HIRDETÉS BEZÁRÁS
Érdekességek

A holland élet 20 árnyalata, amiről az útikönyvek nem tesznek említést

Hollandia szeret meglepetést okozni a turistáknak.

  Amikor először érkezel Hollandiába, mintha egy másik bolygóra csöppennél. Az ételek, a mentalitás és még a hétköznapi dolgok is meglepőek lehetnek a látogatók számára.

  HIRDETÉS

  De már az utazás első napjaiban bárkit magával ragadtat Van Gogh szülőhazájának varázslatos hangulata.

  1. A helyi marketingesek kreativitása irigylésre méltó

  Holland dolgokk 006

  Csak itt láthatsz lámpaoszlopon lógó biciklit óriásplakát helyett, vagy hatalmas zöld tengeralattjárót, ami egy gyorsétteremláncot reklámoz.

  2. Különleges kukák a bicikliseknek

  Holland dolgokk 005

  A biciklik népszerűsége, mint a közlekedés vezető formája Hollandiában, érdekes ötleteket szül, amelyek a polgárok kényelmét szolgálják. A bicikliutak mentén például ilyen kukák találhatók, amikbe menet közben is kidobhatod a szemetet.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  3. Az utcai művészek tudják, hogyan hívják fel magukra a figyelmet

  Holland dolgokk 004

  „Sok véletlenszerű matricát látok a falakon, közlekedési táblákon stb. Mit jelentenek? Miért ragasztják fel őket az emberek? Biztosan nem reklám, mert némelyik matrica csak egy kép.”

  Az ilyen matricák a közlekedési táblákon a művészet és a reklám egyfajta szimbiózisát jelentik. Az utcai művészek tegekben írják a nevüket, vagy kis matrica-csomagokat helyeznek el a saját maguk által kitalált karakterekkel. Így hívják fel magukra a figyelmet.

  4. Az első műanyagmentes üzlet a világon

  Holland dolgokk 003

  Egy holland szupermarketben megnyílt az első műanyagmentes részleg a világon, ahol biológiailag lebomló csomagolású termékeket árulnak. „Egy amszterdami szupermarketben van néhány polc, ahol több mint 700 féle termék található. És mindegyik műanyagmentes” – mesélik a közösségi média felhasználók. A műanyag az egyik legfőbb környezeti probléma: mivel kőolajtermék, hozzájárul a globális felmelegedéshez.

  5. Nincsenek függönyök

  Holland dolgokk 002

  A hollandok nem kedvelik a függönyöket. A középkorban igyekeztek bizonyítani becsületességüket, és azt, hogy nincs mit takargatniuk. Ebből ered a jellegzetes holland stílus a hatalmas ablakokkal, amik a padlótól a mennyezetig érnek, és függönyök nélkül csábítják a kíváncsi turistákat, hogy bekukkantsanak a lakásokba. A helyiek persze tiszteletben tartják a privát szférát, és tudják, hogy nem illik bekukucskálni az ablakon.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  6. Autómosó vonatoknak

  Holland dolgokk 001

  Néhány évvel ezelőtt Hollandiában kifejlesztettek egy „autómosót”, amin a vonatok 20 km/h sebességgel haladhatnak át. Ez a mosási mód környezetbarát és takarékos. A mosószer hagyományos szappan, amit egy számítógépes rendszer szabályoz, hogy csak a ténylegesen mosásra szoruló szerelvények kapjanak mosást.

  7. Sültkrumpli majonézzel

  Holland dolgok 014
  • Nálunk Hollandiában van majonéz és frietsaus is, ami a sült krumplihoz kiváló. A majonéz akár 80%-os zsírtartalmú is lehet, míg a frietsaus csak 25%-ot tartalmaz. Olcsóbb és egészségesebb. ©LaoBa/Reddit

  8. Magas ágyak

  Holland dolgok 013

  A holland lakásokban gyakran találkozhatunk magas ágyakkal. Ennek oka, hogy a szülés után nem töltenek sok időt a kórházban, pár óra múlva hazamehetnek az anyukák. Azonban a kismamát otthonában felkeresi egy védőnő – ez a szolgáltatás a biztosítás része. Az ágynak meghatározott magasságúnak kell lennie a kényelmes vizsgálathoz, ha nem megfelelő a magasság, speciális ágylábakat kell vásárolni.

  HIRDETÉS
  HIRDETÉS
  HIRDETÉS

  9. A holland nők otthon szeretnek szülni

  Holland dolgok 012

  Ennek több oka is van. Először is, a nagymamák és az anyukák is otthon szültek, így a nők nem félnek a komplikációktól. Másodszor, kötelező és ingyenes a házhoz hívott bába.

  Harmadszor, a hollandok úgy gondolják, hogy ez a bensőséges és privát pillanat a legjobban otthon élhető meg. Otthon nyugodtan be lehet kapcsolni a kedvenc zenét, meggyújtani a gyertyákat, és a családtagok is közel lehetnek.

  10. Kisméretű autók

  Holland dolgok 011

  Ezeket a járműveket eredetileg mozgássérültek számára tervezték, de a hollandok hamar felismerték az előnyeiket Amszterdam szűk utcáin. A mikroautók kevés üzemanyagot fogyasztanak, sőt léteznek elektromos modellek is. Vezetésükhöz nem szükséges jogosítvány, és a bicikliutakon is használhatók.

  A BEJEGYZÉS A HIRDETÉS ALATTI GOMBBAL FOLYTATÓDIK

A Liked.hu szerkesztője vagyok, már az idők kezdete óta. Szabadidőmben Jedi lovag és Pokémester. Puszilom édesanyámat.

Mi a reakciód?

Tipp: a felhasználók képet is csatolhatnak a hozzászólásaikhoz!
 • Szia, guest

IRATKOZZ FEL A HÍRLEVELÜNKRE,

hogy elküldhessük neked a legjobb cikkeinket

*heti egy e-mailt fogunk küldeni

Még több Liked.hu

Továbbiak betöltése Betöltés...Nincs több bejegyzés.