyuk.

    39db766f72bae04ca1ff7c2543c2a780

    Látszólag teljesen haszontalanok, pedig jó okkal készültek. Sok olyan helyzet adódik például, amikor egyedül kell lemérnünk olyan nagy távolságokat, ahol sehová sem tudjuk beakasztani a mérőszalag végét. Az ilyen helyzetekre találták ki ezt a lyukat, melybe egy apró szegélyszöget, kárpitszöget vagy gombostűt beleszúrva megtartja magát a szalag, amíg mi kihúzzuk, és lemérjük a kívánt távolságot.

    Hasonló elv mentén egyébként tökéletes kört is rajzolhatunk a beszúrt szög köré úgy, hogy a kívánt távolsághoz helyezve a ceruzát egyszerűen körbeforgatjuk a szög körül.

   2. 2 Második titok: rovátkák.

    0e33805679d784ce41293670895b5017

    Ezekre azért van szükség, ha semmi sincs kéznél, amivel esetleg megjelölhetnénk a kívánt méretet. Ilyenkor a puszta erőnk marad csak, a rovátkák segítségével ugyanis jól látható jelet karcolhatunk a kimért felületre.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   3. 3 Harmadik titok: ovális lyuk a szalag elején.

    9ef4c799e5b640d62178d757c64d0e14

    Ez azért van kialakítva, hogy mérés közben a szalag végét könnyedén bele tudjuk akasztani a szög, csavar stb. fejébe. A csavar fején körbeforgatva egy ceruza segítségével ezzel is tökéletes kört rajzolhatunk a kívánt távolságban.

   4. 4 Negyedik titok: a mélyedés.

    07b4a3f66e64e8efc202a0dcde70a7d8

    Ezt azért alakítják ki, hogy a szalag felemelése nélkül is tökéletes jelölést hagyhassunk a kívánt pontban.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   5. 5 Titkos jelzések.

    4f39b4897ac974bae2067c0b643b0460

    Sok mérőszalagon különféle pontokat vagy négyzeteket helyeznek el a gyártók, melyek általában az adott országban elfogadott szabványok szerint vannak elhelyezve, legtöbbször 30, 40 és 60 centiméteres távolságban, és ciklusosan ismétlődnek. Ez a profi szakemberek kényelme érdekében lett létrehozva.

   6. 6 Hatodik titok: a mozgó akasztófej.

    953f8b5d96e0ba4e785f0445a2e9508e

    Sokan hibának tartják a mérőszalagok végén található mozgó fejet, pedig szó sincs ilyenről. Szándékosan mozognak, méghozzá azért, hogy így kompenzálják a fej vastagságából adódó méreteltérést annak tükrében, hogy valaminek támasztva, vagy a mérőfejet felakasztva mérünk le valamit.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

9 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
  • Akkor mond kerlek mik azok a pottyok a profik kenyelmére? A felezesen meg kivonason azert nagyot lehet rogogni :D
   • Szerintem szabvány polc méretek v ilyesmi.
 • Hiányzik az ívelt szalag titka: befelé meghajtható a szalag, kifelé viszont nem. Így kinyújtva hosszan nem törik meg, de befelé hajtva a tőlünk távol lévő részhez (akár sarokhoz) is odatolhatjuk a szalagot, lemérve a távot. - ez a leghasznosabb funkciója!
 • És hol van a mérőszallagtartó dob mérete hogy a szallag ne törjön meg azt is hozzá lehet adni 
 • Szia! Köszi, én nem tudtam mindet! :)(A derékszög ellenőrzésénél piciny elgépelés van: az 5m az az átfogó. A képen jól van feltűntetve.)
 • A 10es pont nem helyes. Q 20 nem közös többszöröse a 4 éa 17-nek. Csak a 4 többszöröse, ami nekünk elég is. Magyarul ahány felé osztjuk, annak a számnak kell a többszöröse, és a távra ferdén tesszük a szalagot, hogy könnyebb legyen számolni. Pl egy 118 crntis táblát 5 felé vágni...lehet 120-al, 125.....150, ami kényelmes, és elfér ferdén. Ezt osztani 5-tel könyebb és egész szám.

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.