HIRDETÉS

Egy tanulmány kimutatta, hogy nagyobb eséllyel hízol el, ha van egy fiatalabb testvéred

Kevés örömtelibb és szórakoztatóbb dolog van annál, mint amikor egy embernek kis tesója van. Megoszthatjuk vele örömünket és bánatunkat, arról nem is beszélve, hogy közös tulajdonként használhatjuk a ruhatárainkat. De mi lenne, ha azt mondanánk, hogy csak azért, mert van egy fiatalabb testvéred, nagyobb eséllyel leszel elhízott? Őrültségnek hangzik tudom, egy közelmúltban végzett tanulmány azonban épp ezt támasztja alá.


 1. 1


  A tanulmányban 13.406 svéd testvérpárt vizsgáltak, akik kivétel nélkül 1991 és 2009 között születtek. A kísérlet egyértelműen kimutatta, hogy az elsőszülött testvérek nagyobb testtömeg-mutatóval (BMI) rendelkeznek, vagyis nagyobb valószínűséggel túlsúlyosak és elhízottak. A tanulmány szerint bár az elsőszülött gyermekek születésükkor még könnyebbek voltak, mint a testvéreik, de ahogy szépen felcseperedtek, a BMI indexük átlag 2,4%-kal magasabb értéket mutatott, mint a fiatalabb testvéreiké.

 2. 2


  A tanulmány ráadásul arra is rávilágított, hogy az idősebb testvérek 40%-kal (!) nagyobb eséllyel híznak el, mint fiatalabb testvérek.

  Mi okozhatja ezt a riasztóan magas eredményt? A tudósoknak erre is van néhány elméletük. Az egyik ilyen lehetséges magyarázatot Wayne Cutfield professzor, az Auckland-i Egyetem tudományos intézetének tagja fogalmazta meg, aki szerint a magzat számára tápanyagokat biztosító erek még némileg vékonyabbak az első terhesség esetén. Ennek következtében pedig felborul a magzat tápanyag-ellátása, és több zsír jut a szervezetébe - mely aztán a születése után az egész életére hatással van.

 3. 3


  Egy másik lehetséges magyarázat lehet Dr. Maria Peña, a new yorki Lenox Hill kórház orvosának teóriája, aki szerint az édesanyák nagyobb valószínűséggel etetik túl az elsőszülött gyermekeiket – ezek az étkezési szokások pedig berögzülnek és egész életükön át elkísérik az idősebb testvéreket.

 4. 4


  A testvér-versengés egy újabb lehetséges magyarázat. Ennek lényege, hogy az elsőszülött gyermek ösztöneiből fakadóan verseng a másodszülött gyermekkel a háztartásban található élelmiszerekért.

  Gary Sacks, a melbourne-i Deakin Egyetem kutatója szerint az idősebb testvérek elhízásáért egyértelműen társadalmi okok a felelősök, mint például az, hogy szülők több pénzt költöttek az első gyermekükre, mint az utána következőkre.

 5. 5


  Neked van testvéred? Egyetértesz vele, hogy lehet kapocs a testvérek időbeni születési sorrendje és az elhízás között? Oszd meg velünk bátran a gondolataidat!

HIRDETÉS
HIRDETÉS

Másolás
18
2 hozzászólás, 18 pont

SZÓLJ HOZZÁ!

Mit készítsünk?!
Kép
Fotó vagy GIF.
GIF
GIF képek vagy MP4 formátumú videók.
Videó
Youtube, Vimeo vagy Vine.
Szöveg
Szöveg-orientált bejegyzés, beágyazásokkal, videókkal és képekkel.
Lista
Klasszikus internetes lista, számozással.
Szavazás
Véleménynyilvánítás az előre megadott kérdésekre.
Visszaszámlálás
Ugyanaz, mint a sima lista, csak fordított számozással.
Személyiség teszt
Egy sor kérdés, melyek végül lelepleznek valamit rólunk.
Kvíz
Tudáspróba, melyekre csak jó vagy rossz válasz van.
Nyílt lista
Egy lista, melyet a látogatók szabadon bővíthetnek.
Ranglista
Egy lista, melynek elemeire a látogatók szavazhatnak.

Küldd el egy barátodnak!