HIRDETÉS BEZÁRÁS

Agyaghadsereg: miért volt szüksége a császárnak több ezer agyag katonára?

Amikor egy kútásó paraszt az egész történelmet megváltoztatta.

  1974-ben egy kínai paraszt épp kutat ásott a földjén, amikor víz helyett egy ember nagyságú, lándzsás agyagkatonára bukkant. Így került elő a híres terrakotta hadsereg, amely azóta is az egyik legnagyobb régészeti felfedezés a világon.

  HIRDETÉS

  Az agyaghadsereg létrehozása

  Az agyaghadsereget az első Qin császár, Csin Si Huang-ti mellé temették. Az ő uralkodása alatt fejezték be a Kínai Nagy Fal építését, és ért véget a 200 évig tartó hadakozó fejedelemségek kora.

  Agyaghadsereg érdekességek 003

  A fiatal császár már trónra lépése után egy évvel (13 évesen!) elkezdett építtetni magának egy sírboltot.

  A császár elképzelése szerint a harcosok a halála után is elkísérik, hogy a túlvilágon se kelljen lemondania az uralkodásról.

  A nekropolisz építése 38 évig tartott, és 700 ezer munkás dolgozott rajta.

  A sírbolt falainak teljes hossza 12 km, az átlagos magasságuk pedig 10 méter.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  Agyaghadsereg érdekességek 002

  A szobrok (135 kg súlyúak és 150 cm-nél magasabbak) élő modellek alapján készültek, és valódi embereket ábrázolnak. A harcosok rangban (tisztek, közkatonák), fegyverzetben (lándzsa, számszeríj vagy kard), testalkatban és öltözetben is különböznek egymástól. Minden szobor egy igazi műalkotás, egyedi vonásokkal és arckifejezéssel.

  Úgy tartották, hogy a halottak lelke a természetes haláluk után ezekbe a szobrokba költözik. Így a terrakotta hadseregben Kína valaha élt legjobb harcosait láthatjuk.

  Mit találtak még a szobrokon kívül?

  Agyaghadsereg érdekességek 001

  Az ásatások első szakasza 6 évig tartott (1978-1984), és az agyagszobrokon kívül két, négylovas bronzkocsit is találtak.

  A kocsik több mint 300 darabból álltak, a lovak hámjait pedig tiszta ezüst és arany elemekkel díszítették. A második ásatási szakasz 1985-től 1986-ig tartott, a harmadik pedig 2009 nyarán kezdődött. A 2000-es évek elején hivatalnokok, zenészek és akrobaták szobrait is feltárták. Jelenleg az agyagkatonák száma meghaladja a nyolcezret. Az első császár temetkezési helyéül szolgáló halom feltárása még mindig tart.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  Mítosz vagy valóság?

  A híres történetíró, Sze-ma Csien ezt írta az agyaghadseregről:

  „A kilencedik holdban Si Huang-ti hamvait a Lishan hegynél temették el. Si Huang-ti akkor kezdte el építtetni a sírját, amikor először került hatalomra. Miután egyesítette a birodalmat, több mint hétszázezer bűnözőt küldött oda az egész birodalomból. Leástak a harmadik vízig, bevonatták a falakat bronzzal, és leengedték a szarkofágot. A sírboltot megtöltötték a paloták másolataival, mindenféle rangú tisztviselők és katonák alakjaival, ritka tárgyakkal és különleges kincsekkel.

  Agyaghadsereg wow

  A mestereknek megparancsolták, hogy készítsenek önműködő íjakat, hogy ott felállítva lőjenek azokra, akik megpróbálnának utat ásni és bejutni a sírba. Higanyból nagy és kis folyókat és tengereket készítettek, ezekben a higany magától áramlott bennük. A mennyezetre az ég képét festették, a padlóra pedig a száz folyóval átszelt föld körvonalait, köztük a bővizű Jangcét és Sárga folyót, melyek medrét víz helyett higannyal töltötték meg, akárcsak a birodalmat keletről szegélyező tengert.”

  Mindezt a pompát sokáig legendának tartották, amely csak az alkotó fantáziájában létezett. De minden megváltozott, amikor 30 évvel ezelőtt talajmintákat vettek a temetkezési hely felett. Kiderült, hogy a domb közepén egy olyan terület található, ahol rendellenesen magas a higanytartalom, amelynek gőzei a felszínre is eljutottak.

  Úgy tűnik, hogy az egyesített Kína hatalmas térképe a higanyos tengerekkel és folyókkal valóban létezik.

  1987-ben a terrakotta hadsereget az UNESCO világörökség részévé nyilvánították a „Qin-dinasztia első császárának sírja” komplexum részeként.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.