HIRDETÉS BEZÁRÁS

A világ 5 legnagyobb megfejtetlen rejtélye

Talán egy nap választ kapunk majd a velük kapcsolatos kérdésekre.
🔥 2 hozzászólás

  A Föld tele van megfejtetlen rejtélyekkel, ősi civilizációk nyomaival és megmagyarázhatatlan jelenségekkel, amik évszázadok óta foglalkoztatják az emberiséget. Ezek a talányok arra késztetnek minket, hogy feszegessük a tudásunk határait, és új szemszögből vizsgáljuk a múltat és a jelenünket.

  HIRDETÉS

  Ma öt olyan esetet vizsgálunk meg, amelyek a világ legnagyobb titkai közé tartoznak.

  1. Bimini út

  Világ titkai 005

  Ez a furcsa kőképződmény évtizedek óta kápráztatja el a búvárokat a Bahamákon. Jacques Mayol, a legendás búvár és két társa fedezte fel először, miközben a North Bimini sziget partjainál merültek. A „járda” néven ismert képződmény mészkőblokkokból áll, és becslések szerint 1900 és 3500 év közötti.

  A „főút” mellett két kisebb, párhuzamos kőút is fut, ugyanolyan típusú kövekből kirakva. Ezek az utak hamarosan elgondolkodtatták a történészeket, civileket és búvárokat egyaránt egy rég elveszett, az emberiség számára ismeretlen civilizáció lehetőségére.

  De mi a legijesztőbb ebben az útban? Edgar Cayce, a híres látnok egykor megjósolta, hogy Atlantisz romjai a Bimini-szigetek közelében fognak felbukkanni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  2. Piri Reis térképe

  Világ titkai 004

  Erre a térképre, aminek csak az egyharmada maradt fenn, még 1929-ben bukkantak rá egy csomag papír között, amit a múzeum nem tartott fontosnak.

  Piri Reis, oszmán kartográfus és admirális rajzolta és írta alá a térképet 1513 körül. A térkép Nyugat-Európát, Észak-Afrikát és Brazília keleti partvidékét ábrázolja. Egyes feltételezések szerint a térkép elkészítéséhez Kolumbusz Kristóf legendás, elveszett térképét is felhasználták, így ez az egyetlen fennmaradt másolata. Piri Reis térképe érdekes módon az Antarktisz partvidékét is ábrázolja, amit hivatalosan csak 1820-ban fedeztek fel.

  A maga idejében a világ egyik legpontosabb térképeként számon tartott Piri Reis térkép rejtélyét fokozza, hogy csak töredékében maradt fenn. Vajon Piri Reisnek hogyan lehetett tudomása az Antarktisz partvidékéről több mint 300 évvel a hivatalos felfedezése előtt?

  3. Stonehenge

  Világ titkai 003

  A Wiltshire-ben, Anglia délnyugati részén fekvő Stonehenge a világ egyik leghíresebb és legrejtélyesebb építménye. Ez a furcsa kőkör, melyet i.e. 2000 körül építettek, már évszázadok óta lenyűgözi az embereket.

  A Stonehenge egyes kövei akár 50 tonnát is nyomhatnak, és mindegyiket egy 200 km-re fekvő helyről szállították ide. Hogyan vitték oda a kőkorszaki emberek ezeket a hatalmas köveket? És hogyan emelték őket fel a Salisbury-síkságra?

  De talán a legfontosabb kérdés, és a legnagyobb rejtély: miért építették a Stonehenge-et? A Stonehenge csak az egyik a sok-sok henge közül, amelyeket ebben a korszakban építettek (az Avebury a legnagyobb ilyen kőkör), de senki sem tudja biztosan, hogy mi volt pontosan a céljuk.

  Mivel a Stonehenge építői nem hagytak hátra írásos feljegyzéseket, lehetséges, hogy soha nem fogjuk megtudni, mi volt az igazi célja.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  4. A torinói lepel

  Világ titkai 002

  A torinói lepel titka évszázadok óta foglalkoztatja az embereket. A leplet, amelyet először 1353-ban vagy 1357-ben állítottak ki egy kis francia templomban, állítólag Jézus Krisztus képét ábrázolja. Úgy gondolják, hogy ez a lepel volt az a vászon, amelybe Jézus testét a keresztre feszítése után becsavarták. A leplen látható arcának és testének lenyomata, beleértve a kezeit is.

  A lepel gyakran komoly viták alapját képezi, és mindkét oldalon szilárdak a meggyőződések. 1988-ban a lepel egy kis sarkán szénizotóp-vizsgálatot végeztek, amelynek eredményeként 1260 és 1390 közötti dátumot állapítottak meg, ami összhangban van azzal a feltevéssel, hogy hamisítvány, és körülbelül az első kiállítása idején készült.

  A hívők rámutatnak, hogy a lepel 1532-ben tűzesetben megsérült, és 1532-ben helyreállították, ami befolyásolhatta a szénizotóp-vizsgálat eredményét. A Vatikán soha nem foglalt hivatalos álláspontot a torinói lepellel kapcsolatban, bár egyes pápák támogatták azt az állítást, hogy tényleg Jézus arcát ábrázolja.

  5. A Nazca-vonalak

  Világ titkai 001

  Ezeket a furcsa vonalakat Peruban eleinte egyszerű útjelzőnek tartották, amikor Pedro Cieza de León konkvisztádor 1553-ban felfedezte őket. Csak 1940-ben fedezte fel egy Long Island-i egyetem történésze a Nazca-vonalak által alkotott mintákat. A mintegy 150 négyzetkilométernyi területen elterülő Nazca-vonalak számos lényt ábrázolnak, köztük kondort, kolibrit, majmot és pókot. Idővel egyre több ábrát fedeztek fel, beleértve a bálnát, a pókot és az embert is.

  Ahogy a Stonehenge esetében is, a Nazca-vonalak építésének módja és célja is rejtély. A madártávlatból, bármilyen terepviszonyok nélkül ilyen pontos formák rajzolásának esélye szinte lehetetlen.

  A modern történészek úgy vélik, hogy a vonalaknak számos célja lehetett. Lehet, hogy egy öntözőrendszer részét képezték. Az ábrák a termékenység ikonjai lehettek. Lehet, hogy egy isten imádatát jelképezték, aki az alakjukat ölti magára. Vagy akár csillagászati ​​mértékként is szolgálhattak, mint a Stonehenge a téli napforduló mérésére.

  Tetszett a cikk? Kommentben várom a véleményeiteket és a megjegyzéseiteket a témával kapcsolatban!

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

Mi a reakciód?

2 hozzászólás
Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.