HIRDETÉS BEZÁRÁS

Egy teljesen más világ: 10 meglepő tény a Vadnyugatról

Egészen másképp éltek itt az emberek.
🔥 4 hozzászólás

  A Vadnyugatra gondolva a legtöbbünk előtt rögtön a prérin vágtató fegyveres cowboyok képe ugrik be, akik a postakocsi megtámadása után este néhány itallal ünnepeltek a szalonban. Bár tény, hogy ez is a Vadnyugat szerves részét képezte, valójában sokkal több volt ennél.

  HIRDETÉS

  Liked.hu-nál kíváncsiak voltunk azokra az érdekes részletekre, amiket nem mutattak meg nekünk a vadnyugatos filmekben, ezért összegyűjtöttünk 10 meglepő tényt a Vadnyugatról.

   1. 10 A vasutakat kínai bevándorlók építették

    railroad construction 640x433

    Az Amerikában épült vasutak többségét kínai bevándorlók építették. Ha nem lettek volna ezek a szorgalmas emberek, a transzkontinentális vasút talán soha sem jött volna létre. Ezek az emberek 1848 és 1855 között érkeztek az Egyesült Államokba, körülbelül 15-20 ezren, főként kovácsok, építőmunkások és asztalosok.

    A vasúton történő munka egyáltalán nem volt egy mesébe illő munka számukra, sajnos a rasszista ideológiák befolyásolták a velük szemben mutatott hozzáállást, ezért rosszul bántak velük és kevesebbet fizettek nekik, mint a fehér munkásoknak. Sokan közülük meghaltak a balesetekben, betegségekben, földcsuszamlásokban és építés közben bekövetkezett robbanásokban. Az egész odáig fajult, hogy a kínaiak sztrájkba léptek, hogy magasabb béreket követeljenek maguknak, de ezt a sztrájkot az amerikaiak hamar leverték.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   2. 9 Ki volt a leghíresebb rabló a Vadnyugaton?

    killing the kid 640x334

    Mindenki ismeri Henry McCarty, vagy ismertebb nevén Billy, a kölyök történetét. A hírhedt amerikai törvényen kívüli legalább nyolc ember meggyilkolásáért felelős, ám mielőtt rátért volna a gyilkosságokra, már akkor is apró bűntetteket vitt véghez, például élelmiszereket és ruhákat lopott.

    A kezében mindig Colt revolvert és Winchester puskát hordott McCarty az egész Vadnyugat leghírhedtebb pisztolyhősévé vált. A bűnözőt végül Pat Garrett seriff ölte meg, 21 éves korában, miközben egy barátja házában bujkált.

   3. 8 A burleszk volt a legfőbb szórakozás

    the beautiful indian maidens wild west show

    A szalonok az amerikai nyugat lételemét képezték ekkoriban. Voltak itt veszekedő részegek, szerencsejáték és burleszk műsorok is. Ezeket a műsorokat a szórakoztatás egyik legfőbb formájának tartották, ezért sok színésznők közülük milliomossá vált.

    Attól függően, hogy a Vadnyugat mely részén játszottak, az ilyen színésznők mindig különböző neveken futottak. Kaliforniában „Piszkos galamboknak” nevezték őket, míg más helyeken a „Kánkán lányok” vagy „A lányok a táncteremből” nevet viselték. Az ilyen előadások közben italokat is felszolgáltak a nézőknek.

    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
    HIRDETÉS
   4. 7 Egy sportoló, aki megelőzte a korát

    goldie griffith

    Goldie Griffith volt az egyik arc a sok közül Buffalo Bill Vadnyugati Showjában. A nő képes volt olyan férfias dolgokra is, mint a boksz vagy a birkózás, ráadásul nagyon képzett volt a műsorvezetésben és a közönség szórakoztatásában, ami nem is csoda, mivel az édesanyja is a szórakoztatóiparban dolgozott.

    Goldie híres volt a rendkívül egyenes hozzáállásáról. Ezt mutatja például, hogy az első férje meggyilkolási kísérletekor nem próbálta meg menteni magát, helyette többször is elmondta, hogy mennyire holtan akarja látni, miközben a börtönbe vonszolták.

    Buffalo Bill műsora mellett állattenyésztéssel is foglalkozott, a második világháború alatt pedig kutyákat képzett ki, később pedig San Francisco első rendőrnője lett.

   5. 6 Az alkoholfogyasztás kockázatos volt a Vadnyugaton

    american west saloon 640x451

    Nem meglepő, hogy az alkohol nem volt épp a legtisztább ital az amerikai Vadnyugaton. Kevés szabály létezett akkoriban az előállítására, ezért sok ital rendkívül erős volt. A csaposok sokszor ammóniával, puskaporral, terpentinnel és cayenne-el tették még erősebbé az italokat.

    A legtöbb szalonban az alkoholból, cukorból és rágott dohányból készült whisky volt a sláger, amit az erőssége miatt „tüzesvíznek” becéztek.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

4 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest
 • "A csaposok sokszor ammóniával, puskaporral, terpentinnel és cayenne-el tették még erősebbé az italokat."Az ammónia egy gáz: a vizes oldata a szalmiákszesz, ami rohadtul büdös, nem innád meg. A puskapor nem oldódik Whiskeyben. A cayenne (cayenne pepper) paprika, az elképzelhető. "A legtöbb szalonban az alkoholból, cukorból és rágott dohányból készült whisky volt a sláger, amit az erőssége miatt "tüzesvíznek" becéztek."Cukorból erjesztették az alkoholt.
  • Az is elgondolkodtató, mennyire kellett részegnek lenni ahhoz, hogy terpentin-szagú "italt" igyon meg valaki
   • Lehet hogy kihívásnak vették, hogy ki tudja a legtöbb és legrosszabb lőrét benyakalni. :)

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.